Minimalismus a unisex jako neodmyslitelná součást živé péče

Téma minimalismu je dnes oblíbené v mnoha směrech. Týká se šatníku, kuchyně, koupelny i celé domácnosti. Má velmi blízko k ekologii, protože čím méně věcí vlastníme, tím menší ekologickou stopu zanecháváme. Minimalismus nás učí obklopit se jen tím, co skutečně potřebujeme.

Unisex oblečení a kosmetika jako přímá cesta k minimalismu

Minimalismus je všeobecně vnímaný kladně, unisex oproti tomu často vzbuzuje bouřlivé emoce. Sociální sítě bývají zahlcené diskuzemi o tom, jak asexuálně vypadá unisex prádlo, a to jak na mužích, tak i na ženách. Přesto může být unisex oblečení velice praktické. Půjčování a sdílení šatníku navíc podporuje minimalismus. Bohužel málokdo má totožné proporce jako jeho protějšek. Móda však není diktát, a proto je možné nosit prakticky cokoliv. Záleží jen na vás, co vám vyhovuje a k čemu se přikloníte.

Pokud používáte low poo nebo živou péči, jistě už víte, že vůně bylin a přírodních přípravků jsou přirozeně unisex. I když podtrhují ženskost, mužům ponechávají jejich mužnost. V koupelně se tak můžete snadno stát minimalisty. Aroma citrusů a bylinek je na mužích doslova „k sežrání“, zato u žen je příjemně svěží, dodá sebevědomí a energii na celý den. A kde je skrytý minimalismus? Jeden produkt často můžete použít na více způsobů.

Minimalismus a unisex v péči o vlasy a tělo

Low poo péče

Hledáte jednu zázračnou lahvičku, která vám poslouží k více účelům, a pokud po ni sáhne váš muž, nebude to žádný přešlap, spíš naopak? Většina šetrných deodorantů, sprchových gelů, šamponů i přírodních mýdel má neutrální vůni, kterou si užije celá rodina.

Šampon Freistil je jedním z takových malých zázraků. Je šetrný, neobsahuje žádnou vůni, a to ani z esenciálních olejů. Hodí se nejen k mytí vlasů, ale také k očistě celého těla. Nedráždí, a proto ho výrobce doporučuje i k péči o pleť. Tím to ale nekončí. Pokud při holení nepotřebujete pěnu, která by se dala krájet, v nouzi se dá Freistil použít i k tomuto účelu. A třeba u něj zůstanete napořád.

Pokud dáváte přednost tuhým šamponům, určitě se najde minimálně jeden, který bude vyhovovat oběma. Možná jste dosud nevěděli, kolik unisex kousků doma máte. Zubní pasty a většina šetrných deodorantů jsou toho důkazem. Pokud by se vám přeci jen zastesklo po ženské vůni, zkuste romantický deodorant s vůní svěží rosy, nebo olejový parfém, který vás jistě potěší.

Živá péče

No poo neboli živá péče je naše parketa. A jak víte, minimalismus v tomto případě moc nepropagujeme. Není nad to metody střídat. Přesto mnoho bylin a olejů využijete nejen na vlasy, ale také k péči o celé tělo. Jen vám ale nebude stačit jeden produkt. Marocký jíl sice využijete od hlavy až k patě, ale neměli byste zůstávat jen u něj. Prostřídejte ho s bylinnými moukami, které poslouží jako ideální peeling celého těla včetně obličeje. Pleť tak bude vyčištěná a zároveň připravená na další péči. Třeba v podobě vodní složky, tedy hydrolátu, který funguje perfektně i na vlasy v podobě leave-in. Vlasy po ně budou hydratované a navíc půjdou lépe rozčesat.

Dalším krokem jsou přírodní za studena lisované oleje. Minimalisticky je použijte na vlhkou pleť místo krému, k promazání celého těla a jako leave-in do vlhkých konečků či délek vlasů. Oleje působí jako zvláčňující a ochranná složka. Pokud je použijete s vodní složkou, pomohou navíc udržet v kůži a vlasech potřebnou hydrataci.

Minimalistická péče přímo pro muže

Zatímco se vám budou v koupelně plnit poličky přírodními produkty nebo košíčky bylinkami, muži rádi sáhnou po něčem jednoduchém. Často si vystačí s marockým jílem nebo žitnou moukou. Nadchnout by je mohla i reetha či ajurvédské bylinky Reeshi. Reetha i Reeshi zvládnou na vlasech vytvořit bohatou pěnu a poradí si i s velkou špínou či mastnotou. Jsou proto vhodné pro muže různých povolání, včetně kuchařů a řemeslníků. (Nejenom) muži se tak nemusí bát, že by chodili do práce s mastnou a zaprášenou kšticí.

Živá péče je kompletně unisex. Málokterou bylinku totiž nevyužijete společně. Přesto však muži ocení levandulový oplach spíš na vašich vlasech, než na svých.

Domácí produkty k jídlu, péči o tělo i léčbě nachlazení

Používáte k mytí vlasů žloutky, různé mouky a bylinky? S některými pomocníky snadno zažehnáte první známky nachlazení (bez), nebo zmírníte projevy ekzému. Naopak jedlou sodu i obyčejný ocet si nechte raději do kuchyně a na úklid domácnosti. Ačkoliv je jedlá soda výborná pro vlasový detox, používejte ji raději jen svátečně, případně vyměňte za Reethu, která vám poskytne stejnou službu a to mnohem šetrněji. Jestliže budete chtít účinky octa vyzkoušet i na vlasech, zkuste raději ředěný jablečný, nebo ho nahraďte jiným kyselým oplachem, například z ibišku, nebo citronu.

Úklid a praní

Uklízení už dávno není jen doménou žen. Už samo o sobě je proto unisex. Pokud navíc razíte šetrnou cestu i v úklidu, minimalisticky se pěkně vyřádíte. Zamilujete si Mydloš, který se hodí k úklidu koupelny i kuchyně. Poradí si se špinavou troubu i zapatlanými dveřmi. Špína před ním doslova utíká. Jistě vás potěší, že je navíc non toxic.

Překvapením pro vás může být, že mýdlové ořechy lze použít nejen na vlasy, ale také k úklidu či praní. Jednoduše z nich vylouhujete nebo uvaříte univerzální prostředek, který snadno uchováte v mrazáku. Vymyslet si však můžete i vlastní recepturu. Chcete s nimi zkusit vyprat? Využijte je v surové podobě a dejte do bavlněného sáčku.

K úklidu se skvěle hodí i šampon, který vám nevyhovuje. Pár kapek rozmíchaných ve vodě hravě zvládne umýt okna, zrcadla i další lesklé povrchy. Umýt s ním navíc můžete i podlahu.

 

Jak jste na tom s minimalismem a unisex vy? Máte své oblíbené produkty, které využíváte na vícero způsobů a nedáte na ně dopustit? Podělte se o ně s námi v komentářích.