Ze zákulisí NatuBea: Vše o balení zásilek a recyklaci obalů

Zajímá vás, jak a do čeho balíme vaše zásilky? Nebo kdo je má na starost? Čtěte, jak celý proces probíhá a proč ve svém balíčku můžete najít fólii, zadní stranu etikety nebo třeba použitý karton.

Ekologie versus ochrana zboží před poškozením

Pokud jste si u nás už nějaký balíček objednávali, možná jste si po jeho rozbalení říkali, proč používáme bublinkové fólie či další plasty. NatuBea je přece společnost preferující ekologii a přírodu. Není tedy důvod balit sáčky s bylinnými prášky do dalších obalů. Nebo je?

Kdo má na starosti balení zásilek?

Možná už víte, že za e-shopem NatuBea stojím já (Hanka) a můj muž Eslam. Externě a úzce spolupracujeme s Marcelkou a Šárkou, které jsou online součástí našeho e-shopu. Fyzicky ale děláme vše jen my dva. Mícháme bylinky, plníme je do sáčků a balíme do balíčků. Zatím vše zvládáme sami bez brigádníků.

Když vám přijde balíček s bylinkami, věřte, že je jeden z nás měl v rukách. Většinou Eslam. Já hlavně vymýšlím a míchám naše originální směsi a starám se o „online věci“. Eslam pak plní a balí. Když najdete uvnitř balíčku, případně na něm, vzkaz v angličtině, psal ho on. Je velmi pečlivý a díky jeho přístupu se nám za poslední dobu výrazně minimalizovaly tzv. vratky, respektive rozbité balíčky.

Proč jsou bylinky zabalené v dalších obalech?

Stávalo se nám, že dopravce doručil klientce balíček se sáčky, které během cesty k ní uvnitř (ve spoji) praskly. Jednalo se především o velké půlkilové sáčky. Důvodem byl bohužel fakt, že dopravci s balíčky při manipulaci házejí. Doposud jsme vše řešili zabalením pytlíků do dalších fólií. Někdy jsme se pojistili stretch fólií (bublinkami). Kupovali jsme je však naprosto minimálně, většinou jen ty potravinářské. V drtivé většině případů používáme už použité. Recyklujeme všechny výplňové materiály, které dostáváme od svých dodavatelů.

A nejen to. Nedávno jsem při cestě do Prahy navštívila obchůdek a od její majitelky si přivezla 3 krabice plné použitého výplňového materiálu, který si sama nasbírala ze svých balíků. A ty teď putují zase k vám.

Recyklace etiket, fólií a starých krabic

Občas můžete v balíčku najít žlutou zadní stranu od etiket, kterou bychom jinak vyhodili. Ta nám pomáhá vyplňovat mezery uvnitř balíčků, takže zboží může zůstat neporušeně na svém místě. Zároveň ručně rozřezáváme velké krabice, ve kterém nám přišlo zboží. Do proužků z krabic pak balíme veškeré tekutiny, jako jsou šampony, kondicionéry, oleje a hydroláty. Používáme je však také na krémy a krémové deodoranty. Od doby, co jsme zavedli tento systém, se opravdu málokdy něco rozbije. Předtím k neštěstí v podobě rozbitého zboží, docházelo mnohem častěji.

V některých případech můžete najít v balíčku i zbytek stretchové fólie, ve které nám přišla zabalená zásilka. Nedáváme do balíku vše, abyste neměli pocit, že vám posíláme odpadky. Na druhou stranu se snažíme využít vše, co jde. Vyhazujeme opravdu minimum a vše třídíme.

Papíry se u nás neztratí

Nevyužitelné papíry, jako například dodací listy od svých dodavatelů apod., používáme doma na zátop do kamen. Vám žádné dodací listy neposíláme. Věříme, že vše stačí v online podobě.

Vaše Hanka

 

Jak s obalovými materiály nakládáte vy? Využíváte je také k dalším účelům? A je něco, co byste si přáli změnit?