Jedna blbost za druhou : Jedlá soda jako šampon

Jedlá soda jako šampon



“Šampon z jedlé sody: Vaše vlasy budou tak rychle růst, jako by to bylo kouzlo z pohádky! Jedlá soda je jednou z látek, která je opravdu zdraví prospěšná a dokonce i léčí."


Tohle je úryvek z článku, který vychvaluje jedlou sodu, jako šampon. Není ojedinělý, velmi podobné články najdete

na internetu i na facebooku a to nejen v češtině.


Cílem tohoto článku je vysvětlit, jestli je jedlá soda opravdu zázračná, nebo jestli to je blbost.


Co je jedlá soda?

Pro pochopení, co je jedlá soda musíme zavzpomínat na chemii. Představme si tedy nejprve prvek sodík ( chemická značka Na). Je to měkký, lehký kov, který má lesklou stříbrnou barvu. Sodík je ale nestabilní, v přírodě ihned reaguje s vodou, nebo se vzduchem. Proto se sodík nachází jen ve sloučeninách. Těch sloučenin je mnoho, a jedna z nich je právě jedlá soda neboli hydrogenuhličitan sodný( chemická značka NaHCO3).


Výroba jedlé sody

V přírodě existují minerály, z kterých se dá jedlá soda získat. Nejdůležitějším je minerál trona z kterého se získává jedlá soda, ale i tzv. prací soda neboli uhličitan sodný (chemický vzorec Na2CO3).


Nejčastěji se jedlá soda vyrábí z kuchyňské soli=chloridu sodného (chemický vzorec NaCl). Ta se rozpustí ve vodě, postupně se k ní zavádí amoniak a poté oxid uhličitý. Vznikne jedlá soda. Kalcinací jedlé sody (laicky zahříváním) vzniká prací soda (+ voda a oxid uhličitý).


Použití jedlé sody

Na co se tato přírodní látka používá?

  • Často používá na překyselený žaludek a pálení žáhy. Smíchá se s vodou a vypije.

  • Přidává se do těst, je součástí kypřícího prášku do pečiva.

  • Díky výborné odmašťující schopnosti se používá na úklid. Odmastí, vyčistí troubu, sporák.

  • Může se použít k léčení některých kožních chorob a na koupele. Díky vysoké zásaditosti bojuje s překyselením organismu zvenčí. Výsledky jsou prý dobré, kožní neduhy se vyléčí, ale osobně si myslím, že kdo tomu nepomůže stravou, tak tomu se kožní problémy mohou vracet.

  • No a také jako jedna z no poo metod, mytí vlasů bez šamponu


Jedlá soda jako šampon

Recepty se různí. Začínají od jedné lžičky rozpuštěné v 250 ml vody. Pro důkladnou očistu při přechodu na no poo

z komerčních šamponů se používá třeba i 100g rozpuštěné jedlé sody ve vodě. Jedlá soda odmašťuje, naváže

na sebe mastnotu i nečistoty pomůže detoxikovat vlasy, ale má dost zásadité ph. Má pH větší než devět, rozpuštěná ve vodě asi 9. Proto se doporučuje po umytí jedlou sodou neutralizovat ph oplachem z naředěného jablečného octa.


Co se stane s vlasy a pokožkou po umytí jedlou sodou a následném kyselém oplachu?

Vlas se díky zásaditému prostředku otevře, doslova naježí. Pokožka hlavy je očištěná, ale velice rychle se změní její pH. Přirozené pH naší pokožky se pohybuje od 4.5- 5.5 pH. Po oplachu z octa a vody se pH pokožky vyrovná, protože ph jablečného octa s vodou je kyselé. Vlas se zase uzavře, uhladí a je lesklý.


Pořád se to mytí jedlou sodou nejeví nijak zle, že? Je tedy časté mytí jedlou sodou vhodné? Porostou mi zázračně vlasy? Co je to to pH?


Co je pH?

PH zjednodušeně určuje podle logaritmické stupnice zásaditost nebo kyselost látky. Stupnice je od 0 do 14. PH 7 je neutrální. Neutrální je voda. Kyselé látky mají pH menší než 7. Zásadité látky mají pH větší než 7. Pro představu, když vaše směs jedlé sody bude mít ph 9, tak bude 100x zásaditější než neutrální pH 7.( PH 8 je desetkrát zásaditější než pH 7, pH 9 je desetkrát zásaditější než pH 8. )


Jedlá soda jako šampon, ano, nebo ne?

Časté výkyvy ph nejsou z dlouhodobého hlediska dobré pro vlasy ani pro pokožku. Pokud se bude struktura vlasů často otevírat kvůli vysokému ph, může to narušit keratinová vlákna a vlasy se po čase mohou začít lámat. Píše

o tom Kristen Smith ve svém článku What Years of Baking Soda “No ‘Poo” Did to My Long, Healthy Hair {Or, When

a Natural Living Experiment Fails}. Zaujalo mě, že si nemyla vlasy extra často, dělala olejové zábaly a přesto se jí vlasy začaly ulamovat.


Náš závěr

Soda umí hezky umýt a detoxikovat vlasy i pokožku, občas může být velmi prospěšná, ale rozhodně nemůžeme říct, že je zdravá a že po ní rychleji rostou vlasy. Příliš zásadité prostředí vlasy námahá a pokožku irituje. Používejte tudíž sodu opatrně a s rozumem.




Zdroj:

https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=http://mail.zsebenese.opava.cz/tabulka/na.html&ved=2ahUKEwjV6cP879vhAhWt0KYKHdNDA1IQFjAEegQIBxAB&usg=AOvVaw1JWyoKetR1pMthMxUTgced


https://abetterwaytothrive.com/what-years-of-baking-soda-no-poo-did-to-my-long-healthy-hair-or-when-a-natural-living-experiment-fails