Zjistěte pravý důvod barvení vlasů

Přemýšleli jste někdy nad tím, proč si ženy barví vlasy? Důvody mohou být různé, ale vždy mají stejný základ – chceme vypadat lépe. Barvení vlasů sahá do dávné historie. Jeho počátek byl v touze odlišit se od ostatních. Dnes začíná být žena odlišná spíše v okamžiku, kdy si vlasy nebarví. Barvení vlasů může ženám přinášet různé emoce, a díky nim může pomáhat, nebo naopak příliš nepomáhat. Tento článek v žádném případě nemá za cíl vyzdvihnout nebo ponížit jakoukoliv ženu či její barvu vlasů. Jeho hlavním důvodem je námět k zamyšlení a porozumění sama sobě.  

Široké spektrum barev

Existuje mnoho různých odstínů vlasů. Přirozených i nepřirozených. Takových, které nabízí sama příroda, i těch, které v ní nikdy nenajdete. Barva vlasů vám pomáhá ukotvit se ve vámi vybrané realitě. Zkuste se na chvíli naladit a vnímat, jakým způsobem vám barva vlasů pomůže vytvořit představu o nějaké ženě. Jakou emoci ve vás vyvolá představa ženy se zelenými, modrými, nebo ostře růžovými vlasy?

Výrazné barvy přitahují pozornost

Žena či dívka, která má potřebu výrazně barevných vlasů, často volá o pozornost. Svým neobvyklým vzhledem a divokou barvou jakoby říkala: „Prosím, všimněte si mě!“. Chce provokovat, pobuřovat, měnit svět. Má obvykle potřebu hlubokého vztahu a touží po intimní blízkosti, i když se jí sama často velmi bojí. Výraznou barvou vlasů přitahuje pozornost, ale zároveň kolem sebe staví zeď, přes kterou se dostanou jen ti, kteří jsou ochotní za výraznou barvou vidět něco úplně jiného.

Může se jednat o způsob sebevyjádření, sebehledání a sebepoznání v určité fázi života, která je pro některé lidi velmi důležitá. Užijte si ji, ale po čase si dovolte dozrát. Zelená, modrá, růžová, žlutá i fialová jsou krásné, ale co o vás tyto barvy říkají, když je máte ve vlasech? Že se za každou cenu musíte odlišit? Proč tomu tak je? Před čím, nebo za čím utíkáte?

Návrh bez názvu (2)

Co vás napadne, když si představíte blondýnku?

Jinou emoci vyvolá blondýnka s jemným, téměř neviditelným make-upem, neutrálními barvami oblečení, barefoot botami a s batůžkem na zádech. Odlišnou emoci pak pocítíte u blondýnky s rudou rtěnkou, vysokými podpatky a malou taštičkou, případně s pejskem v kabelce. A zcela rozdílnou emoci vyvolá blondýnka s mašlí na hlavě, vysokými podpatky, růžovou rtěnkou a s lízátkem v puse.

Blond vlasy podporují touhu pečovat

Ať už vědomě, či nevědomě, blondýnka pracuje s emocemi téměř nejvíce ze všech. Žena s blond vlasy působí ve třech rovinách: pečuj o mě, zachraň mě, chtěj mě. Často je to všechno naráz. Svojí barvou vlasů říká jednoznačně: „Buď se mnou, buď tu pro mě!“.

Některé z odbarvených blondýnek se nechtějí vzdát své dětské nevinnosti a dospět. Většinou byly jako malé holčičky blonďaté, věkem jim vlasy přirozeně ztmavly a nyní se nedokážou smířit s tak velkou změnou. Často jsou vnitřně nejisté a touží po někom, kdo se o ně postará.

Jiné blondýnky touží po pozornosti mužů. Zesilují svou sexuální energii a dopují se tak energií muže, který jim je kdykoliv k dispozici v roli prince na bílém koni, nebo statného ochránce. To samozřejmě lichotí mužům, kteří blondýnky touží ochraňovat.

Někdy je blond barva odrazem touhy po určité lehkosti, jemnosti a světla do života. Často se odbarvují ženy, které si připadají neviditelné, smutné, šedé a nevýrazné.

Na rozdíl od žen, které si vyberou divokou barvu, blondýnky často nemají touhu po tak hlubokém, vnitřně intimním a náročném vztahu. Chtějí raději nekomplikovanou jednoduchost. Také umí hrát hry, ale spíše na povrchu, více srozumitelně. Jsou předvídatelné snadněji „uchopitelné“. Možná i proto po blondýnkách touží ve svých snech většina mužů. Cítí u nich předpoklad, že jsou dobře ovladatelné, přizpůsobivé, hodné a pokorné. A navíc muže potřebují a on je ten, kdo se o ně postará. Pokud ovšem blondýnka nasadí tvář ledové královny, to je potom něco zcela jiného. V této chvíli přichází na scénu nedosažitelnost, romantická touha po něčem, co nemohu mít a chuť vládnout a trestat.

Trošku provokativní otázka pro blondýnky: "Proč musíte být blondýnka? Jaký je ten váš důvod k zesvětlení vlasů? Znáte ho, nebo jste se nad tím nikdy podobným způsobem nezamyslela?"

Blond girl (1)

 

Co říkáte na rusovlásky?

Divoká, nespoutaná, se zvlněnými vlasy. Rozevláté kadeře, bosé nohy a ve vlasech květina. Nikdy nevíte, co udělá. Bojíte se jí? Přitahuje vás?

Měděná a červená podporují vášeň

Ženy s více, či méně měděnými vlasy připomínají divokost, nespoutanost, svobodu a magičnost. Podvědomě se jich můžete bát, ale přesto vás určitým způsobem přitahují a lákají.

Žena barvící si vlasy na zrz odstín chce obvykle podpořit svou odvahu a nezávislost. Ráda přitahuje pozornost mužů, ale zároveň říká: „Mě nedostaneš! Jsem to já, kdo si vybírá.“. Svým způsobem muže tak trochu trápí, uniká jim a trestá jejich touhu.

Měděná a červená dokáže ženu podpořit v obdobích života, kdy se potřebuje stát nezávislou a dodat sama sobě vnitřní oheň. Ženy s měděnými vlasy nemají příliš velkou touhu s lidmi manipulovat, spíše si chtějí hrát a vzít si zpět svou sílu. Občas mají tendenci muže (i ženy) tahat za nos. Jakoby je lákaly ke hrátkám s ohněm. Umí ohřát, ale i popálit. Nikdy nevíte, co udělají. Nenabízí pocit jistoty a stability. Naopak vás mohou nalákat na nesplnitelný sen a pak vám zmizí ze života. Muži to podvědomě cítí, a proto často touží po mileneckém vztahu s nedostižnou zrzkou. Častěji si však vezmou zranitelnou blondýnku nebo sebejistou brunetku.

Zrzky jsou divoženky. Plné překvapení, vášně a kouzel. Představte si čarodějku. Jaké asi bude mít vlasy? Nenechte se ale samy sebou a vlastními kouzly příliš spoutat. Dlouhodobá hra s ohněm může pořádně vyčerpávat. Někdy je čas vrátit se k „normálu“, tedy ke své hnědé či plavé barvě vlasů. Ještě stále vás zrz sytí, nebo už vás spíše vyčerpává?

Ginger girl

Co se uvnitř vás děje při představě brunetky?

Strach, nuda, jistota, temnota, zemitost, pevnost, stabilita? Jaké emoce doprovází vaši představu o tmavovlasé ženě?

Tmavá barva vyjadřuje sílu

Ženy, které se ztmavují, o sobě prozrazují touhu po vnitřní síle, stabilitě a nenápadnost. V tmavé barvě se ukrývá jakási zemitost, sebevědomí, pevnost a hloubka. Brunetky dávají světu najevo, že si s nimi nebude nikdo zahrávat. Jsou to ony, kdo mají svoje emoce pod kontrolou. Nedovolí nikomu, aby jim pomáhal, nebo o ně nedej bože pečoval. Zvládnou vše, co si umanou. Často z nich jde strach, ale trochu jiný než z rusovlásek. Brunetky vědí, co chtějí a také to dostanou.

Pokud se výrazně ztmavují ženy, které jsou už hodně šedivé, podvědomě nechtějí zestárnout a zároveň se nechtějí stát zranitelnými. Touží být stále na vrcholu. Záleží jim na obrazu, který si o sobě vybudovaly. Ony nestárnou a nemění se. Nikdy. Jakoby se svoji tmavou barvou vlasů ztratily i svou tvář. Nechtějí se vzdát, odevzdat otěže a nechat se chvíli vést. Jsou to ony, kdo řídí svět, nikoli obráceně.

Když je žena přirozená blond a barví se na černo, má touhu se schovat, být silnější a nenechat sebou manipulovat. Černá je magická jak pro majitelku, tak pro její okolí. Černá je temnota, hloubka, síla a tvrdost. Za černou se často ukrývají teenagerky, které netuší, co si mají počít se svým vnitřním nastavením. Tmavý odstín vlasů pro ně znamená klid, odstup a bezpečí. Dokáže je ochránit před světem, i před sebou samotnou. Málokomu sluší a zároveň vypadá nádherně u žen, které vyzařují jemnost a nevinnost. Obvykle na nějaké úrovni zamyká energii. Nepouští ji dovnitř, ani ven. Pokud se barvíte na černo, necítíte se někdy jako ve vězení? Není na čase otevřít své srdce a vyjít ven?

Dark girl

Barvy ve vlasech vyvolávají emoce

Ať už si to uvědomujete, nebo ne, emoce jsou ten pravý důvod, proč si barvíte vlasy. Barvíte se do emocí, které potřebujete podpořit, či získat. Mohou vám pomoci, ale také vás oslabit. Záleží především na tom, jestli s barvou vlasů pracujete vědomě, nebo nevědomě.

V pořádku je barva i přirozený odstín vlasů

Není třeba rozebírat, co je správné, či nesprávné, protože pravda není jen jedna. Ve skutečnosti je pravd tolik, kolik existuje na světě lidí. Je ale dobré vědět, že barvení vlasů vás ovlivňuje hned na několika rovinách. Přitahuje nějakým způsobem pozornost a motivuje lidi k jejich vlastní představě o vás. Někdo si může myslet, že každá blondýnka je vypočítavá mrcha, jiný zase, že se jedná o něžné stvoření, které potřebuje ochraňovat. Tmavovlasá žena se někomu může zdát nudná, jinému sebejistá. Zrzka může evokovat divoženku a sexuální dračici.

Potřebujete sama sebe podpořit v nějaké své roli? Můžete využít barvy na vlasy a stylizovat se do divoženky, jemné víly, nebo sebevědomé královny. Můžete to dělat tak dlouho, dokud tomu sama neuvěříte a neuvědomíte si, že vaše vyzařování není o barvě vlasů, o vnímání sebe sama.

Dnešní malé zamyšlení vás možná přiměje k otázkám:

„Vím, proč si barvím, nebo nebarvím vlasy? Dělám to, co mě opravdu podporuje, a co chci? Není na čase to změnit?“