Vlasové trápení: Mastící se vlasy

Snadno se mastící vlasy dokážou pořádně potrápit. Večer je umyjete a druhý den už jsou bez svěžesti, splihlé a zamaštěné. Kvůli zvýšené produkci mazu mívají ženy často sklon sahat po vysušujících šamponech, aby se mastnoty zbavily. To je ale velká chyba.

Maz není na škodu

Produkce mazu je naprosto přirozená a má svůj účel. Maz totiž působí antibakteriálně a udržuje vlasy chráněné a zdravé. Jakmile však začnou mazové žlázy produkovat mazu až příliš, mohou se kromě pokožky hlavy začít mastit i vlasy, případně obličej.

Proč se vlasy mastí?

  • dědičné predispozice
  • hormonální nerovnováha
  • nešetrná péče o vlasy
  • používání nevhodných vlasových přípravků
  • špatná strava
  • stres
  • mastná pleť
  • nadměrné vysušování pokožky hlavy

 

Mastné vlasy myjte podle potřeby

Co se týká frekvence mytí vlasů, neexistuje žádná univerzální rada. Někomu vyhovuje mytí vlasů obden, jinému stačí jedenkrát týdně. Myslete na to, že mnohem větší vliv na vzhled vlasů mají vlasové produkty než samotná četnost mytí.

3 tipy na mastné vlasy

1) Bylinky

K péči o vlasy můžete používat bylinky a bylinné produkty. Mastné vlasy se často řeší heřmánkem, kopřivou nebo ibiškem. Dávejte si ale pozor, abyste to s ním nepřehnala. Ibišek totiž může vysušovat konce vlasů a tím zadělávat na další problémy. Výborná je směs bylin na mastné vlasy a pokožku s obsahem rozmarýnu, přesličky, tymiánu, pískavice, řebříčku, kopřivy, meduňky, pampelišky, citrónové trávy, lopuchu a heřmánku. Skvěle funguje také šampon s divokými bylinami.

2) Šampon na mastné vlasy s reethou

Nezatěžujte své vlasy přípravky obsahujícími silikony a vyhněte se také tužidlům. Místo toho můžete použít jemný prášek z indických mýdlových ořechů zvaný reetha, který obsahuje velké množství saponinů a v kombinaci s vodou tak krásně pění. Působí blahodárně na ochranný plášť vlasů a dodává objem, les a lehkost. Velkým plusem je antibakteriální účinek, který nositelé mastících vlasů obzvlášť ocení.

3) Omývání vlažnou vodou

K umývání vlasů používejte vlažnou nebo lehce teplou vodu. Horká voda totiž aktivuje mazové žlázy, které začnou produkovat maz už ve chvíli, kdy vlasy myjete. Skvěle funguje i studená voda, která na pokožce hlavy uzavírá póry a snižuje tak produkci mazu na minimum.