Dary přírody: Kopřiva

Žahavá bylinka je často opomíjená. A to je velká chyba. Díky svému složení totiž působí blahodárně na celé naše tělo od hlavy až k patě.

Nenáročná a vytrvalá

Kopřiva roste na celém našem území. Dokonce i v těch nejvyšších polohách. Daří se jí podél cest, na pasekách, rumištích, ve vlhkých lesích, křovinách i v okolí lidských obydlí. Jejímu růstu hodně pomáhá nadměrné hnojení polí. Najdete ji téměř po celém světě s výjimkou tropických oblastí.

Ideální doba sběru

Kopřivy sbírejte na jaře, kdy jsou obrostlé mladými lístky. Z nich můžete dělat nejen výluhy, ale také je přidávat do jídel. Starší kopřivy obsahují větší množství dusičnanů, které zhoršují stravitelnost i chuť a navíc jsou pro člověka nevhodné. Kopřivy trhejte na slunných místech v lesích a na loukách. Nikdy na ně nechoďte k silnicím a továrnám. Sbírat můžete nejen lístky, ale také mladé řapíky. K sušení a odvarům jsou vhodné i kořeny.  

Kopřiva obsahuje:

  • chlorofyl
  • karotenoidy
  • kyselina pantothenová
  • vitamin B2
  • histamin
  • železo
  • hořčík

 

Účinky kopřivy

Vysoký obsah chlorofylu v kopřivě působí povzbudivě na metabolické pochody, bojuje proti chudokrevnosti a má protizánětlivé, antirevmatické a deodorační účinky. Bonusem je i urychlení hojení ran. Kopřiva se používá při diabetu, srdečních onemocněních, průjmech, astmatu, bronchitidě, nachlazení i chřipce. Podporuje činnost slinivky a vaječníků, zlepšuje prokrvení orgánů a pozitivně působí na játra, žlučník i ledviny. Pravidelné popíjení čerstvého kopřivového čaje podporuje tvorbu mateřského mléka. Odvar z kopřiv má významné účinky proti vypadávání vlasů.

Recepty z kopřivy

Vlasový oplach

Listy kopřivy zalijte horkou vodou (cca 80 stupňů) a nechte louhovat do vychladnutí. přidejte citronovou šťávu a použijte po mytí jako oplach.

Šťáva

Mladé kopřivy opláchněte, rozmixujte a přeceďte jemným sítem. 1 lžičku šťávy smíchejte s vodou a pijte půl hodiny před jídlem.

Čaj

Hrst mladých kopřivových lístků hoďte do hrnku a zalijte horkou vodou. Čaj popíjejte teplý kdykoliv v průběhu dne.

Studený čaj

Hrst mladých kopřiv omyjte, nasekejte a zalijte studenou vodou. Nechte louhovat přes noc a ráno čaj přeceďte a vypijte.

Obklad na klouby a svaly

Listy kopřiv naklepejte, spařte a přikládejte na místa potřená sádelnatou mastí.

Tinktura

Kopřivové oddenky očistěte, pokrájejte nadrobno a nasypte do láhve. Zalijte 30 – 40% žitnou pálenkou a nechte stát 14 dnů na teplém místě.