Dary přírody: Levandule

Učarovala vám levandulová pole ve Francii? Za omamnou levandulí nemusíte jezdit stovky kilometrů. Keříčky této voňavé bylinky si můžete vypěstovat i na vlastní zahrádce nebo na balkóně.

Fialkové mámení

Vytrvalý polokeř může dorůst až do výšky 80 cm a nejlépe se mu daří na suchých a slunných stanovištích. Původně se levandule vyskytovala pouze v západním Středozemí, ale postupně se rozšířila i do okolních zemí. Tradičně se pěstuje na jihovýchodě Francie v Provence a v Alžírsku. U nás ji najdeme nejčastěji na zahrádkách, balkónech a v bytech, kde svým majitelům dělá svými fialkovými květy radost od června do srpna. V teplých částech republiky však narazíte i na plané odrůdy této bylinky.

Ideální doba sběru

Z levandule se během léta sbírají květy ihned poté, co začne rostlinka kvést. Čerstvé i sušené je pak můžete použít k výrobě nálevů, olejů nebo mastiček. Hrst sušených květů můžete přidat také do relaxační koupele. Listy levandule lze použít i jako koření. Trhají se přitom kdykoliv v období od jara do podzimu.

Levandule obsahuje:

  • třísloviny
  • vonné silice (linaloon, linalyacetát, borneol, geraniol)
  • hořčiny
  • terpeny
  • pryskyřice

 

Účinky levandule

Aromatická levandule slouží především jako tišící prostředek při nervových potížích. Levandulový čaj vám pomůže proti nespavosti, nervové slabosti, návalech a bolestech hlavy. Využijete ji i v případě migrény, třesavky nebo při panických stavech. Díky svým účinkům působí blahodárně při astmatu, plynatosti, žaludečních kolikách a problémech s játry a žlučníkem.

Inhalace levandulové silice urychluje ozdravný proces při zánětu průdušek, chřipce, angíně a nachlazení. Tinkturu můžete použít jako kloktadlo.

Velkou službu vám udělá levandulový olej. Můžete si s ním natírat bolavá místa způsobená revmatem, natržením svalu, úrazem nebo bolestmi a záněty nervů. S olejem vyléčíte také infikované rány, vředy a povrchové záněty.  

Levandule slouží dokonce i jako repelent proti otravnému hmyzu. Už naše babičky používaly tuto rostlinku na odpuzování komárů, molů a vos.

Recepty z levandule

Nálev

Nasypte 1 – 3 lžičky levandulových květů do šálku a zalijte vroucí vodou. Nechte 10 minut odstát a sceďte. Denně si můžete dopřát až 3 šálky lahodného levandulového nálevu.

Olej

Do 0,5 l olivového oleje nasypte za stálého míchání sušené a nadrobno nasekané levandulové květy. Míchejte do doby, než směs trochu zhoustne. Olej nalijte do nádoby a za občasného promíchání ho nechte odstát 6 – 8 týdnů. Po uplynutí této doby olej přeceďte, scezené byliny ještě zahřejte a vytlačte z nich zbytky oleje. Olej můžete vtírat do pokožky na bolavá místa.

Víno

Do skleněné lahve nasypte hrst čerstvých nebo sušených levandulových květů a zalijte bílým či červeným vínem. Uzavřete a nechte stát týden na tmavém místě při pokojové teplotě. Poté sceďte a užívejte podle potřeby.

Koupel

Několik hrstí sušené levandulové natě vařte půl hodiny v 5 litrech vody. Nechte trochu vychladnout a nalijte do vody ve vaně. Stejně dobře vám poslouží i pár kapek éterického levandulového oleje.