No poo startovací balíček: Péče pro kudrnaté vlasy

Péče o kudrnaté a vlnité vlasy se od péče o vlasy rovné trochu liší. Může se zdát trochu složitější, ale s naším balíčkem ji hravě zvládnete. Balíček jsme sestavily tak, aby byly vaše vlasy umyté, ale ne vysušené. Budete moci experimentovat s bylinkami, které vám pomohou hydratovat a naučíte se vyrábět vlastní styling.

Balíček obsahuje: bylinnou mouku na kudrnaté vlasy 200 g, směs ajurvédských bylin Cashi 200g, směs ajurvédských bylin Reeshi 200g, bylinný prášek fenugreek 100 glněné semínko 300 gsměs bylinek proti cuchání vlasů 100 g, růžovou vodu 100 ml, arganový olej 10 ml a bambucké máslo 20 ml.

Co a jak použít na mytí kudrnatých vlasů?

Na mytí v balíčku najdete bylinnou mouku, fenugreek, Cashi a Reeshi bylinky. 

Bylinná mouka na kudrnaté vlasy

Bylinná mouka pro kudrnaté vlasy obsahuje směs lněné mouky a mletých bylin. Díky lněné mouce šetrně myje a je příjemně mazlavá. Díky bylinkám jemně čistí a zároveň pečuje. Podporuje snadnější rozčesávání, stimuluje vlasovou pokožku a nevysušuje.

Použití:

  • Na 1 mycí/pečující zábal smíchejte minimálně 3 PL mouky. 
  • Zalijte horkou vodou z kohoutku (cca 60°C) do hustoty lívancového těsta tak, aby se směs dobře nanášela, ale zároveň netekla. 
  • Důkladně promíchejte a nechte odpočinout alespoň do vychladnutí, lépe hodinu. 
  • Namočte si hlavu i vlasy. Vyždímejte přebytečnou vodu a naneste směs hlavně ke kořínkům. Do délek nanášet nedoporučujeme (po čase byste mohli mít pocit vysušených vlasů).
  • Vlasy stočte, zakryjte igelitovou čepicí a ručníkem. Nechte působit cca 30-45 minut. Dobu působení si upravte podle potřeby. Nikdy však mouku nenechávejte na hlavě více než hodinu kvůli možné iritaci pokožky. 
  • Poté přidejte trochu vody, pokožku promasírujte a mouku důkladně opláchněte. Ještě ve sprše vlasy pročešte a znovu je propláchněte. 

 

TIP: Pokud chcete vlasy umývat bez zábalu, přidejte do směsi více mouky, případně mydlice, kaštanu nebo reethy. S reethou by mohla směs i lehce pěnit. 

Cashi

Speciálně namíchaná směs ajurvédských bylin vaše vlasy umyje, ošetří a ochrání před nadměrným vypadáváním. Cassia vlasy regeneruje a zklidňuje pokožku hlavy. Shikakai čistí, vyživuje a předchází třepení konečků. Díky kombinaci 9 různých bylin se budete radovat ze zdravých, objemných, lesklých a silných vlasů.

Použití:

Směs Cashi smíchejte s teplou vodou (30 – 50 stupňů Celsia) na kaši. Poté naneste na vlhkou vlasovou pokožku a nechte působit alespoň 20 minut. Delší doba působení zesiluje účinky bylinek. Zbytek směsi, která vám v misce zůstane, můžete smíchat s cca 0,5 litrem vody. Ve sprše pak trochu této tekutiny přilijte na pokožku a důkladně ji „vydrbejte“. Vlasy ale nedrhněte, spíše masírujte samotnou pokožku hlavy. Jemně promněte vlasy a opravdu důkladně je opláchněte. Další oplach ani přírodní „kondicionér“ není nutný.

Reeshi

Speciálně namíchaná směs ajurvédských bylin účinně myje a zároveň ošetřuje. Obsažená reetha dodává vlasům objem, lehkost a krásný lesk. Shikakai působí proti třepení konečků a regeneruje suchou pokožku hlavy. Díky kombinaci 9 různých bylin budou vaše vlasy po umytí čisté, vyživené, posílené a zdravé. Doporučujeme použít cca 1x měsíčně, k důkladné očistě vlasů i pokožky. Je žádoucí, aby se vám u mytí vytvořila na vlasech bohatá pěna. 

Použití:

Reeshi byliny smíchejte s teplou vodou (cca 50-60 stupňů Celsia) na kaši, naneste na vlhkou vlasovou pokožku a nechte působit alespoň 10 - 20 minut. Delší doba působení jen zesílí účinky bylinné směsi. V misce si nechte trochu směsi, kterou smíchejte s cca 0,5 litrem vody. Ve sprše pak část tekutiny nalijte na vlasy a důkladně pokožku „vydrbejte“. Vlasy ale nedrhněte, zaměřte se spíš na vlasovou pokožku. Bylinky začnou pěnit. Jemně vlasy promněte vlasy a opravdu důkladně je opláchněte. Další oplach ani přírodní „kondicionér“ není nutný.

Podrobnější návod najdete v článku Proč zrovna Ajurvédské bylinky aneb slunce ve vašich vlasech. 

Bylinný prášek fenugreek

Možná vás překvapuje, že jsme i fenugreek neboli pískavici zařadili do mycích prostředků. Fenugreek se používá na lesk vlasů a k hydrataci. Má vysoký obsah lecitinu a diky tomu vám vlasy i umyje. Opět je vhodnější spíš pro suché vlasy, což kudrnaté vlasy přirozeně jsou. Pokud se vám vlasy mastí, smíchejte fenugreek se shikakai, případně se lněnou moukou. Pokud se vám vlasy téměř vůbec nemastí, můžete přidat jakýkoliv bylinný prášek, my doporučujeme amlu. Amla je přírodní kondicionér, regeneruje vlasy i vlasovou pokožku.

Použití: Přibližně 3 PL fenugreeku smíchejte se lžící amly a s vodou. Vytvoříte pastu, kterou nanesete do mokrých vlasů. Nechte působit alespoň 30 minut. Poté přilijte na vlasy trochu vody. Masírujte, směs vám bude příjemně klouzat mezi prsty, několikrát opakujte. Potom důkladně vypláchněte. Jako u mouky vlasy pročešte, mechanicky se tak zbavíte zbytků zrníček a vlasy znovu opláchněte. Směs jde spláchnout dobře, ale než se pustíte do další péče, zkontrolujte se pro jistotu v zrcadle. :)

Další funkční směsi na mytí vlnitých a kudrnatých vlasů

  • Mastná pokožka, normální až lehce mastící se vlasy: výborná je kombinace shikakai, reethy a amly v poměru 50:25:25 (v tomto případě si kupte ještě reehtu, ta není součástí balíčku). Prášky (celkem cca 30 g) smíchejte s horkou vodou na "čaj" (6 - 7 dcl) a umývejte fázovitě (obvykle 5x). V případě kudrn doporučujeme ještě oplach bylinkami s trochou jablečného octa (cca 1 PL do 7 dcl vody). 

  • Normální pokožka a normální, až lehce sušší vlasy: určitě zkuste směs lněné mouky a fenugreeku s troškou amly. Smíchejte 1 PL od každého produktu, zalijte teplou vodou, přidejte lžíci medu a promixujte tyčovým mixérem na hladkou kaši konzistence jogurtu. Tuto směs naneste na mokrou pokožku i vlasy a postupujte stejně jako u samotné lněné mouky. Mytí je velmi příjemné, kaše je mazlavá a krásně se s ní pracuje. Nezapomeňte vlasy pročesat kartáčem a znovu opláchnout. 

  • Sušší pokožka a velmi suché vlasy: Můžete smíchat 1 PL mydlice se 2 PL lněné mouky a společně je povařit. Následně směs sceďte a na mytí použijte jen "vývar". Postup bude stejný jako u mytí samotnou mydlicí. 

Co použít místo kondicionéru?

Kondicionér se používá k podpoře hydratace a ke snadnějšímu rozčesání. Nahradíte ho bylinkovým oplachem s trochou jablečného octa, ibišku, amly nebo citronu. 

Směs bylinek proti cuchání vlasů

Tato směs je navržena tak, aby vlasy byly lesklé, zdravé a hydratované. Pomáhá proti cuchání vlasů. Obsahuje šalvěj lékařskou, diviznu, kostival lékařský, přesličku rolní, řebříček obecný, lopuch větší, heřmánek pravý, chmel, bazalku pravou, kopřivu dvoudomou, lékořici lysou, měsíček lékařský a sléz maurský. 

Použití: 2 - 3 PL směsi zalijte horkou vodou (případně dejte směs do hrnce, přidejte 2 PL lněného semínka, přiveďte k varu a 3 - 4 minutky povařte, nechte vychladnout a sceďte. Samotné bylinky také můžete zalít studenou vodou a nechat louhovat několik hodin, nejlépe do druhého dne. Poté přeceďte, můžete přidat trochu jablečného octa, budete tak mít zároveň i kyselý oplach. Tímto čajem vyrovnáte pH pokožky a krásně si uzavřete vlasy. Oplach už nevymývejte, a pokud dodržujete metodu curly girl, použijte oplach stejně jako kondicionér metodou squish to condish. Místo kondicionéru vmačkáváte do vlasů čaj z bylin a spojujte vlasy do velkých pramenů. Místo octa můžete přidat trochu amly. Tu dejte k bylinkám po uvaření.

Arganový olej

Po mytí vlasů a použití humektantů (len, med) je dobré vlas ochránit před ztrátou vlhkosti. Pokud máte jen vlnité a spíše mastnější vlasy, použijte arganový olej. Kápněte si do mokrých dlaní 3 - 5 kapek a rozetřete, vmačkejte je do délek vlasů, ale neaplikujte přímo k hlavě. Pokud máte spíše sušší, porézní a tzv. hladové vlasy (všechnu mastnotu hned vpijí), vyšlehejte olej s rozehřátým bambuckým máslem do pěnové konzistence a tu naneste do délek vlasů.

Bambucké máslo

Bambucké máslo svědčí jak kůži, tak vlasům. Používá se buď samotné, nebo s dalšími surovinami do vlasových masek. Ženy s kudrnatými a hodně suchými vlasy ho mohou použít na styling/leave-in.

Použití: Do vlasové masky dejte libovolné množství rozehřátého bambuckého másla. Naneste na mokré vlasy lehce vysušené ručníkem. Zabalte a nechte působit. Pokud chcete použít bambucké máslo na leave-in, rozehřejte ho jen ve vlhkých dlaních a použijte jako vlasový krém na definování vln.

Jak na no poo styling?

Nejoblíbenějším no poo stylingem je gel z lněného semínka. Můžete do něj přidat trochu bambuckého másla a vyšlehat. Vznikne příjemná emulze, která vlasy více "nakrmí" (zatíží), je proto vhodná na hodně suché vlasy.

Lněné semínko

Lněné semínko je humektant, můžete ho přidat do vařeného no poo šamponu nebo si vyrobit gel.

Recept na gel z lněného semínka: Budete potřebovat  2 - 3 PL lněného semínka a 200 ml vody (nejvíce se nám osvědčil poměr 1:6, 1 malý espresso hrneček semínek a 6 hrnečků vody, toto množství vystačí na cca 3 - 4 použití). Vařte 3 - 5 minut, aby se tvořila pěna. Směs nesmí příliš zhoustnout, to pak nejdou oddělit semínka od vzniklého gelu. Taky nezapomeňte hned po scezení umýt hrnec, jinak už z něj vzniklý gel se semínky nedostanete. Přeceďte gel přes sítko nebo ještě lépe přes ponožku. Vzniklá hmota vypadá opravdu jako gel, chová se ale spíš jako sliz. Můžete přidat trochu bambuckého másla, nejlépe do ještě horkého gelu na konci vaření. Nanášejte na vlhké vlasy, které jste lehce vysušily ručníkem z mikrovlákna.

Vlasová sada je sestavená tak, aby vlasy nestrádaly. Přesto si k ní můžete vybrat i další bylinky a přípravky. Mohly by vás zaujmout květové vody-hydroláty, které můžete kdykoliv použít na osvěžení účesu. Ženy s nepříliš suchými vlásky ocení na mytí ajurvédské bylinky. K bylinnému prášku fenugreek můžete namíchat dalsí bylinné pečující prášky. Bylinkový oplach lze prostřídat se samotnou diviznou či bezem. Všechny sušené bylinky najdete v sekci No poo sušené byliny.

Balíček najdete zde.