Vlasové trápení: Problematická pokožka

Proč vůbec máme problematickou pokožku?

Problematická pokožka bývá často jen výsledkem chyb, které děláme ve vnější péči o vlasy a vlasovou pokožku.

Kdo má dlouhodobě problémy s pokožkou, měl by se v prvopočátku zaměřit hlavně na tzv. “svatou trojici” v péči o vlasovou pokožku. Jak už možná víte, zdravé a krásné vlasy se rodí ze zdravé, hydratované, čisté a flexibilní pokožky. Aby taková byla, musíme se hlavně soustředit na správnou péči. Když se problém s pokožkou nevyřeší, ani po praktikování správné péče, hledejte další možnosti.

SVATÁ TROJICE aneb 3 základní kroky v péči o pokožku (nejen tu problematickou)

1) Zdravé mytí vlasů

Pokud nejste příliš citliví, možná snesete jakýkoliv šampon. Ale předpokládáme, že pokud si čtete články na našich stránkách, hledáte už “něco lepšího”.  Jestliže ještě nejste připraveni na no poo, doporučíme vám vybrat si co nejšetrnější šampon, který obsahuje jemné mycí tenzidy. Máte-li problém s pokožkou se sklonem k maštění či mastnými lupy, bude pro vás vhodný šampon Rovnováha divokých bylin. Pro suchou pokožku doporučujeme šampon Regenerace konopím. Jestliže používáte šampon, použijte k němu vždy i vhodný kondicionér, případně kyselý oplach či masku. První častou příčinou lupů je nesprávné vypláchnutí šamponu a příliš zásaditý prostředek na mytí vlasů. Nicméně pokud chcete opravdu čistě přírodní řešení, doporučujeme přejít na no poo metodu. V tomto případě přidejte do vámi vybrané mycí směsi například neem, který je antibakteriální, nebo aloe vera uklidňujícími, omlazujícími a léčivými vlastnostmi. K mytí můžete použít i směs Ajurvédských bylin. Ani tady nezapomeňte na kyselý oplach, případně si připravte kyselejší pH mycí směsi.

2) Masírování a uvolňování pokožky

Málokdo ví, že součástí péče o krásné vlasy by měla být i péče o pokožku hlavy. Zejména tak, aby byla nejen čistá, ale i uvolněná, pružná a flexibilní. To znamená, že byste ji měli masírovat jak během mytí, tak i mimo něj. Během mytí pokožku nijak agresivně neškrábejte ani nepoužívejte extrémní tlak jednotlivými prsty. Naopak celými plochami prstů pokožku masírujte tak, aby se “odlepovala” od lebky. Masáž má být příjemná, tlaková a celoplošná. Při mytí masírujte hlavně pokožku, vlasy se nemusíte až tak moc zabývat, ty se umyjí vzniklou pěnou, případně stékajícím mycím prostředkem. Nezapomeňte opravdu důkladně opláchnout mycí prostředek! Po umytí a odsátí vody vlasy rozčešte vhodným kartáčem, čímž opět jemně prokrvíte pokožku. Častou příčinou různých “pupínků” v hlavě, svědění, ale i nárazového padání vlasů, nadměrného maštění a pomalého růstu vlasů, je nedostatečně umytá, hydratovaná, uvolněná a prokrvená (okysličená) pokožka.

3) Správné foukání vlasů

Posledním krokem v péči o vlasy a vlasovou pokožku je správné foukání vlasů. Vše o správném foukání vlasů najdete v tomto článku a proto ho už zde nebudeme znovu popisovat. Jen zmíníme, že foukání je opravdu nezbytnou součástí správné péče o vlasy a vlasovou pokožku. Častou příčinou lupů, zánětlivého (a plísňového) onemocnění, nadměrného maštění, vlasů bez objemu, roztřepených konců a svědění na pokožce, je právě absence foukání. 

A co když to nestačí?

Doufáme, že “svatá trojice” v péči o vlasy a vlasovou pokožku vyřeší problém s vaší pokožkou a vy zjistíte, že vlastně problematickou pokožku vůbec nemáte. Možná jste jen dělali jednu ze tří nejčastějších chyb v péči o vlasy. Zajímá vás toto téma? Máme pro vás 2,5 hodinový webinář, kde se dozvíte mnohem víc! To, co vám možná kadeřnice nikdy neřekla.

V závěru tohoto článku se dostáváme k problematické pokožce, která zůstává i přes tuto správnou vnější péči. Tady může být bohužel poměrně velký problém ve vnitřním nesouladu těla. Často je problematická pokožka odrazem vnitřní nerovnováhy, plísní ve střevech, přílišné konzumace cukru, nebo intolerance na lepek. Pokud máte podezření na tento problém, zkuste si nasadit protikvasinkovou dietu, vynechat lepek a v případě trvání potíží vyhledejte specialistu na celostní medicínu. Mnohonásobně lepší je vždy řešit příčinu, než jen důsledek. Držíme palce, ať je vaše pokožka co nejdříve zdravá!