Jak a kdy použít žloutky k mytí vlasů?

Vejce nemusíte používat jen k pečení a vaření. Jejich blahodárné účinky se vám budou hodit také v péči o vlasy. Povíme vám, jak na to. 

VEJCE A JEJICH ÚČINKY NA NAŠE TĚLO

Vejce jsou díky obsahu kvalitních bílkovin, vitaminů a minerálů skvělou surovinou pro péči o vlasy. Proteiny působí jako zdroj energie a jejich hlavní rolí je buněčný růst a regenerace. Podporují růst vlasů, nehtů i kůže, a správnou funkci životních orgánů, jako jsou ledviny, srdce a játra. Vaječné bílkoviny obsahují vyvážené množství aminokyselin nezbytných pro zdraví organismu.

Vejce ukrývají více než 11 základních vitaminů a minerálů:

  • vitamin A
  • vitamin E
  • thiamin
  • kyselina listová
  • vitamin B12
  • lecitin
  • selen
  • fosfor
  • jód
  • vápník
  • zinek
  • železo
  • cefalin
  • fosfolipidy
  • kyselina panthenolová

 

ŽLOUTEK NA MYTÍ VLASŮ

Žloutek sám o sobě má výborné mycí schopnosti a nejčastěji se používá k mytí mastných vlasů. Hodí se ale i k vymývání olejových zábalů. Na běžné mytí vám můžou stačit i 2 žloutky, pro důkladné mytí, například na vymytí olejového zábalu si připravte 4 - 5 žloutků. 

Postup:

  1. Vezměte 2 - 5 žloutků a vložte je do 0,5l lahve (nejlépe plastové se savičkou) a zřeďte cca 3 - 4 dcl vody (na 1 žloutek použijte 1 dcl vody). 
  2. Protřepte a naneste tuto koncentrovanou směs (cca 1/5) rovnoměrně s pomocí savičky na několik míst na hlavě.
  3. Nanášejte na předem hodně namočenou pokožku hlavy a vlasy. 
  4. Pokožku hlavy masírujte stejně, jako když používáte šampon. 
  5. Při prvním mytí opláchněte vodou a naneste další pětinu žloutkového "šamponu".
  6. V průběhu mytí by měly žloutky pěnit podobně jako komerční šampony. Pěna je ale v tomto případě daleko jemnější. Pokud nepění, znamená to, že vlasy s pokožkou ještě nejsou dokonale umyté. Nesprávně umyté vlasy poznáte hlavně druhý den, kdy se rychle znovu zamastí.

 

CHCETE PŘIDAT DALŠÍ INGREDIENCE?

Jakmile ke žloutkům cokoliv přidáte (bílek, med, citron,...), vaše vlasy se umyjí, ale směs ztratí schopnost pěnit. Lecitin ve žloutcích sice mastnotu za pomoci emulgace vymyje, ale právě hustá pěna pomáhá vlasy a pokožku umýt skutečně důkladně. 

KONDICIONÉR A OPLACH

Po umytí žloutkovou směsí můžete jako kondicionér použít med nebo agávový sirup. Stejně tak můžete (ale nemusíte) vlasy neutralizovat kyselým oplachem. K výrobě oplachu se vám bude hodit např. káva, citrónová šťáva s vodou, ibiškový výluh nebo čaj (heřmánkový, kopřivový, ze směsi bylin, s trochou jablečného octa apod.). 

3 TIPY PRO VAJÍČKOVÉ MYTÍ

  1. Vyzkoušejte směs vajíčka, medu a citrónu nebo vejce, medu a tekuté kávy. I tady postupujte podobně jako při mytí šamponem. Počítejte ale s tím, že směs nevytvoří tak bohatou pěnu jako samotné žloutky. 
  2. Nebojte se teplé vody. Je nepravděpodobné, že by se vejce úplně srazilo i s použitím příjemně teplé vody. Srážlivost vejce ve vodě začíá až kolem 60 stupňů Celsia. Pokud vám přesto po mytí zůstane ve vlasech kousek "sraženého" vajíčka, lehce ho vyčešete. 
  3. Nelekněte se typického aroma po vejcích, které může být pro někoho nepříjemné. Ke zmírnění přidejte do mycí směsi 1 - 2 kapky esenciálního oleje, skořici, hřebíček nebo sušený zázvor.