Když se no poo nedaří aneb jak vyzrát na mytí vlasů bez šamponu

Nevíte, proč máte vlasy pořád mastné a nedostateně umyté? Osvědčila se vám na mytí mouka, ale najednou máte vlasy vysušené tak, že vám šustí mezi prsty? S námi vyzrajete na nejčastější chyby v no poo.

Nejčastější chyby u no poo metody

  1. samotný výběr mycího prostředku. Často se jedná o nevhodnou směs
  2. nedostatek mycí směsi
  3. špatná technika mytí vlasů, například absence masírování pokožky
  4. nedostatek péče
  5. nadbytek péče, například časté masky

 

1. Výběr no poo šamponu

Pro ty z vás, co začínáte s no poo metodou, je někdy těžké se zorientovat v bylinkách a dalších surovinách vhodných k mytí vlasů. Často není zpočátku jasné, zda je třeba mýt vlasy napoprvé jedlou sodou či jílem a zda je vůbec první generální očista nutná.

Potřebují vaše vlasy detox?

O detoxu neboli důkladné očistě jedlou sodou jsme už podrobně psali v článku Jak a proč začít s no poo metodou mytí vlasů. Místo jedlé sody je možné použít i detoxikační marocký jíl. U důkladné očisty je vždy nutná zásaditost jedlé sody nebo jílu, podobně jako u komerčních čistících šamponů. Zbaví vás totiž nánosů z předchozí péče. Po umytí nezapomeňte na kyselý oplach. Očistu doporučujeme absolvovat zejména v případě, že vaše předchozí péče byla převážně klasická. Pokud se staráte o své vlasy s pomocí low poo produktů, tento krok můžete klidně vynechat.

Po důkladné očistě následuje výběr dalšího mycího prostředku. Myslete však na to, že pokračování s jedlou sodou není pro vlasy z dlouhodobého hlediska vhodné. Mnohem lepší je mouka nebo ajurvédské bylinky. Zkusit můžete už namíchanou směs nebo samotnou reethu či shikakai. Skvělé je, že veškeré tyto bylinky obsahují saponiny potřebné k dokonalému umytí vlasové pokožky. Dále můžete sáhnout po žloutku s obsahem lecitinu, který na sebe naváže mastnotu a odstraní ji.

Souhrn nejobvyklejších mycích prostředků najdete v článku Jak a proč začít s no poo metodou mytí vlasů. Neustále pro vás vymýšlíme další recepty na no poo "šampony" a testujeme neobvyklé suroviny. Všechny články a recepty najdete na našem blogu.  

Kašička pro čisté a vyživené vlasy

Velmi oblíbené jsou kašičky na mytí vlasů, které vznikají kombinací nejrůznějších ingrediencí. Patří sem hlavně mouka, žloutek, med, droždí, banán, avokádo, tvaroh, jogurt, bylinky a oleje. Pokud do kašičky namícháte převahu surovin s mycím efektem, máte jistotu, že vaše vlasy budou krásně umyté. Pokud ale zvolíte kašičku s převahou pečujících složek (jogurt, med, avokádo, olej) vlasy dostatečně neumyjete. Vadit to nebude snad jen extrémně suchým a kudrnatým vlasům. Ostatní typy vlasů budou krátce po umytí mastné či voskové. Oleje se v mycím prostředku raději vždy vyvarujte. 

Dodržte správné pH

PH pokožky se pohybuje okolo 4,5- 5,5 pH. Pokožka hlavy i vlasy nemají rády výkyvy, není proto vhodné používat kyselejší mycí směs. Sama pokožka hlavy je přirozeně kyselá a navíc špatně zvládá časté zásadité mytí. Vlas se kvůli zásaditému prostředku otevře a doslova naježí. Pokožka se sice umyje, ale její pH se velice rychle změní. Po oplachu vodou s octem se pH pokožky vyrovná (pH jablečného octa s vodou je kyselé). Vlas se tak znovu uzavře, uhladí a získá lesk. Tento proces je důležitý právě při důkladné očistě, kdy jsou vlasy zanesené předchozí péčí. Časté výkyvy pH však nejsou z dlouhodobého hlediska dobré pro vlasy ani pro pokožku. Pokud se bude struktura vlasů kvůli vysokému pH často otevírat, může to narušit keratinová vlákna a vlasy se po čase mohou začít lámat.

Více o pH a jedlé sodě se dočtete v článku Jedlá soda jako šampon. Chcete mít pH pod kontrolou? Kupte si pH papírky, které vám během chvíle ukážou, jak na tom jste. PH mycího prostředku držte v podobné hodnotě jako pH pokožky. Je dobré, pokud se nepřehoupne přes hodnotu pH 7 (jedná se o neutrální pH, které má např. voda). PH kyselého oplachu by nemělo být nižší než 4, 5. Snížit pH mycího prostředku vám pomůže amla či ibišek.

Jen voda nestačí

Samotná voda jistě spláchne část nečistot, ale s výraznou mastnotou si bohužel neporadí. Proto mytí čistou vodou nedoporučujeme. Pokud pokožka hlavy zůstává často neumytá a mastná, může se vám maz a zbytky vlasových prostředků hromadit u vlasových folikul. Výsledkem jsou pocity svědění, případně tvorba lupů, seborea a padání vlasů.

2. Dostatek mycího prostředku

Zde se velmi často chybuje. 

Pokud zvolíte kašičku na mytí jako mycí masku, připravte si jí minimálně tolik, aby vám stačila na pokrytí celé pokožky hlavy. Nechte ji chvíli působit a před umytím pokožku promasírujte. Při použití ajurvédských bylinek či shikakai vám bude stačit přibližně 30 - 40 g.

Používáte na mytí žitnou nebo jinou mouku? Pak si připravte kašičku přibližně ze 4 lžic mouky a vody tak, abyste získali objem alespoň 200 ml.

Ani se žloutky nešetřete. Většinou se ředí a používají se pak na postupné mytí. Obvykle vám ale jeden stačit nebude.

Odvaru z kaštanů a mydlice nebo "čaje" z reethy budete potřebovat na fázovité a postupné mytí přibližně 0,5 - 1 l. Může se stát, že mycího čaje bude třeba i více, zde záleží na tom, jak moc máte znečištěné vlasy. A jak poznáte, že máte vlasy po mytí reethou důkladně umyté? Jednoduše. Na vlasech vám vznikne opravdu bohatá hustá pěna.

3. Správná metoda mytí vlasů

Mycí směs nanášejte vždy na vodou opláchnuté vlasy. Ať použijete mycí masku s delším působením, nebo tekutý prostředek, který po umytí hned spláchnete, vždy pokožku hlavy důkladně promasírujte. Uvolní se tak veškeré nečistoty a pokožka hlavy se prokrví, což je důležité pro správný růst vlasů.

Jak při mytí správně masírovat vlasovou pokožku, se dozvíte díky videu Mytí reethou v přímém přenosu. Zjistíte, jak postupovat při mytí a jak reethu napěnit. Pokud preferujete psanou formu, přečtěte si článek Jak si nejlépe umýt vlasy (nejen) reethou?

A proč je vlastně tak důležité vytvořit při mytí s reethou pěnu? Pěna se vám lépe rozprostře po celé hlavě a vlasy se vám budou lépe umývat. Vytvoříte ji i při kombinaci reethy s shikakai a amlou. Amla zároveň dokáže srovnat pH vašeho "šamponu".

4. Nedostatek péče

Ženy, které si začnou umývat vlasy žitnou moukou, jsou často tak spokojené, že nevidí žádný důvod, proč by měly zkoušet i jiné přípravky. Mycí metody by se však měly pravidelně střídat. Dříve či později se vám kvůli neustálému mytí moukou objeví nějaký problém. Málokterý vlas si dokáže udržet hydrataci jen za pomoci vody. Klasická péče má pro tyto případy kondicionéry a různé masky. Proto je i na no poo metodě vhodné nejenom vlasy umývat, ale také je hydratovat a pečovat o ně.

Oplachy

Náhrada kondicionéru při praktikování no poo není jen o vyrovnání pH pokožky kyselým oplachem. Můžete si vyrobit oplach, který vyrovná pH po zásaditém mytí, bude hydratovat a pečovat zároveň. Velké divy mnohdy udělá nálev z bylinek se lžící jablečného octa. Více o oplachu se dočtete v článku Kdy a proč potřebuji oplach

Zábaly a masky

K péči o vlasy patří i olejové zábaly a vlasové masky. Olejový zábal pomáhá udržet hydrataci a vyživovat pokožku hlavy. Avšak jen v případě, že olej dáte na vlhké vlasy. Největší službu vám prokáže olej avokádový  a kokosový. Oba totiž pronikají do vnitřní vrstvy vlasu a dokážou ho zacelit a vyživit do hloubky. Nejen utvořit film na povrchu, jak to často bývá u jiných typů olejů. Doba působení oleje záleží na typu vlasů. Někomu stačí hodinka a musí vlasy umýt, někdo má vlasy tak vysušené, že může nechat olej působit do dalšího mytí, vlasy ho do sebe doslova vcucnou.

Pečující vlasová maska může obsahovat oleje, bylinky, jogurt, med, tvaroh nebo avokádo. Zde můžete upustit uzdu své fantazii a vyřádit se. Vždy je však dobré vědět, co dané ingredience umí a čeho chcete dosáhnout. Masku nechte působit aspoň půl hodiny a poté vlasy umyjte.

5. Nadměrná péče

I nadmíra péče vám může škodit. Časté olejové zábaly či masky vedou k těžkým a klouzavým vlasům nebo pocitům zamaštěných vlasů. Někdo tento pocit zná z dob, kdy používal běžnou péči a přehnal to s kondicionérem. Pokud se barvíte, třeba i rostlinnými barvami, tak nadbytek péče rozhodně pocítíte. Může vám špatně chytat barva (i rostlinná), hlavně po přehnané aplikaci kokosového oleje. V tomto případě většinou stačí přestat na chvíli vyživující prostředky používat. Pokud problém neustává, pusťte se do důkladné očisty za pomoci jedlé sody či marockého jílu.

Našli jste v článku odpovědi na své otázky? Budeme rády za vaši zpětnou vazbu. :) Napište nám na Facebook nebo navštivte naši skupinku Těšíme se na vás!