V JAKÉM STAVU JSOU VAŠE VLASY? UDĚLEJTE SI TEST PORÉZNOSTI

Zajímá vás téma poréznosti vlasů a rádi byste zjistili, jak je na tom právě vaše hříva? Vyzkoušejte jednoduchý test.

Míru poréznosti vlasů je možné matematicky vyčíslit. Na přírodní a zdravé vlasy stačí stupnice od jedničky do trojky. Čtyřka a pětka patří mezi varovná čísla, ke kterým se dostanete nešetrnými zásahy, které byste měla okamžitě zastavit.

Mějte na paměti, že nic není černobílé. Přesto, že v testu používáme čísla od 1 do 5, může mít naše stupnice poréznosti i desetinná čísla.

Jednička

Šupinky na povrchu vlasu pěkně doléhají, vlasy jsou po usušení lesklé a na dotek úplně hladké. Při namočení máte pocit, že kapky vody v první chvíli po vlasech téměř kloužou. Při sušení však poměrně dlouho schnou.

Klasickým představitelem této poréznosti jsou asisjské vlasy. Silné, pevné, hladké, lesklé a rovné. Často k jejich popisu používáme slovo žíně.

Aby měly poréznost s číslem jedna, musí být tzv. panenské. Tzn. nebarvené, nezesvětlované, nežehlené, bez trvalé a naprosto zdravé. Nikdy z nich neuděláte vlnité a už vůbec ne kudrnaté vlasy. Ani když si koupíte speciální péči pro kudrnaté vlasy a svou hřívu budete mačkat do zbláznění. Pokud takové vlasy natočíte, za chvíli budou zase rovné.

Tento druh vlasů může mít sklony k maštění a rozhodně nepotřebuje žádné mastné produkty (olejíčky, másla, masky). Je skvěle hydratovaný a působí velmi zdravým a silným dojmem.

Zdravé, rovné a jemnější vlasy evropského typu se většinou pohybují mezi jedničkou a dvojkou. Mohou se i lehce zvlnit. Obvykle jim ale vlnitost dlouho nevydrží.

TIPY na produkty pro vlasy s porézností na úrovni 1.:

 

Dvojka

Šupinky stále doléhají a při správné péči vlas vypadá krásně a zdravě, je hladký a lesklý. Vytváří už lehký objem a může mít sklon k vlnění. Často se rychleji mastí, schne přiměřenou dobu, ani rychle, ani pomalu.

Mírně porézní vlasy se považují za tzv. normální. Podle svého tvaru (na průřezu kulaté nebo oválné) a také podle způsobu zacházení mohou být rovné, nebo lehce vlnité. Pokud na lehce vlnité vlasy použijete přípravky s obsahem proteinu a účes správně vysušíte, mohou se vlasy vlnit více.

Když to ovšem s proteinem přeženete, vlasům může chybět hydratace. Je dobré nezačít panikařit a péči příliš nekombinovat, ani přehánět. Nesprávnou péčí můžete vlasy zatížit natolik, že je pak musíte umýt silně čisticím šamponem. Tím je můžete vysušit a narušit, což vás vede znovu k použití silnější péče. Lehce se tak dostanete do začarovaného kruhu nadměrného čištění a následné péče.

Chcete-li si své jemné vlny udržet, vyberte si vhodný a hlavně jemný styling. V tomto případě totiž platí, že méně je více.

Čísla dva v poréznosti si drží téměř každý zdravý, jemný a „normálně“ vyhlížející evropský vlas.

TIPY na produkty pro vlasy s porézností na úrovni 2.:

 

Trojka

Šupinky už úplně nedoléhají a vlasy jsou na dotek hrubší. Často jsou suché, více vsakují masky a barvy na vlasy (barva chytá tmavěji, než očekáváte). Po usušení mají vlasy často velký objem.

Mezi trojky patří mimo jiné i suché a často přirozeně kudrnaté vlasy. Zdravé afro se dostává až k číslu čtyři.

K poréznosti číslo tři se můžete dostat i nešetrným barvením a odbarvováním, nicméně pořád to lze vhodnou péčí napravit. I tyto vlasy mohou být krásně lesklé a zdravé. 

Pokud je trojka váš přirozený stav, potřebují vaše vlasy hlavně uhladit povrch. Toho docílíte hlavně tzv. mastnou péčí. Takové vlasy milují hlavně másla a oleje, plus kyselé oplachy. Po správné aplikaci pocitově ztěžknou, uzavřou se a více uhladí. Lépe pak drží přirozené procento vody, které každý vlas v suchém stavu obsahuje.

TIPY na produkty pro vlasy s porézností na úrovni 3.:

 

Čtyřka

Šupinky nedoléhají, vlasy jsou velmi hrubé na dotek. Máte pocit, že mezi prsty drhnou a cuchají se. Je pracné je zregenerovat, udržet hydratované a uhlazené.

Pokud máte vlasy s trojkovou poréznosti, nejste daleko od čtyřky – varovného čísla. Je-li to možné, nechte barvení na odborníkovi a zesvětlování se zcela vyhněte.

Čtyřkové vlasy jsou často matné, mají sklon k třepení a lze je uhladit jen s pomocí žehličky. Mohou vypadat jako chemlon a potřebují opravdu hodně péče, aby vypadaly k světu. V klasické péči se neobejdete bez šetrného šamponu, kyselého kondicionéru, výživné masky, stylingu a fénu. K vytvoření lesku často potřebujete i žehličku.

K číslu čtyři se dostanete nešetrným odbarvováním, opakovanou trvalou ondulací, častým žehlením na vysokou teplotu, ale i celoročním a celodenním pobytem na slunci. Pozor ale na neustály koloběh ničení a regenerace vlasů. Nejlepším řešením je zamyslet se nad tím, co děláte a změnit to. No a hlavně si nechat narůst nové a zdravé vlasy.

TIPY na produkty pro vlasy s porézností na úrovni 4.:

 

Pětka

Šupinky vůbec nedoléhají, jejich vrstva je velmi narušená a ztenčená. Vlas se chová absolutně nepřiměřeně a lesk už prakticky neexistuje.

Toto číslo je konečná stanice. Vlasy se začínají rozpadat, nedrží pohromadě, odlamují se při jakékoliv manipulaci a nic je už nezachrání. Jedinou možností jsou nůžky.

shutterstock_340053569

5 tipů, jak na zdravé vlasy

 

  1. Pokud chcete mít krásné a zdravé vlasy, držte se svého přirozeného čísla. Je-li číslo poréznosti přirozeně vysoké, snažte se ho snížit vyživující (mastnou) péčí.

  2. Čísla poréznosti pokud možno nepřeskakujte. Jestliže se s jedničkovou porézností dostanete na dvojku, zase tak moc se nestane. Budete mít jen více práce s péčí. Pokud však přeskočíte z jedničky na trojku, vlasy už moc hezky vypadat nebudou.

  3. Myslete na to, že zdravý odrost se bude většinou chovat jako jednička/dvojka.

  4. Zapomeňte na radu z devadesátek, že je dobré vlasy narušit, aby lépe držely. Vlasy nepotřebují „držet“, ale mít šanci být ve své přirozenosti. Pak jsou krásné, zdravé a lesklé.

  5. Nesnažte se nacpat vlasy do účesu, ale najděte si vhodný účes pro své vlasy.

 

V příštím článku se můžete těšit na tipy pro péči o barvené a poškozené vlasy s ohledem na jejich poréznost.