Existuje opravdu efektivní "home made tužidlo"? Shrnutí

???? Přírodní tužidla

Milé ženy, vyzkoušely jsme pro vás home made tužidla, ze surovin, které má většina z nás doma. Zkoušely jsme je opravdu na "vlastní kůži a vlasy" a tady je naše  shrnutí.

Testovány byla tato "tužidla":

  • med s jablečným octem,
  • třtinový cukr,
  • lněné semínko
  • vaječný bílek.

 

Jak samy vidíte, vše jsou čistě přírodní ingredience, které se dají sehnat ve vysoké kvalitě a jsou v souladu s No poo filosofií.

Dnes se tedy dozvíte výhody a nevýhody těchto přírodních tužících látek.

???? RECEPTY


 Med s jablečným octem

  • 1 lžíce medu
  • 1 lžíce jablečného octa
  • necelá lžíce vody

 Med rozpustíme v teplé, až horké vodě. Přidáme se ocet, promícháme.


Třtinový cukr

  • 2 lžičky třtinového cukru
  • 100 ml horké vody
  • lahvička s rozstřikovačem

Třtinový cukr zalijeme horkou vodou, promícháme, až cukr se rozpustí a tekutina vychladne, přelijeme do lahvičky s rozprašovačem.


 Lněné semínko

  • 2 lžíce lněného semínka
  • 250 ml vody

Tyto dvě ingredience vaříme 5 minut. Mě to trvalo necelé 3 minuty. Nesmí to příliš zhoustnout, to pak nejdou oddělit semínka od vzniklého gelu. Taky nezapomeňte hned po scezení umýt hrnec, jinak už z něj vzniklý gel se semínky nedostanete.

V receptech se píše: “Přelijte vzniklý gel přes sítko.” Musela jsem mu pomoct lžící, doporučuji nalít do ponožky a gel vymačkat. Vzniklá hmota vypadá opravdu jako gel, chová se ale spíš jako sliz. 


Vaječný bílek

  • 1-2 bílky

V receptu byl důraz na to, aby se bílky nešlehaly, jen promíchaly vidličkou. A protože “nedělej to”, je jako výzva k “udělej to”, musela jsem to zkusit :)


 

???? VLASTNOSTI POUŽITÝCH SUROVIN

  • Med je humektant, hydratuje vlasy při vysoké vlhkosti vzduchu. Když je nízká, má opačný vliv. Jablečný ocet je skvělý pro lesk vlasů a srovnání ph, zde má ale prohloubit tužící účinek medu. Mnohdy je ocet sám doporučován jako tužidlo. V pokusu jsme použily jablečný, protože vždy preferujeme kvalitní suroviny.

 

  • Šťáva z cukrové třtiny hydratuje a působí jako kondicionér. Díky vitamínům, které obsahuje podporuje růst vlasů, ta jsou díky tomu lesklejší a zdravější. Pokud tedy použijete kvalitní třtinový cukr, vlasům to jen prospěje. V původním receptu byl cukr bílý.

 

  • Lněné semínko podporuje růst vlasů, lesk a vlasy jsou po jeho použití hebké. Také je humektant.

 

  • Vaječný bílek je vhodný jako maska na mastné vlasy a opravdu vysušuje.

???? PRAXE 

Mám rovné vlasy, cíl tedy byl vytvořit lehce vlnitý účes, který bude vypadat přirozeně.

Na umyté, zhruba ze 70-80% vysušené vlasy, jsem rovnoměrně nanášela tužící přípravky. Pokaždé jsem si předtím umyla vlasy stejným no poo šamponem. U všech tužidel mi stačila vždycky polovina množství, co uváděl recept. Jen tužidlo z bílku jsem spotřebovala celé, protože mi to nešlo šikovně nanést a polovina skončila v kanalizaci. U všech pokusů jsem se snažila tužidlo rozčesat po celé délce vlasů. Nejlépe šel rozčesat  gel ze lněného semínka, bílek nešel rozčesat vůbec. Nemám natáčky, tak jsem vždy vlasy jen zamotala do drdolu a fénovala jsem. Tužidlo z medu a jablečného octa nebylo suché ani po několikátém fénování. Musela jsem dosušit až druhý den ráno už rozmotané vlasy. Gel ze lněného semínka a tužidlo z cukrové třtiny stačilo fénovat na dvakrát. Nejrychleji uschlo tužidlo z bílků.


???? VÝSLEDEK a můj pocit

 

Med s jablečným octem

Tohle tužidlo vážně nedoporučuji, vůbec neschlo, vlasy byly viditelně slepené, lepkaly i na dotyk. Vlasy byly jak dráty.

20190408_184133

 

Třtinový cukr

Tohle tužidlo mi tolik neslepilo vlasy, vytvořil se zajímavý “mokrý efekt”. Druhý den vlny trochu povolily, po rozčesání vznikl objem jak hrom. Méně se potom leskly, ale spravila to troška vody, kterou jsem na vlasy nanesla rozprašovačem. Raději než na vlnky, využijete toto tužidlo na zpevnění krátkého účesu.

20190408_184748

Lněné semínko

Tohle bylo opravdu nejlepší “tužidlo”, které mě naprosto nadchlo.  Účes držel, vlasy nebyly slepené a na dotyk byly příjemně hebké. Další dny vlnky sice trochu povolily, ale pořád to vypadalo dobře. Ani jsem neměla potřebu si vlasy umýt dřív, než obvykle.

20190408_184957

 

Vaječný bílek

Původně jsem si myslela, že vaječný bílek bude můj favorit. Líbilo se mi, že bílky také využiji na vlasy, když už používám žloutky k mytí a nebudu si je tak muset dávat k snídani. Nicméně, dopadlo to jinak. Zkusila jsem bílek jen zamíchat vidličkou a nanést, za několik dnů jsem zkusila nanést i vyšlehaný bílek, ale ani jeden způsob nemůžu doporučit. Vlasy byly matné, nešlo je rozčesat, po vyšlehaném bílku byly opravdu “divoké” a vůbec nešly rozčesat.  Co ale bylo úplně nejhorší, že vlasy byly citelně vysušené.

20190408_18513320190408_185511


 

???? SHRNUTÍ

Přestože výroba gelu z lněného semínka není na okamžik, je to jediné tužidlo z vyzkoušených, které vám můžu opravdu doporučit. Mám ráda své rovné vlasy, ale pokud budu chtít někdy na chvíli změnu, lněné semínko bude rozhodně moje volba.

 

A co vy? Jak si přírodně tužíte vlasy? Nebo vůbec netužíte? Podělte se s námi o vaše tužící recepty, či trapasy :)