3 důvody, proč si zamilujete lněnou mouku

Používáte k živé péči o vlasy mleté české bylinky? Pokud se vám některé z nich hůře nanáší, smíchejte bylinky s lněnou moukou. Máme pro vás 3 důvody, proč si lněnou mouku doslova zamilujete.

1. Snadno a rychle se nanáší

Lněná mouka funguje jinak než známější žitná mouka. Obrovskou výhodou je její výrazná mazlavost. S lněnou moukou se dobře manipuluje, vlasy se po ní tolik necuchají a mechanicky se nezamotávají. Vytvořená kašička klouže v rukou i na vlasech a vůbec netahá.

2. Účinně ošetřuje vlasy a dodává jim objem

Po mytí lněnou moukou zůstává na vlasech lehounký neviditelný film, který ale zároveň propouští a přitahuje do vlasu vlhkost. Pocitově jsou vlasy po mytí ošetřené, jako byste použili kondicionér s obsahem silikonů. Zároveň máte pocit lehkého natužení a pevnosti vlasů, ale bez zatížení a s objemem.

3. Umyje, odmastí, ale nevysušuje

Přesto, že mouka vyhovuje především sušším, vlnitým a kudrnatým vlasům, nemusí se jí bát ani majitelky snadno se mastících vlasů. Při dostatečném množství mouka odmastí, umyje a zároveň vlasy nevysušuje. Navíc nemastí, jak se by se mohlo teoreticky zdát. Lněná mouka totiž neobsahuje rozemletá lněná semínka. Vzniká ze slupek, které zbývají po vylisování oleje. Obsahuje jen zbytky oleje a velké množství bílkovin (proteinů), takže je krásně pojivá. Nebojte se, „přeproteinování“ vlasů nehrozí. Dovnitř vlasu se tento protein nedostane, musel by být hydrolyzovaný.

flax-seed-1274944_640

Jak bylinky a mouku míchat?

Vezměte jakoukoliv mletou bylinku, která je vhodná pro váš typ vlasů a pokožky (případně mix bylinek) a smíchejte je s lněnou moukou. Poměr doporučujeme cca 1:1. Na mycí masku budete potřebovat alespoň 1 vrchovatou PL bylinek a 1 vrchovatou PL mouky. Na tzv. rychlé mytí, kde doporučujeme nanést kašičku 2x za sebou, toto množství zvyšte na 1 PL bylinek a 2 PL mouky.

Zalijte horkou vodou z kohoutku (cca 55-60°C) a důkladně promíchejte, aby vznikla středně hustá kaše. Množství vody odhadněte od oka a přidávejte po malých dávkách. Řídká kaše vám bude stékat, hustá se bude zase špatně nanášet.

Nechte chvíli odstát, aby směs vychladla a uvolnily se všechny přínosné látky z bylinek.

Jak kašičku nanést, umývat a smývat?

Důkladně si namočte vlasy a vlasovou pokožku. Z vlasů vyždímejte vodu a kaši naneste hlavně na pokožku celé hlavy. Můžete ji nanést také na vlasy, ale není to nutné.

Nyní máte dvě možnosti. Buď si uděláte turban (doporučujeme pod ručník nanést fólii, nebo použít např. starší plenu) a necháte zábal působit cca 20-30 minut, nebo promasírujete pokožku po dobu 2-3 minut, poté směs z vlasů spláchnete a celý postup ještě jednou zopakujete.

Po době působení začněte proplachovat vodou a nadzvedávejte přitom prameny vlasů, abyste se proudem vody dostali až k hlavě. Můžete změnit polohu při oplachování. Pokud myjete v předklonu, otočte hlavu na jednu a pak i na druhou stranu a proplachujte. Jestliže jste zvyklí mýt si vlasy ve sprše v záklonu, předkloňte se a vlasy takto proplachujte.

Jakmile budete mít poct, že jsou vaše vlasy důkladně propláchnuté, pročešte je kartáčem. Můžete použít kartáč z kančích štětin. Pravděpodobně zjistíte, že jste vlasy od směsi ještě neměli zcela čisté. Rozčešte je a uvolněte tak poslední zbytky bylinek z vlasů.

Poté znovu důkladně opláchněte. A máte hotovo. Teď stačí vlasy vyfoukat a radovat se z krásných vlasů!