Jedna blbost za druhou: Růžová voda

Růžová voda = růžový hydrolát, ano, nebo ne? Jaké blbosti se píšou na internetu o růžové vodě? Pojďme se na to spolu podívat.


Když se rozhlížíme po růžové vodě nebo jiné květové či bylinné vodě, tak máme na mysli to, čemu se říká hydrolát. Pojďte se dozvědět, co to tedy je a jestli se dá vyrobit doma.


Co je hydrolát?

Hydrolát je někdy nazýván i hydrosol a často i květová voda. Čistý hydrolát, bez konzervantů a jiných přídavků, se vyrábí v destilační koloně, kam se dají čerstvé okvětní plátky růže nebo jiné bylinky, zalijí se destilovanou vodou. Vznikající pára, se sráží zpět na vodu a tohle přesně je hydrolát. Je to tekutina, která “nasákla” z bylinek vše, co mohla pobrat.


Na povrchu destilované tekutiny se, z některých bylin, usazuje esencionální olej, který se pak odebere a je většinou hlavním důvodem destilace. Oba výrobky nejsou totožné, některé obsažené látky ale můžou být stejné. Esencionální olej obsahuje silice, rozpustné v oleji, oproti tomu hydrolát obsahuje látky, které jsou rozpustné ve vodě.


Hydrolát je tedy pára, přeměněná na vodu, která pohladila bylinky. Je ale úplně jiná, než jakou si doma vyrobíte z bylinek, tam se nejčastěji jedná spíše o čaj, neboli nálev. Hydrolát vydrží několik měsíců, některé i dva roky, pokud dodržíte správné skladování, nálev vydrží jen pár dní.


Z tohoto vyplývá, že recepty na internetu na domácí květovou vodu nemusí být špatné, ale nebudou to ve většině případů recepty na hydrolát.

 

Jaký je tedy můj pohled na recepty, které jsem našla napříč internetem?


Recepty

Nejčastěji se na internetu objevuje recept, kdy dvě hrsti růžových lístků hodíme do právě uvařené vody a necháme luhovat do zchladnutí. Květová voda tomu můžeme říkat, ale hydrolát to není. Je to nálev. Vydrží vám jeden, dva dny v lednici. Nálev z růží mám moc ráda, používám ho na rozmíchání jílu, nahrazuji jím vodu.Dá se použít i na zvlhčení pleti před použitím oleje.


Další recept je dost kuriózní. Smíchejte destilovanou vodu s dvanácti kapkami růžového esencionálního oleje a pár kapkami vodky. Růžový esencionální olej je dost drahý, ale nepokoušejte se o to ani s levnějšími oleji. Hydrolát to není a výsledný výrobek díky vodce bude pleť vysušovat. Tenhle recept jsem ani nezkoušela.


Pokud máte doma růžovou zahradu, nebo jiné květy ve velkém množství můžete vyzkoušet destilovat hydrolát v hrnci. Budete potřebovat velký hrnec, vypouklou pokličku, misku a led. Misku dáte dovnitř do hrnce. Okolo, na dno, položíte okvětní lístky růží a zalijete destilovanou vodou. Zapnete na nejmenší plamen, pokličku dáte na hrnec obráceně, navrch poklice položíte led. Kapičky páry se budou srážet a padat do misky. Pokud budete mít všechny nástroje vydesinfikované, tak tento domácí hydrolát by mohl vydržet déle, než několik dnů. Ale zde je velké riziko, že se do hydrolátu dostanou mikroby. Zatím jsem nezkoušela, tento způsob je spíš pro někoho, kdo má zahradu a spustu čerstvých květů.


Nejčistší hydrolát vyrobíte v destilační koloně, dají se koupit i menší, ale to už chce hlubší znalosti chemie a destilace.


Nákup růžové vody

Teď už je jasné, že hydrolát je nejlepší si koupit. A protože jsme fanoušci přírodní kosmetiky,  chceme čistý hydrolát. Nekupujeme nic, kde jsou konzervanty a alkohol nebo emulgátory. U čistého hydrolátu bude napsáno, že vzniká parní destilací bez přidání dalších ingrediencí. Růžová voda se často vyrábí z růže damašské nebo stolisté. Ve složení = INCI bude napsáno Rosa Damascena flower water nebo Rosa Centifolia flower .


Použití

Hydrolát z růže je vhodný na pleť i vlasy, je hydratační, pomáhá s projevy stárnutí. Vlasy a vlasovou pokožku hydratuje,vlasy se lépe rozčešou. V kombinaci s další přírodní péčí působí celostně. Stará se o zdraví našich vlasů.


My růžovou vodu milujeme a co vy?


Zdroj

http://www.xenie.cz/aromaterapie/destilace-kvetovych-vod-od-a-do-z/


http://www.aromachat.com/skincare/what-are-aromatherapy-hydrolats-and-what-are-they-useful-for-112/