Děláš palačinky, nebo si jdeš umýt vlasy?

Co má gastronomie společného s vlasy? No poo mytí vlasů je stejně jako vaření o výběru kvalitních surovin a dodržování postupů. Pojďme se tedy společně podívat do kuchyně a probrat "co, kdy, proč a jak" při mytí vlasů. 

shutterstock_42285562

Také občas přemýšlíte o tom, proč žitná mouka vlasy umyje, pšeničná vlasy slepí a s rýžovou moukou je výsledek nejistý? Nebo proč žloutky vymyjí olejový zábal? A je možné k umytí vlasů použít i něco jiného než mouku a vejce? My také přemýšlíme, pátráme a zkoušíme (většinou na sobě) a výsledky s vámi rády sdílíme.

KUCHAŘSKÉ UMĚNÍ V PRAXI

Správný kuchař dodržuje při přípravě pokrmů technologické postupy. Ví, jakou mouku použít k zahuštění omáčky i zadělávání těsta. Zkušenější kuchaři zase vyrobí majonézu lusknutím prstu. Když vaří omáčku, spojuje vodu a tuky v jednu tekutinu. Potřebuje k tomu něco, co tyto dvě nesourodé látky propojí. Potřebuje emulgátor a vařečku. Jako emulgátor mu v tomto případě poslouží mouka, nejčastěji pšeničná. Ne každá mouka ale zahustí omáčku tak, aby byla jemná a krémová.

Pokud kuchař vyrábí majonézu, potřebuje spojit žloutky a olej. Zdánlivě nespojitelné suroviny se díky fyzické síle a lecitinu ve žloutcích propojí v lesklou a krémovou lahůdku. Když zatoužíme po tatarské omáčce, přidáváme navíc ještě citrónovou šťávu a hořčici. I tyto látky zvládne žloutek společně s fyzickou sílou propojit. Občas kuchař musí připravit bezlepkovou hostinu a v receptech se obejít bez vejce. Určitě víte, že existují ingredience s obsahem lecitinu, které vejce plně nahradí. 

Z KUCHYNĚ DO KOUPELNY

Podobné je to i s mytím vlasů a pokožky. Samotná voda mastnotu neumyje. Je nutné ji na něco navázat a teprve poté spláchnout teplou vodou z vlasů pryč. Proto hledáme něco, co olej (mastnotu) a vodu propojí. Existuje spousta možností a začít můžeme klidně hned. Už jste viděli video z pořadu Vše, co mám ráda, kde Hanka učí Evu, jak namíchat a použít směs mouky, žloutku, kávy a medu na mytí vlasů?

LEPEK A ŠKROBY

Lepek i škroby jsou dobrými emulgátory. Dokážou dobře propojit suroviny. Používají se k výrobě těsta, ale i ke spojení masných výrobků, například salámů.

Pšeničné otruby

Z kuchyně víme, že nejlépe zahustíme omáčku hladkou pšeničnou moukou. Jemný piškotový korpus se bez ní také neobejde. S jinými moukami není tak nadýchaný. Pšeničná mouka umí těsto krásně spojit, ale chová se jako lepidlo. Může za to lepek. Na vlasy je tudíž zcela nevhodná, slepí je a vy máte na pár hodin o zábavu postaráno (někdy ta zábava končí akcí holicí strojek). Pokud chcete přesto pšenici zkusit, uvařte si pšeničné otruby. Lepek je v nich sice také, odvar z otrub vám ale vlasy neslepí. Škroby a lepek z otrub na sebe navážou mastnotu. Nestačí ovšem odvar na vlasy nalít. Stejně jako během vaření budete muset i v tomto případě použít sílu a pohyb. Bez vařečky se obejdete, ale budete potřebovat ruce. Základem každého mytí vlasů je mechanické masírování pokožky. Jen tak se zbavíte přebytečného tuku, nečistot a odumřelé kůže. Po správném umytí bude pokožka čistá, prokrvená a hydratovaná. Pokud zůstanete po no poo mytí mastná, něco jste udělala špatně. Mrkněte na recept na šampon z pšeničných otrub a budete vědět, jak na to. 

Žitná mouka

Z žitné mouky upečete chutný chléb či perník. Je tedy jasné, že i tato mouka funguje jako dobré pojivo. Obsahuje škroby a další látky, které se chovají podobně jako lepek, avšak vlasy neslepí. Pro no poo začátečnice bývá žitná mouka jedním z nejjednodušších prostředků na mytí vlasů. Poradí si i s hodně mastnými vlasy, ty suché ale může dlouhodobě vysušovat. Pokud s no poo začínáte, mějte na paměti, že jedna lžíce mouky opravdu nestačí. Ve vodě (nebo čaji z bylinek) rozmíchejte alespoň 3 - 4 lžíce mouky, směs naneste na mokré vlasy a masírujte pokožku. Pomůžete tak navázat mastnotu do mouky. Opakujte dvakrát po sobě a poté dobře opláchněte vodou. 

Pohanková mouka

Tato bezlepková mouka je často využívána v dietě pro celiaky. A vy ji můžete použít díky vysokému obsahu škrobů na mytí vlasů. Skvěle nahradí žitnou mouku. Postup mytí je stejný jako v případě žitné mouky.

Rýžová mouka

Není škrob jako škrob. Rýže obsahuje škrobu až 80 %, a tak se nabízí představa, že rýžová mouka vlasy umyje excelentně. Možná dokonce ještě lépe než mouka pohanková s 50 % škrobu. Nemusí to tak však být vždy pravda. My jsme k mytí vlasů vyzkoušely hned dva druhy rýžové mouky. Mouka z bílé rýže byla skvělá. Mouka z hnědé rýže se nám ale příliš neosvědčila. Patrně proto, že obsahuje méně škrobů. Protože se v ní ale nachází mnohem více minerálních látek a vitamínů než v rýži bílé, můžete ji smíchat s žitnou moukou nebo ajurvédskými bylinkami. Přidejte vodu nebo čaj z bylinek a nařeďte tak, aby vzniklá kaše měla alespoň 200 ml. Naneste opět na mokré vlasy, nechte působit 10 - 20 minut, promasírujte pokožku a nakonec důkladně vymyjte.

Kokosová mouka

Kokosová mouka dokáže nasáknout několikanásobně více tekutin než mouka pšeničná. To je nejspíš hlavním důvodem, proč s ní lze umýt vlasy. Škrobu totiž obsahuje docela málo. Ne každý ale bude s touto moukou spokojený. Mytí s ní je poměrně pracné a mouka není od každého výrobce stejná. Dají se tedy očekávat různé výsledky. Jak u mytí, tak u pečení. Pokud se nebojíte experimentovat, zkuste ji. Podrobný návod na mytí kokosovou moukou jsme sepsaly do samostatného článku.

Ovesná mouka

Také ovesná mouka obsahuje škrob a dokáže na sebe navázat mastnotu. V kuchyni ji využijete hlavně k přípravě alternativních receptů. Velmi příjemná je na mytí obličeje i těla. Pro mytí vlasů doporučujeme ovesnou mouku smíchat s ajurvédskými bylinkami. Může se stát, že zbytky mouky budete muset vyčesat. Samotná ovesná mouka není úplně nejvhodnější, přestože jsou po ní vlasy umyté a nadýchané. Zanechává totiž na vlasech jakýsi film (škrob), což se s ajurvédskými bylinkami nestane. Zaujala vás ovesná mouka? Mrkněte na článek Hokus pokus: Když já jim dám ovsa

Co je nejdůležitější? Aby mouka obsahovala co nejméne lepku. 

shutterstock_419782918

LECITIN

Lecitin je přírodní emulgátor. Dokáže spojit vodu s tuky, a to se hodí jak v gastronomii, tak v koupelně. Kde všude ho najdete?

Žloutek

Nejlepší emulgátor z kuchyně je jednoznačně žloutek. Pokud chcete vymýt z vlasů olejový zábal, rozklepněte vejce. Pokud jste ho ještě nevyzkoušeli, přečtěte si náš návod Jak na žloutkyŽloutek si určitě zamilujete. Jeho velkou výhodou je, že ho najdete v jakékoliv lednici a koupíte v kterékoliv zemi, takže nebudete mít problém na návštěvě ani během dovolené. 

Lněná mouka

Lněné semínko či lněná mouka v receptech často nahrazuje vejce. Díky obsahu lecitinu po smíchání s vodou krásně bobtná. Vlasy jsou po umytí lněnou moukou krásně čisté a jejich lesk vás pak doslova ohromí.

Pískavice (bylinný prášek fenugreek)

Pískavice se jako koření používá po celém světě. Přidává se do směsi koření kari a má specifickou vůni. Ten, kdo ji zkusil jako první dát na vlasy, by měl dostat medaili. Nejenže jsou vlasy po použití fenugreeku vláčné, ale jsou i úžasně umyté! A může za to opět lecitin. Z jemně namletého prášku a vody vymíchejte kašičku a naneste na vlhkou pokožku i vlasy. Vlasy zabalte do ručníku a nechte působit přibližně půl hodiny. Následně (ve sprše) přidejte trošku vody a promasírujte. Opakujte několikrát po sobě. Tímto postupem umyje pískavice i mastné vlasy. Nejvíce se ovšem hodí na mytí normálních a suchých vlasů. Skvěle funguje také kombinace lněná mouka + fenugreek, jak jsme už zmínili v předchozím článku.

LECITIN A ŠKROBY

Cizrnová mouka

Cizrnová mouka obsahuje lecitin i škroby a funguje tudíž jako výborný emulgátor. V některých receptech nahrazuje vajíčko stejně jako lněné semínko. Cizrnovou mouku najdete v mnoha ajurvédských receptech na mytí vlasů. Jedná se o surovinu, která se k tomuto účelu využívá už po staletí. Ocení ji zejména majitelky normálních a mastných vlasů. Používá se stejným způsobem jako žitná mouka.

Škroby i lecitin najdete i v ostatních luštěninových moukách. Můžete je zkusit a podělit se s námi o výsledek! :) 

BETA-GLUKANY A ENZYMY

Kvasnice

Když už jsme se daly do pátrání po skvělých pomocnících z kuchyně, nemohly jsme opomenout kvasnice. Z praxe totiž víme, že i ty dokážou vlasy umýt. Byl to pro nás takový badatelský oříšek. Kvasnice obsahují enzymy a také beta-glukany, které lze využít jako pojivo. Některé druhy enzymů se používají v péči o pleť a k jejímu čištění. Mohou tyto dvě látky za to, že si díky kvasnicím můžeme umýt vlasy? Nebo obsahují kvasnice ještě další složku, kterou se nám nepovedlo vypátrat? Na tuto otázku bohužel neznáme odpověď, přesto vám kvasnice doporučíme.

 

Existuje mnoho ingrediencí, které jsme zde sice nezmínily, ale vy je můžete s klidem přidat do mycích směsí. Jedná se např. o med, kávu, jogurt, ovoce (citron, jablko, banán,...), skořici a další koření.

 shutterstock_1418172629

Tento článek není odbornou prací, ale naším pohledem na to, jak se potraviny chovají v kuchyni a ve vlasech. Potraviny jsou složené z mnoha dalších látek, o kterých jsme se nezmínily. Kuchyň i koupelna se často stávají malou chemickou laboratoří. Je tedy dobré mít alespoň základní přehled o tom, s jakými látkami máme tu čest.

A jak to máte s jídlem a vlasy vy? Používáte k mytí mouku či vejce? Nebo dáváte přednost ajurvédským bylinkám?