Podzimní hrátky: Barvení červenou řepou

Během zpracování červené řepy vás možná napadlo, jestli by kromě vašich rukou a celé kuchyně dokázala obarvit i vlasy. Podzim mění barvu přírody každým dnem, tak pojďte zkusit to samé. 

Získejte z řepy cenné barvivo

Na internetu koluje spousta receptů, jak si obarvit vlasy řepou. Prvním krokem je získat z řepy její typické barvivo. Nejjednodušší možností je použití odšťavňovače. Pokud ho však doma nemáte, zvládnete to i bez něj. Stačí řepu oloupat, nakrájet a uvařit ve vodě. Abyste barvící vody neměla málo, vařte dvě řepy v litru vody asi 15 minut. Nechte vychladnout a poté zceďte.

shutterstock_210431701

Jdeme na to

Barvení řepou vyzkoušela na vlastní kůži a vlasy Marcelka. Jak se jí to povedlo? 

Postup barvení

  1. Vlasy jsem si nejprve umyla a poté připravila do misky vodu z řepy. Moje vlasy jsou hnědé s výrazným měděným až červeným odleskem díky barvení hennou , a tak očekávám alespoň náznak změny. 
  2. Vlasy jsem namáčela v barevné vodě nejprve v předklonu, poté v záklonu a nakonec jsem vlasy i polévala. Byla jsem opravdu důkladná.
  3. První změnou, kterou jsem zaznamenala, byla barva naší koupelny. Z bílé se rázem přeměnila na krvavou.
  4. Vymačkala jsem z vlasů přebytky vody z řepy, zabalila je do ručníku a pustila se do úklidu.

 

Výsledek barvení červenou řepou

Celou hodinu jsem strávila tím, že jsem vlasy střídavě 10 minut fénovala a dalších 10 minut sušila na slunci. Po hodině jsem to ale vzdala, na hlavě jsem měla totální slepenec. Vlasy byly lepivé jako bych na ně nalila sladkou šťávu! Pod tíhou řepové šťávy se vlasy leskly, jejich barva se však nezměnila ani o odstín. Blond vlasy by odvar možná zabarvil, ale upřímně, kdo by chtěl mít ve vlasech lepidlo?

Přesunula jsem se tedy zpět do koupelny, vlasy umyla reethou a smyla kyselým oplachem z jablečného octa. V této chvíli nastalo milé a nečekané překvapení. Mé vlasy byly krásně hebké a hydratované. Jednu výhodu tedy celá tato "krvavá" procedura přece jen měla.

Co si o barvení řepou myslíme?

Dopadlo by barvení lépe, kdybychom použily odšťavňovač? Nemyslíme si. Celková příprava by byla jistě o dost jednodušší. Je ale jasné, že čistá šťáva z řepy by byla ještě lepivější než vývar. 

červená Řepa pečuje o naší hřívu

Řepa vlasy sice neobarví, ale k péči ji přesto můžete vyzkoušet. Zkuste ji přidat třeba do henny či jné barvy (amla, cassia, brahmi atd). Červená řepa má mnoho vitamínů a minerálů a při pravidelném používání se jí připisují blahodárné účinky. Viditelná je hydratace vlasů, pomoci by však měla i v boji s lupy. 

Co z kuchyně jste na barvení vlasů vyzkoušely vy?