No poo startovací balíček: Péče pro mastné vlasy

Mastné vlasy a pokožka patří mezi časté problémy mnoha žen. Vlasy se mastí vždy od mastné pokožky, která však kvůli agresivnímu odmašťování produkuje mastnotu o to vehementněji. Tento začarovaný kruh je proto nutné přerušit. Když přestanete používat silnou odmašťovací kosmetiku, máte reálnou šanci, že se vaše pokožka začne uzdravovat a mastit méně. Mnohdy se maštění pokožky upraví už samotným přechodem na na poo metodu. Balíček pro mastné vlasy je sestaven tak, aby vaše vlasy byly umyté a přesto vyživené. Bylinky, které jsme pro vás vybraly, myjí šetrně a zároveň účinně. 

Balíček obsahuje: směs ajurvédských bylin AMSHA 200 g, bylinnou mouka na mastné vlasy 200 g, směs ajurvédských bylin Reeshi 200 g, Reethu 100 g, Marocký jíl 200 g, směs bylinek na mastné vlasy 100 g, levandulovou vodu 100 ml, okvětní plátky růží 70 g, ibišek květ řezaný 70 g.

Co a jak použít na mytí mastných vlasů?

Na běžné mytí v balíčku najdete směs ajurvédských bylinek Reeshi a Marocký jíl, na vymytí mastných masek a případně k hloubkovému mytí využijete bylinkovou směs Amsha a také jednodruhovou Reethu. Na K šetrné mycí masce se skvěle hodí směs bylinná mouka na mastné vlasy a pkožku.

AMSHA

Speciálně namíchaná směs tří ajurvédských bylin vaše vlasy umyje, ošetří a ochrání před nadměrným vypadáváním. Amla funguje jako přírodní kondicionér. Pravidelné používání pomáhá k regeneraci vlasů i pokožky. Shikakai čistí, vyživuje a předchází třepení konečků. Reetha účinně myje a vlasům dodává přirozený objem, lehkost a krásný lesk. Působí antibakteriálně. Díky této kombinaci se budete radovat ze zdravých, objemných, lesklých a silných vlasů.

Použití:

3 PL (cca 30 – 40 g) bylinek smíchejte s teplou vodou (cca 50 °C) do kašičky (na konzistenci vhodnou k masce). Naneste na vlhkou vlasovou pokožku jako zábal a nechte působit 10 – 40 minut. Delší doba působení posiluje účinky bylin.

Zbytek směsi z misky můžete smíchat s horkou vodou a zředit s cca 0,5 litrem vody. Ve sprše pak část tekutiny nalijte na vlasy a důkladně pokožku „vydrbejte“. Vlasy ale nedrhněte, zaměřte se spíš na vlasovou pokožku. Bylinky začnou trochu pěnit. Jemně vlasy promněte vlasy a opravdu důkladně je opláchněte. Další oplach ani přírodní „kondicionér“ není nutný.

Bylinky Amsha se dají použít také na rychlé mytí. Bylinky zalijete 2 dcl teplé vody a vyšleháte v pěnu, kterou použijete na mytí. Umyté vlasy poznáte tak, že vám tato pěna vytvoří na vlasech pěnu bohatou. Takto připravené bylinky můžete použít i na vymytí olejových zábalů a mastných masek v případě, že nemáte samotnou reethu nebo žloutky. Je pravděpodobné, že množství bylin budete muset na vymývání mastných věcí navýšit.

Reetha

Jemný prášek z indických mýdlových ořechů obsahuje vysoké množství saponinů (při styku s vodou pění) a přesto nepůsobí negativně na ochranný, kyselý plášť vlasu. Dodává objem, nadýchanou lehkost a nádherný lesk. Navíc má antibakteriální účinky. Pomocnou ruku podává zejména mastným vlasům. 

Použití: Cca 2 - 3 polévkové lžíce prášku zalijte horkou vodou tak, aby vznikla kaše. Nechte chvíli odstát a poté kašičkou vlasy umyjte. Druhý, námi oblíbenější způsob, je umývání "čajem" z reethy. Stačí smíchat cca 2 - 3 vrchovaté čajové lžičky prášku s trochou horké vody a naředit cca 6 - 7 dcl příjemně teplé vody. Touto tekutinou pak myjte vlasy fázovitě. Podrobný návod najdete v článku Jak si nejlépe umýt vlasy nejen reethou.

Směs ajurvédských bylin reeshi

Ve směsi najdete reethu, shikakai, amlu, brahmi, bhringraj, aloe vera, neem, hibiscus a fenugreek. Perfektní kombinace bylin vlasy i pokožku hlavy jemně umyje a zároveň o ně pečuje. Reetha, fenugreek a shikakai má šetrné a důkladné mycí schopnosti. Amla s ibiškem dodávají vitamin C, zklidňují pokožku a okyselují, takže má směs vyvážené pH. Aloe vera zvlhčuje a neem má antibakteriální účinky. Brahmi a bringhraj působí preventivně proti padání vlasů, lupům a ekzémům, opět pokožku zklidňují a dodávají jí potřebné živiny.

Použití: Ajurvédské byliny doporučujeme smíchat s teplou vodou (cca 50 stupňů Celsia) na kaši, nanést na vlhkou vlasovou pokožku a nechat působit alespoň 10 - 20 minut. Delší doba působení jen zesílí účinky. Zbytek směsi z misky můžete smíchat s horkou vodou a zředit s cca půl litrem vody. Ve sprše pak na pokožku nalijte část této tekutiny a důkladně ji "vydrbejte". Nedrhněte vlasy, ale jen pokožku. Bylinky začnou lehce pěnit. Jemně promněte vlasy a opravdu důkladně je opláchněte. Další oplach ani přírodní "kondicionér" není nutný. Podrobnější popis najdete v článku Jak nejlépe využít ajurvédské bylinky.

Bylinná mouka na mastné vlasy

Bylinná mouka pro mastné vlasy obsahuje ovesnou mouku a směs bylin. Mouka jemně a zároveň účinně čistí pokožku. Bylinky zabraňují nadměrnému maštění, chladí pokožku, osvěžují a regulují tvorbu mazu.

Bylinnou mouku můžete použít buď samotnou, nebo k přidat ještě další bylinky. Pokud toužíte po lehkém tónování při každém mytí či zábalu, přidejte ke směsi svou oblíbenou rostlinnou barvu. Může se jednat o samotnou hennu, směs henny a cassie, nebo směs henny, cassie a indiga. Jestliže chcete, aby byla směs více detoxikační, přidejte k ní reethu nebo shikakai. Přidat můžete i další bylinky, případně navýšit podíl některé z bylinek, které se ve směsi již nacházejí.

Mycí směs a vlasová maska

  • Na 1 mycí/pečující zábal smíchejte minimálně 3 PL mouky. 
  • Zalijte horkou vodou z kohoutku (cca 60°C) do hustoty lívancového těsta tak, aby se směs dobře nanášela, ale zároveň netekla. 
  • Důkladně promíchejte a nechte odpočinout alespoň do vychladnutí, lépe hodinu. 
  • Namočte si hlavu i vlasy. Vyždímejte přebytečnou vodu a naneste směs hlavně ke kořínkům. Do délek nanášet nedoporučujeme (po čase byste mohli mít pocit vysušených vlasů).
  • Vlasy stočte, zakryjte igelitovou čepicí a ručníkem. Nechte působit cca 30-45 minut. Dobu působení si upravte podle potřeby. Nikdy však mouku nenechávejte na hlavě více než hodinu kvůli možné iritaci pokožky. 
  • Poté přidejte trochu vody, pokožku promasírujte a mouku důkladně opláchněte. Ještě ve sprše vlasy pročešte a znovu je propláchněte. 

 

TIP: Pokud chcete vlasy umývat bez zábalu, přidejte do směsi více mouky, případně mydlice, kaštanu nebo reethy. S reethou by mohla směs i lehce pěnit. 

Marocký jíl

Marocký jíl se používá k mytí vlasové pokožky a vlasů. Je to jedna ze silnějších mycích metod a nemusí každému vyhovovat. Jíl není vhodný pro chemicky barvené a odbarvené vlasy, protože mají tendenci po něm výrazně elektrizovat. Skvěle se však hodí pro zdravé vlasy se sklonem k maštění. Marocký jíl je abrazivní a lehce zásaditý, otevírá vlas více než jiné šetrnější metody mytí. Slouží k hloubkovému mytí vlasů a pokožky.

Použití: Obvyklé dávkování je cca 1:3, takže např. 10 g jílu smícháte s 30 ml vody. Nejlépe však uděláte, když nasypete do misky potřebné množství jílu (asi 2 polévkové lžíce) a zalijete čajem z růžových lístků. Jíl bude mnohem jemnější a vlasy po umytí příjemnější na dotyk. Kašičku neneste na důkladně opláchnutou a namočenou vlasovou pokožku. Nedávejte příliš mnoho pasty do délek vlasů. Masírujte pokožku a jíl nechte chvíli působit. Poté vlasy důkladně opláchněte vodou. 

Po mytí jílem doporučujeme kyselý oplach. K tomu můžete využít výluh nebo macerát z ibiškových květů, "čaj" z amly, případně vodu s jablečným octem nebo citronovou šťávou. 

Co použít místo kondicionéru?

Kondicionér se používá k podpoře hydratace a pro snadnější rozčesávání. Nahradíte ho obvykle bylinkovým oplachem s trochou jablečného octa, ibiškuamly nebo citronu. Jablečný ocet ale často ženám s mastnými vlasy nevyhovuje. Proto jsme vám do balíčku přichystaly směs bylin, které pokožku zároveň zklidňují a působí jako prevence proti maštění.

Směs bylinek na mastné vlasy a pokožku

Směs 11 bylinek je pečlivě vybrána a ručně namíchána. Hodí se pro mastné vlasy i pokožku hlavy, pomáhá proti nadměrnému maštění, stahuje a čistí pokožku. Obsahuje rozmarýn lékařský, přesličku rolní, tymián obecný, pískavici, řebříček obecný, kopřivu dvoudomou, citrónovou trávu, meduňku lékařskou, pampelišku lékařskou, lopuch větší, heřmánek pravý a mátu peprnou.

Použití: 2 - 3 polévkové lžíce směsi zalijte horkou vodou (případně dejte směs do hrnce, přidejte 1 polévkovou lžici hibiscusu a přiveďte k varu), odstavte, nechte vychladnout a sceďte. Samotné bylinky také můžete zalít studenou vodou a nechat louhovat několik hodin, nejlépe do druhého dne. Tímto čajem vyrovnáte pH pokožky a krásně si uzavřete vlasy. Oplach už nevymývejte. Pokud ale máte pocit suchých konců, vetřete do nich 2 - 3 kapky lehkého oleje (například arganového). 

Levandulový hydrolát

Levandulový hydrolát použijte po mytí. Pokožka se zklidní a vlasy půjdou lépe rozčesat. Levandule působí jako prevence proti přehřívání a nadměrnému maštění pokožky.

Okvětní plátky růže

 Mají antibakteriální, antimikrobiální a antimykotické účinky. Slouží jako účinná náhrada kondicionéru.

Použití: Plátky růží (1 - 2 polévkové lžíce) zalijte horkou vodou a nechte louhovat. Používejte jako voňavou vlasovou vodu po umytí místo kondicionéru. Můžete je i okyselit. Jednou za čas je přidejte i do mycí směsi.

IBIŠEK

Ibišek má kyselé pH, a proto ho v péči o vlasy využijete hlavně k výrobě kyselé tekutiny, se kterou smícháte čistou hennu (hlavně studený způsob míchání), případně na kyselý (neutralizační) oplach po mytí zásaditým mycím prostředkem, jako je např. marocký jíl nebo soda. Má antibakteriální a stahující účinky, na pokožce a ve vlasech pak lehce tužící účinky (pomáhá ke zvlnění). Může vlasy lehce vysušovat, pokud ho po použití z vlasů neopláchnete (což ale může vyhovovat vlasům a pokožce se sklonem k maštění).

Použití: 2 lžíce ibišku (můžete přidat plátky růží) přelijte cca 3 dcl horké vody a nechte louhovat do zchladnutí. Nálev můžete použít jako vlasový oplach, případně na zalití marockého jílu. Více možností použití najdete zde.

Jak na no poo styling?

V případě snadno se mastících vlasů je vhodné styling raději vynechat, abyste je zbytečně nezatěžovali. Mastné vlasy potřebují spíše odlehčit, proto jim bude dělat dobře tzv. suchý styling. Jedná se o suchý šampon, který se v no poo běžně používá. Budete potřebovat pouze vanilkový puding a kakao (případně bramborový škrob).

Při péči o vlasy se sklonem k maštění je důležité vyloučit horkou vodu a horký vzduch. Stále ale platí, že máte vlasy profouknout v předklonu, načechrat je a nenechávat schnout na volném vzduchu. Jinak se vám přilepí k hlavě a snadněji se zmastí. 

Po vyfoukání si můžete do dlaní dát trochu pudinku a kakaa (podle barvy vlasů) a trochu tohoto produktu aplikovat ke kořínkům. Nanášení provádějte lehce, jako když si pudrujete pleť. Tím zabráníte předčasnému maštění a vlasy od hlavy trochu nadzvednete. 

 

Balíček pro péči o mastící se vlasy je sestavený tak, aby se vaše pokožka hlavy zharmonizovala. Sáhnout můžete i po dalších bylinkách, jako je např. levandule, lopuch nebo cassia. Během dne je možné vlasy osvěžit květovou vodou. Všechny sušené bylinky najdete v sekci No poo sušené byliny.

Startovací balíček Živá péče pro mastné vlasy najdete tady.