Jak si připravit bylinný oplach?

Závěrečný oplach vlasů doporučujeme téměř při každém mytí. U některých mycích metod a druhu vlasů je nutností, u jiných je spíše doporučením. Pokud si děláte masku z ajurvédských bylin, oplach už nepotřebujete, pokud ale používáte jen mouku, jíl nebo třeba reethu, oplach je více než dobrý. 

Díky oplachu se budou vaše vlasy krásně rozčesávat, nebudou se cuchat, omezíte jejich vypadávání a ztenčování. Budou plné a lesklé. Bylinky vyčistí vaši pokožku, která bude prohřátá a prokrvená, aby mohly růst zdravé a silné vlasy. Bylinkami v oplachu můžete také bojovat proti lupům nebo si vlasy natužit. Na každý problém existuje nějaká bylinka do oplachu.

Jak na to?

Pokud si bylinný oplach připravujete poprvé, připravte si 2–4 lžíce bylinky do větší nádoby (zkuste postupně 2, 3 a pak 4 lžíce a rozhodněte se, co vám více vyhovuje). Nemusí to být bylinka jedna, můžete si namíchat svoji vlastní bylinnou směs. Bylinky zalijte horkou (ne vroucí) vodou. Budete potřebovat přibližně 7 dcl. Nechte odležet minimálně do zchladnutí. A pak sceďte.

Pokud pro vás živá péče už není novinkou, nebojte se s bylinnými oplachy experimentovat. Nejde totiž bohužel přesně říct, jak bylinky dávkovat. Každému vyhovuje něco jiného. Někomu budou stačit na rozčesání vlasů dvě lžíce růžových kvítků na půllitr, někomu budou vyhovovat 4 lžíce. Někdo bude mít po dvou lžících vlasy zplihlé a víc než jednu lžíci nesnese.

Pokud máte suché vlasy, použijte nálev, ve kterém převažují sliznaté bylinky – proskurník, sléz, divizna, bez, okvětní plátky růže. Sliz vám uhladí vlasy, zjemní je, provoní a dodá jim lesk a plnost. Pozorujte, jaké množství vám vyhovuje nejvíc, můžete ho i navýšit a použít i více než 2–3 lžíce. Neexistuje univerzální rada ohledně množství, které by vyhovovalo každému. Zkoušejte, hrajte si, experimentujte. Sliznaté bylinky můžete zkusit i macerovat ve vodě pokojové teploty, a to minimálně 12 hodin. Málo bylinek bude znamenat nulové využití potenciálu bylin, protože se vyluhuje málo slizů a tudíž bylinky nebudou pomáhat s lepším rozčesáváním a vláčností vlasů. 

Větší než doporučené množství bylin naopak nemusí být dobré v případě, že děláte oplachy z bylin, které redukují nadměrné maštění nebo jsou vhodné při léčbě lupů a seborei. Bylinky jako je máta, meduňka, kopřiva, heřmánek a další mají mírně svíravé, antibakteriální a protizánětlivé účinky. Osvěžují a zklidňují pokožku, podporují růst nových vlasů, zpomalují tvorbu mazu. Tyto bylinky ale mohou ve velkém množství mírně vysušit délky vlasů, takže tady buďte opatrní. 

Větší množství bylin a silnější nálev je žádoucí, pokud děláte tužící oplach například z chmelu, ibišku nebo šípku. Čím víc byliny použijete, tím vyšší účinky má. 

Náš tip: Do oplachu z bylinek přidejte 1–2 PL jablečného octa nebo citronové šťávy a kromě bylinného oplachu tak získáte i oplach kyselý.