Jak na kudrnaté vlasy hravě a zdravě? Část první.

Jak na kudrnaté vlasy hravě a HLAVNĚ zdravě?

Máte kudrnaté či vlnité vlasy a nevíte jak na ně? Líbí se vám Curly girl metoda, ale zároveň toužíte péči o své vlasy skloubit s no poo, nebo s non toxic produkty? Jde to vůbec? Metoda Curly girl upřednostňuje mytí kondicionérem, občasné mytím šetrným šamponem a k tomu hodně stylingu. Ne každému se však líbí složení doporučených produktů. 

Kudrnaté i vlnité vlasy mohou prosperovat i bez hromady produktů, jen jim potřebujete rozumět.

 

Předtím, než se vrhnete na šetrnější péči o vaše vlasy, je dobré zhodnotit jejich stav a podívat se, jaké prostředky používáte. Pokud jsou to šampony se silikony a spousta stylingu, musíte vlasy nejprve vyčistit. Pro velmi zničené, suché vlasy, nebude to "pravé ořechové" skočit rovnou do no poo. 

Kdo tedy může rovnou začít používat no poo metodu?
 

Pokud už nějaký ten pátek používáte šetrné šampony a kondicionéry, které doporučujeme, či jsou schválené ve facebookové skupině Svět non toxic jako dobrý kompromis, tak máte skoro vyhráno. Pokud jsou vaše vlasy zdravé, ale svědí vás pokožka, nebo vám jinak vadí šampon, je čas to zkusit s no poo. Vaše vlasy nemusí projít žádnou speciální očistou. Od sulfátů je očistily šampony s šetrnými tenzidy a pokud nemáte pocit těžkých přepečovaných vlasů, pak nemusíte vlasy nijak zvlášť připravovat.

Kdo se má vrhnout na pořádnou očistu?
 

Pokud léta používáte jen klasické šampony a styling, proveďte detoxikaci jedlou sodou nebo jílem s následným kyselým oplachem. Podrobně je to popsané v článku Jak a proč začít s NO POO metodou mytí vlasů. Případně použijte čistící šampon. Takovému poslednímu mytí čistícím šamponem se v Curly girl metodě říká Final wash. 

Jak nahradit cowash?
 

Kudrnaté vlasy, vlnité vlasy a rovné vlasy, vypadají vždy trochu jinak, proto často potřebují odlišnou péči. V Curly girl metodě se na mytí kudrnatých vlasů používá kondicionér nebo jeho speciální odnož, které se říká cowash. Má nepatrné množství mycích látek, zato větší množství pečujících látek. Cílem je, aby se vlasy příliš neotevíraly, nenamáhaly a nevysušovaly. Čím cowash nahradit, pokud vám nevyhovuje jeho složení?

Low poo cesta 
 

Pokud chcete používat šetrné komerční produkty, tak vás čeká trochu studování. Nejspíš i vy budete muset aspoň občas použít šampon. Šetrný kondicionér nejspíš nezvládne umýt vlasy a pokožku, má jiné složení, než ty více chemické. Podle low poo požadavků by měl šetrný šampon obsahovat složky s hodnocením 1 nebo 2. Co to znamená? Jednotlivé složky dostávají známku 1-5 jako ve škole, podle toho, jak jsou zdraví prospěšné. Číslo 5 je samozřejmě špatně, číslo jedna logicky dobře. Více se dozvíte ve výše zmiňovaném článku Jak a proč začít s NO POO metodou mytí vlasů a v knize Tajemství kosmetiky, kterou vám doporučujeme zakoupit. Ve zmiňovaném článku je hned na začátku rozbor šamponů. V  některých šetrných šamponech je použitý tenzid sodium coco sulfate, který může kudrnaté vlasy a citlivou pokožku vysušit. Šetrnější forma mycího tenzidu je Sodium Lauryl Sulfoacetate, nebo Sodium Cocoyl Isethionate. Tyto tenzidy jsou obvykle velmi šetrné a používají se ve výrobcích pro děti, ale u druhého zmiňovaného je možná kontaminace zdraví škodlivým 1,4-dioxanem při výrobním procesu. Další problém může být alkohol, který může také vysušovat vlnité vlasy a citlivější, suchou pokožku. Šetrný šampon a kondicionér mohou obsahovat přírodní alkohol, i ten někdy může vysušovat. Pokud tedy máte už tak suché vlasy, můžete opravdu použít šampon jen jednou za čas, hlavně kvůli očistě pokožce. Nejvhodnější šampon pro kudrnaté vlasy je tedy ten, který obsahuje nejšetrnější, cukerný tenzid, LAURYL GLUCOSIDE.

Šampony, které považujeme za šetrné, neobsahují iritující syntetické látky. Tyto šampony u nás najdete v sekci LOW POO KOSMETIKA. Pokud si nejste jisté, jestli váš vybraný šampon či kondicionér  je vhodný i pro Curly girl metodu, existuje stránka, která to za vás zhodnotí. Navíc zjistíte, jestli produkt obsahuje proteiny, humektanty, oleje a másla. Stránka se jmenuje Is it CG a najdete ji zde.

Příklad vhodných výrobků na kudrnaté z našeho eshopu, které prošly sítem CG a zároveň splňují podmínky low poo a non toxic:

Nemusíte se ale ani bát některých výrobků, které sítem neprošly, jsou celkově laděny tak, aby vlasům neubližovaly. Pro někoho nebude problém použít styling, který kvůli některým látkám máme zařazený v zelené chemii, pro jiného bude blaho vyzkoušet jemné tuhé šampony od firmy Yemna, které šetrně myjí a vlasy nevysušují. Jsou v souladu s low poo, ale neprojdou CG sítem. 

No poo cesta
 

Pokud už nechcete používat ani šetrné šampony a kondicionéry a chcete se vydat no poo cestou, vyvarujte se častému používání prostředků, které vás mohou vysušovat. Kašičky na mytí, kde bude převažovat žitná mouka, soda a marocký jíl nebudou pro vás úplně vhodné. Pozor i na samotnou reethu, i ta může suché vlasy příliš "čistit", což vám nemusí vyhovovat. Pokud tedy opravdu máte suché vlasy a pokožku, která nemá sklony k maštění. V opačném případě bude reetha úplně v pohodě a bude vám stačit, když přidáte malinko oleje, nebo másla do stylingu. Pokud jsou vaše vlasy přirozeně suché, porézní a nemastí se vám pokožka, budou vám vyhovovat látky, které myjí šetrněji, například mydlice, kaštany, shikakai. Případně důmyslné mycí masky, které necháte na vlasech působit a tím pádem budete vlasy zároveň hydratovat. Může to být směs ajurvédských bylinek s jogurtem, případně žloutek s medem. 

Protein a hydratace?
 

Nejspíš máte metodu Curly girl načtenou a divíte se, proč píšeme že kondicionér s proteinem i hydratuje. Nebo proč v no poo směsi mícháme protein s hydratací? Naskakují vám otazníky v hlavě, možná jste četla o přehydratovaných nebo přeproteinovaných vlasech?

Protein do vlasů je vždycky potřeba dodávat spolu s hydratací. Více jsme se na téma protein vs hydratace rozepsaly zde. Šetrný kondicionér s proteinem, který jsme navrhovaly výše, funguje přesně takhle. Obsahuje jak protein, tak hydratační složky. Podobně můžete sestavovat svoje no poo směsi. Mytí kvasnicemi, do kterých přidáte aloe vera, nebo med, bude vlasy hydratovat a zároveň zpevňovat. Přírodními složkami či šetrnými výrobky málokdy vlasy "přeproteinujete". Pokud budete používat výrobky, kde je mnoho proteinu, ale budou chybět hydratační složky, budou vaše vlasy více pevné, ale zároveň suché, musíte přidat na hydrataci.

K hydrataci vám nebude stačit jen voda, pomůže hydratační kondicionér, či maska, která pomůže uzamknout vodu do vlasu. V no poo péči to budou sliznaté bylinky, másla a oleje. Je dost možné, že vám, které máte hodně kudrnaté a navíc vysokoporézní vlasy, nebude přírodní, čistě no poo hydratace, stačit. Pokud si nebudete vědět rady, nebojte se kombinovat no poo péči s šetrným kondicionérem. Vlasy nelze "přehydratovat", ale snadno je můžete zatížit/přepečovat hydratačními kondicionéry a maskami. Na no poo je trošku těžší hydratovat, ale časté masky a olejové zábaly dost pomohou. Pokud máte jen lehce vlnité vlasy s nízkou porézností a se sklonem k maštění, nedělejte masky a zábaly příliš často, vlasy po nich mohou být mastné a těžké. Pokud to s maskami přeženete, pomůže dokonale umýt šamponem se silnějšími tenzidy, například Šampon Lesk citronu s tenzidem Sodium coco sulfate. Pomůže i důkladné umytí reethou nebo jílem. Nezapomeňte na kyselý oplach pro srovnání pH. Jíl i reetha jsou zásadité.

Více informací na téma hydratace a protein najdete v článku Kauza protein versus hydratace: Co potřebují naše vlasy?

 

Co potřebujete vědět, než půjdete do koupelny? 
 
  1. Česat, nebo nečesat? To je zapeklitá otázka. Pokud to jde, opatrně si před mytím rozčešte vlasy, nejlépe jedním, z těchto kartáčů, bude se vám pak s vlasy v mokrém stavu lépe pracovat. Pokud ale máte na vlasech hodně stylingu, nebo máte hodně kudrnaté vlasy, nerozčesávejte vůbec, případně zvlášť opatrně a od konečků. Tento kartáč je super i na mokré vlasy. Hlavně ho oceníte na no poo, pokud rozčesáváte mokré vlasy bez kondicionéru. Jde to lépe, než hřebenem. 

  2. Připravte si ručník z mikrovlákna nebo staré bavlněné tričko. Hrubý ručník není vhodný na žádné vlasy. Nedrhněte vlasy, Pořád jen mačkáte, ždímáte a mačkáte. Nic jiného nepřipadá v úvahu.

  3. Nebojte se difuzéru! Fén vám pomůže definovat vlny a hlavně vysuší pokožku, která vás pak nebude svědit a nebudou se vám dělat lupy.

Přestože nebudete používat pravověrné Curly girl výrobky, techniku mytí můžete zkusit napodobit. Nejenom mytí může být šetrné. Jedna z technik je právě jemné vysoušení vlasů tričkem. Inspirujte se na You Tube, ale hledejte si svůj způsob péče o vlasy. Nezapomeňte, že jsme každá originál. 

Teorii tedy máme zmáknutou, jsme připravené a v příštím článku se posuneme k praxi.