7 tipů, jak si poradit s akné díky přírodě

Chcete se zbavit nepříjemných pupínků jednou provždy, ale rádi byste se drželi osvědčené přírodní cesty? Vyzkoušejte následující tipy, které s akné zatočí.

Jak vzniká akné a jaké jsou jeho projevy?

Akné se řadí k nejčastějším kožním chorobám na světě a v určitém okamžiku života postihne přibližně 85 % všech lidí. Toto onemocnění začíná ve chvíli, kdy se póry v pokožce ucpou mazem a odumřelými buňkami. Velký podíl má i zvýšená produkce kožního mazu způsobující růst bakterií známých jako Propionibacterium acnes. Bílé krvinky začnou okamžitě bakterie napadat, což vede k vytvoření zánětu kůže a projevům akné v podobě pupínků, bílých puchýřků a černých teček. K rozvoji akné navíc přispívají faktory, jako je genetika, nevhodná strava, stres, hormonální změny a různé infekce.

Běžná léčba zahrnující léky a masti na předpis má hned několik nežádoucích účinků, mezi něž patří suchost, zarudnutí a podráždění pokožky. Odrazující může být i vyšší cena některých produktů. Mnohem příjemnější a dostupnější metody přináší sama příroda.

_Šablony pro bannery  BLOG

1. Vyzkoušejte jablečný ocet

Ocet vyrobený fermentací jablečného moštu nebo nefiltrované šťávy z lisovaných jablek dokáže bojovat proti mnoha různým druhům bakterií a virů. Jablečný ocet redukuje přebytečný maz v pleti, který způsobuje akné. Obsažené organické kyseliny v čele s kyselinou jantarovou navíc zabíjí bakterie P. acnes a zabraňují tvorbě nežádoucích jizviček.

Použití jablečného octa

  • Smíchejte 1 díl jablečného octa se 3 díly vody. Pokud máte citlivou pokožku, použijte raději více vody.
  • Směs naneste na vatový tampon a potírejte jím předem vyčištěnou pleť.
  • Ocet z pleti ihned nesmývejte a nechte 5-20 vteřin působit.
  • Poté opláchněte vodou a pokožku osušte.
  • Podle potřeby opakujte tento postup 1-2x denně.

 

POZOR: Neopatrná aplikace jablečného octa může pokožce způsobit popáleniny a podráždění. Proto ho používejte vždy v malém množství a dostatečně zředěný vodou.

2. Doplňte svému tělu zinek

Zinek je nezbytný pro růst buněk, správný chod metabolismu, produkci hormonů a funkci imunitního systému. Navíc je jednou z nejčastěji studovaných přírodních metod léčby akné. Podle výsledků mnoha výzkumů pomáhá užívání zinku snižovat výskyt nepříjemného akné. Zinek můžete užívat vnitřně nebo ho aplikovat přímo na postižená místa na pokožce. Kromě produktu Aknekolor můžete vyzkoušet hojivý zinkový korektor od značky YEMNA. Tato zázračná tyčinka obsahuje kromě zinku i extrakt z měsíčku a heřmánku. Léčí lehčí formy akné, hojí štípance od hmyzu a skvěle účinkuje i na počínající opary.

3. Připravte si masku z medu a skořice

Med se skořicí patří mezi nejvýznamnější zdroje antioxidantů, zejména vitaminu B3, kyseliny linolové a derivátu vitaminu C. Všechny tyto látky jsou v boji s akné ještě účinnější než benzoylperoxid a retinoidy, běžně užívané preparáty k léčbě akné. Med i skořice mají schopnost bojovat proti bakteriím a snižovat zánět.

Domácí maska

  • Smíchejte 2 lžíce medu s 1 malou čajovou lžičkou skořice a vytvořte pastu.
  • Masku naneste na vyčištěný obličej a nechte působit 10-15 minut.
  • Po uplynutí čtvrt hodiny masku opláchněte a obličej otřete do sucha.
  • Pozor,skořice může být alergenní, pokud byste cítili nepříjemné pálení, smyjte masku dříve.

 

4. Ošetřujte pupínky čajovníkovým olejem

Olej z čajovníku je známý pro své schopnosti bojovat s bakteriemi a snižovat kožní záněty. Ve srovnání s léky na předpis přináší tea tree olejíček méně nežádoucích účinků, jako je suchost, podráždění a pocity pálení. I přesto je důležité před aplikací na pokožku tea tree nejprve naředit vodou.

Správné používání čajovníkového oleje

  • Smíchejte 1 díl oleje z čajovníku s 9 díly vody.
  • Do směsi namočte vatový tampon a naneste na postižená místa.
  • Podle potřeby tento postup opakujte 1-2x denně.

 

5. Zvlhčujte pokožku s pomocí aloe vera

Gel z aloe vera se často přidává do hydratačních krémů, gelů, mastí a mýdel. Perfektně funguje na odřeniny, vyrážky, popáleniny i kožní onemocnění. Díky obsahu kyseliny salicylové a síry navíc výrazně snižuje výskyt akné.

Síla aloe vera

  • List aloe vera podélně rozřízněte a lžičkou z něj vyškrábejte gel.
  • Na čistou pokožku nanesete gel a nechte jej působit několik minut, případně hodin.
  • Opakujte 1-2x denně nebo podle potřeby.

 

6. Oživte pokožku zeleným čajem

Pití zeleného čaje podporuje zdraví a vitalitu těla. Za vším stojí vysoký obsah prospěšných antioxidantů. Kombinace flavonoidů a tříslovin navíc dokáže bojovat s bakteriemi, snižovat zánět a hojit akné. Hlavní antioxidant v zeleném čaji (EGCG) snižuje produkci kožního mazu, bojuje proti zánětu a zabraňuje množení bakterií P. acnes.

Domácí maska ze zeleného čaje

  • Kvalitní zelený čaj vařte ve vroucí vodě po dobu 3-4 minut a poté nechte vychladnout.
  • Pomocí vatového tamponku naneste čaj na pokožku.
  • Poté, co čaj zaschne, pleť opláchněte vodou a osušte.

 

TIP: Několik čajových lístků můžete přidat do medu a vyrobit si tak hojivou a zároveň vyživující masku.

7. Nezapomínejte na pravidelný peeling

Odstraňování vrchní vrstvy odumřelých kožních buněk je základem úspěšné péče o aknózní pleť. Zabráníte tak ucpávání pórů a umožníte hojivým látkám prostupovat hlouběji do pokožky. Peeling můžete provést mechanicky pomocí namočené konjacové houby, aplikací kyseliny nebo s pomocí jakéhokoliv exfoliačního produktu. Účinný přípravek si však snadno vyrobíte i sami doma.

Návod na domácí peeling

  • Smíchejte stejné díly cukru (případně soli) a kokosového oleje.
  • Směsí vyčistěte pokožku a poté dobře opláchněte.
  • Exfoliaci prováděje podle potřeby až 1x denně. Bohatě však stačí 1x týdně.

 

Máte zaručený tip, který vám pomáhá v boji s akné? Podělte se o něj s námi v komentářích!