Jak na kudrnaté vlasy hravě a zdravě? Část druhá

Navazujeme na článek o kudrnatých vlasech s názvem: Jak na kudrnaté vlasy hravě a zdravě? Část první.

Už znáte teorii a teď se společně pustíme do praxe. 

Low poo mytí vlasů

Mytí šamponem a nanášení kondicionéru

Nejdříve si důkladně namočte vlasy i pokožku příjemně teplou vodou. Šampon si dejte do dlaní, rozetřete ho a naneste na několik míst na pokožce hlavy. Umyjte si hlavně pokožku a vlasy u hlavy, na délky se nemusíte příliš soustředit. Hlavně vlasy během mytí moc nezamuchlávejte do sebe. Pokud nepění, opakujte. Šampon nezapomeňte dobře vypláchnout. Naneste do vlasů dostatečné množství kondicionéru a nechte chvíli působit. Teď je vhodný okamžik vlasy rozčesat. Už víte, že voda je to, co hydratuje. Kondicionér je jen prostředek, který vám pomůže vlasy lépe rozčesat, uhladit je a udržet v nich hydrataci, případně dodat látky zlepšující jejich vzhled, pružnost a pevnost. Zkuste metodu, kdy nanesený kondicionér lehounce opláchnete, lépe řečeno přidáte na vlasy s kondicionérem trochu vody, tuto tekutinu zachytíte do dlaní, nebo do misky a nanesete/nalejete zpět do vlasů. Jemným mačkáním vlasů od konečků ke kořínkům dostanete kondicionér do celých délek a spojíte tak vlasy do hrubých pramenů. Možná to znáte pod pojmem squish to condish. Tuto metodu praktikujte v předklonu nebo v záklonu, ale lépe vám to půjde se skloněnou hlavou.

Vypláchnutí kondicionéru

Nyní kondicionér důkladně vypláchněte. Jemně vymačkejte vodu z vlasů starým tričkem nebo ručníkem z mikrovlákna. Nepoužívejte ručník z froté a "nedrbejte" si přitom vlasy. Teď přichází na řadu leave-in péče a styling. Pamatujte na to, že někdy je méně více. Vlasy mohou vypadat skvěle i bez kila stylingu, přesto, že se ho v "klasické" CGM (curly girl method) používá opravdu mnoho. Jako leave-in můžete použít hydrolát a poté pár kapek oleje. Nemusí to být nutně hotový kosmetický výrobek.

Low poo styling vlasů  

Krém nebo uhlazující emulze

Hodně vlnité a kudrnaté vlasy si svůj tvar udrží i bez stylingu, ale udělá jim dobře tuk (máslo, olej) a případně i uhlazující emulze, která zabrání tzv. chlupacení vlasů (anglicky frizzy). Lehce vlnité vlasy styling sice potřebují, ale zase ne mnoho, protože je pak příliš zatíží. U lehce vlnitých vlasů se vyvarujte těžkých pomád, másel a s olejem šetřete. Můžete nanést lehounký a velmi příjemný stylingový krém, který vlasy neslepuje, ale pomáhá krásně definovat vlny.

Definování vln

Po nanesení leave-in přípravku, oleje, másla, emulze, či  stylingového gelu je dobré vlasy znovu pročesat, předklonit se a mačkáním znovu definovat vlny, aby se spojily do velkých pramenů. Pokud vlasy nejsou dost mokré, přidejte si do dlaní trochu vody. Vlasy tedy znovu navlhčete a připravte si ručník. Zabalte je do něj tzv. plopping metodou a nechte odsát přebytečnou vlhkost cca 5 - 15 minut.

Nebojte se občas zařadit vlasovou masku. Nemusíte se bát ani experimentů a zařadit pár no poo prvků. Například gel ze lněného semínka si téměř s jistotou zamilujete.

shutterstock_614484938

No poo mytí vlasů

Osvědčené suroviny

Stejně jako u low poo bude i no poo o zkoušení, co bude vyhovovat právě vám. Na mytí vám můžeme doporučit domácí šampon z kaštanů (hydratace) s kyselým oplachem nebo kvasnicový šampon (hydratace i protein). Z přípravků vypíchneme lněnou mouku, na sušší vlasy shikakai, na zvlášť suché vlasy a pokožku je výborná mydlice a na normální až mastné vlasy ajurvédské bylinky.

Mytí s důrazem na hydrataci

Samotné mytí se nebude lišit od postupů, které propagujeme a najdete je na našem na blogu nebo na naší facebookové stránce NatuBea. Jediné, na co se musíte více zaměřit, je hydratace. Tu podpoříte už výběrem mycí směsi a také bylinnými oplachy. Bylinkové oplachy můžou být zároveň kyselé, stačí přidat trochu jablečného octa. Vyrovnáte tím pH pokožky a uzavřete si krásně vlasy. Oplachy už nemusíte vymývat a můžete s nimi nahradit kondicionér ve kroku squish to condish. Místo kondicionéru vmačkáváte čaj z bylin a také spojujete vlasy do velkých pramenů.

Kvalitní péče

Následně jemně vysušte přebytečnou vodu a aplikujte leave-in péči. Doporučujeme použít kvalitní olej, například arganový, nebo, pokud máte hodně suché vlasy, vyzkoušejte bambucké máslo. Vaším důvěrným přítelem by se měly stát hydroláty, můžete si je hodit do kabelky a vlasy kdykoli během dne osvěžit.

No poo styling

přirozený look i výrazné definování vln

I styling může být čistě no poo. Co použít záleží na stavu a tvaru vašich vln a kudrn. Někomu bude stačit do bylinkového oplachu přidat chmel, ibišek, nebo lopuch, který přirozeně podporuje vlnitost vlasů a nechat vyniknout krásu jemných vln bez stylingu. Můžete také zkusit jemný solný nebo cukerný roztok, který už trochu fixuje, ale příliš vlny nedefinuje. Nejlepší možností, pokud chcete definované vlny, je gel ze lněného semínka. Je na vás, jestli dáte gelu méně a necháte jen hodně přirozený look, či více a pak budete rozbíjet krustu. Po aplikaci bylinného čaje a před aplikací gelu doporučujeme vlasy opět pročesat a mačkáním spojit do velkých pramenů. S gelem už vám to půjde o poznání hůř.

Fénování vlasů - platí pro všechny :)

Nepodceňujte vysoušení vlasů a použijte fén s difuzérem. Pokud nemáte difuzér, použijte kovový cedník (inspiraci najdete na YouTube). Nechat schnout vlasy několik hodin, ať už v ručníku nebo volně, není úplně vhodné, obzvlášť s přicházejícím chladným počasím. Rozhodně nechoďte spát s mokrou hlavou, koledujete si o problémy s pokožkou a lupy.

Vlasy fénujte teplým a pomalým vzduchem. Studený vzduch vlasy nevysuší, a vy je tak paradoxně budete namáhat více než při použití teplého vzduchu. Po vyfoukání můžete nechat vlasy zchladnout ve ploppu, lépe si tak zachovají svůj tvar. Až jsou úplně suché a studené, teprve potom můžete vlasy protřepat, abyste jim dodaly objem, případně mačkáním rozbít krustu, která se na vlasech mohla vytvořit. Nebojte se vlasy provzdušnit rukama, pokud jste odvedly dobrou práci, vlnám to neublíží a vy získáte přirozenější look a větší objem. Můžete prsty rozpojit vlny na menší, případně ještě vmačkat trochu gelu/krému/másla.

Vlasové osvěžení

Po pár dnech nemusí vlasy vypadat úplně hezky, vy je ale přesto můžete ještě osvěžit a znovu spojit do vln či kudrn. Pokud nejste úplně kudrnatá a zároveň se vám vlasy "muchlají" a vytvářejí dredy, doporučujeme vlasy nejdřív opatrně rozčesat. Vznikne vám obrovský objem a pokud máte trošku mastnější vlasy u pokožky, můžete v tuto chvíli k hlavě nasypat kakao nebo pudink (tzv. suchý šampon). Nyní si rozprašovačem navlhčete vlasy, doporučujeme kromě vody použít buď hydrolát, nebo čaj ze sliznatých bylin. Můžete použít i trochu jablečného octa, který přidáte do čaje. Kápněte si do vlhkých dlaní pár kapek oleje a jemně ho vmačkejte do vlasů. Můžete znovu použít i gel ze lněného semínka, který pomůže dodat potřebný tvar kudrnám. Vlasy opět vyfoukejte přes difuzér nebo cedník.

shutterstock_1133501147

 

Co říci na závěr? Nebojte se používat "zakázané" prostředky a neházejte no poo do žita. Vezměte si z každé metody to nejlepší a najděte si vlastní styl. My vás nadále budeme inspirovat. Sledujte nás, jde to i jinak. 

Pokračujte v čtení, koukněte na naše další kudrnaté články:

Vlasové trápení: Nezkrotné kudrny

No poo startovací balíček: Péče pro kudrnaté vlasy