Nejčastější mýty o vlasech. Kde se skrývá pravda?

Vidíte ženu s krásnými, lesklými, zdravými, dlouhými a nebarvenými vlasy. Bezděk lehce pohodíte hlavou a představíte si, jaké by to bylo být majitelkou této hřívy. Máte přesně takové vlasy? Pak tento článek ani nemusíte číst. Vy ostatní se zhluboka nadechněte a uvolněte. Možná to bude trochu bolet. Úkolem tohoto článku je nasadit vám brouka do hlavy. Ale nebojte, nemluvíme o veškách.

Krátký návrat do minulosti. Poznáváte se?

Možná jste si jako malá nasazovala na hlavu punčocháče a předstírala, že máte copy dlouhé až do pasu. Nebo jste odmítala sundat chemlonovou paruku na karneval, protože jste přece byla princezna, případně čarodějka, divoženka, víla nebo indiánka.

Pokud jste se právě pousmála a zasnila, pak jste pravděpodobně klasická středoevropská žena s průměrnou hustotou, průměrným množstvím a průměrnou barvou vlasů. Svou barvu vlastně nedokážete přesně určit a často ji nazýváte „pochcanou slámou“. Tento ošklivý výraz jste možná převzala od své maminky, tety nebo babičky. Bohužel. Podprahově totiž mluví o vašem nastavení.

Chcete nechat vlasy dorůst

Je možné, že jste prodělala menší či větší trauma v dětství a při pohledu na své fotografie ze základní školy máte chuť svou mámu přinejmenším uškrtit. Vlasy si nechcete stříhat a „necháváte je dorůst“, i když se žádné velké dorůstání ve skutečnosti nekoná. Myslíte si, že se vám vlasy lámou, a proto neustále vymýšlíte různé masky, po kterých se vám hříva akorát tak připlácne k hlavě a zůstane bez objemu.

Milujete svou blond barvu

Vlasy si zesvětlujete, protože prostě musíte. Jiná barva vám totiž nesluší. Nikdy byste se nevzdala své oblíbené blond, ať si říká, kdo chce, co chce. V lepším případě chodíte do salonu, v horším si vlasy zesvětlujete sama doma. Výsledkem je často nechtěný žlutý odstín u hlavy a vysušený „chemlon“ v koncích.

Necháváte si vlasy sestřihávat a poté litujete

Občas navštívíte kadeřnici, u které poslechnete staré známé: „Tak to trochu sestříháme do objemu,“ a pak pláčete nad myšími ocásky, které se vám v délkách tvoří. Objem nepřichází a vy máte pocit, že máte polovinu vlasů než předtím. Kadeřnici nesnášíte a zapřísaháte se, že už k ní nikdy nevkročíte.

Děsí vás vypadávání vlasů

Možná vás trápí padání vlasů, a kam se hnete, tam zanecháváte hromadu genetického materiálu, nad nímž by se tým forenzních vyšetřovatelů zaradoval. Vlasy se válí na podlaze, na oblečení, v jídle, dokonce i v manželových vousech. Sotva se při mytí dotýkáte pokožky hlavy a děsíte se, že do roka budete plešatá.

Nesnášíte šediny

A do toho šediny! Horší už to snad ani být nemůže. Rychle tedy vlasy barvíte na tmavší odstín, aby šediny nikdo neviděl. Šedá přece patří starým babkám a vám je sotva třicet.

Poznala jste se? Sedí některý z těchto problémů přímo na vás?

Co když to ale jde jinak? Co když nemusíte nechávat vlasy dorůstat, protože vám do pasu nikdy nedorostou? Co když žádný šampon a kondicionér nezaručí zmírnění vypadávání vlasů? Co když ani to nejlepší sérum nepomůže k větší hustotě vaší hřívy? Co když ztmavení vlasů šedivost akorát zvýrazní? A co když můžete být krásná a přitažlivá i bez chemické blond?

Čtěte, co můžete udělat pro to, abyste se cítila lépe a měla krásnější vlasy.

Délka vlasů je určená dobou růstové fáze

Pokud je délka vaší růstové fáze tříletá, nikdy se nedočkáte vlasů do pasu. Můžete si pomoci zdravým životním stylem, živou péčí a silou myšlenek. I když délku vlasového růstu přesto ovlivníte jen částečně. Můžete si ale přestat škodit a udělat vše pro to, aby se vaše vlasy nelámaly, rostly o trochu rychleji a déle, a měly delší životnost.

Když vlasy nebudete odbarvovat, nešetrně barvit, žehlit a mučit šampony s nevhodným složením, máte velkou šanci na zlepšení. Pokud nemáte dar od Boha a nejste majitelkou úchvatných vlasů, i tak si můžete pomoci. Zahoďte syntetické barvy a přejděte na živou péči o vlasy a pokožku bez jakékoliv chemie. Jídelníček obohaťte o oříšky a zvyšte podíl živé (raw) stravy s vysokým podílem vitaminů a minerálů. A samozřejmě se raději vzdejte cigaret, alkoholu a nadbytečného stresu. Dopřávejte si delší spánek a mějte se ráda.

Padání vlasů je obvykle v pořádku

Denně vám může vypadnout i 150-200 vlasů. Pokud padání dlouhodobě sledujete a vidíte, že se i přesto počet vlasů na vaší hlavě nesnižuje, můžete být v klidu. Pravděpodobně máte jen tzv. „rychlejší výměnu vlasů“, což znamená, že vám rychleji rostou a zároveň více vypadávají. Ani sezónní vypadávání vás nemusí děsit. Jsme součástí koloběhu přírody a období růstu a vegetace se týká i nás. Někomu padají vlasy více na podzim, jinému spíše na jaře.

Velmi časté je vypadávání vlasů po porodu, anestezii, větším stresu či šoku. Škody napáchají i redukční diety, nedostatek spánku, nezdravý životní styl nebo hormonální nerovnováha. Padání je typické i u špatné funkce štítné žlázy, vysazení či nasazení hormonální antikoncepce, kojení nebo začátku těhotenství.

Pokud si však všimnete vypadaného kolečka na hlavě, zbystřete. Může se jednat o alopecii, která má více podob. Když vlasy padají dlouhodobě s viditelným úbytkem, navštivte raději celostního lékaře, případně praktika tradiční čínské medicíny. Padání i šedivění vlasů často souvisí se špatnou drahou ledvin.

Barva a struktura vlasů se během života mění

Možná jste se narodila jako hnědovlasá, ale během dvou let vám narostly blond vlásky s prstýnky na koncích. Maminka vás nechala ostříhat, aby vlasy zhoustly a prstýnky byly rázem pryč. Byla to chyba? Věřte, že pokud byla, tak jen proto, že jste neměla hezké fotky tříleťáka. Prstýnky v délkách by tak jako tak postupně zmizely. Naopak zhoustnutí by přišlo i bez stříhání. Díky nůžkám totiž ještě nikdy nikomu vlasy nezhoustly. Jednoduše protože počet vlasových váčků je daný geneticky a stříháním ho nijak neovlivníte. Na konci vlasů není žádné čidlo, které by dalo pokyn vlasů, aby se rozmnožily.

Kolem čtrnáctého roku věku jste možná začala trochu tmavnout. Zpočátku to nebylo moc vidět a navíc jste začala experimentovat s barvami. Možná vás vaše maminka vzala na první melír. A vy jste si nějak zafixovala, že takhle to má být, že vám sluší jedině blond a jinak to být nemůže. Možná taky říkáte, že bez melíru vypadáte smutně, staře, divně, unaveně, neupraveně. Dosaďte si sama příslovce, které nejčastěji používáte.

Ale je to opravdu tak? Viděla jste se v dospělosti se svou přirozenou barvou vlasů? Uvědomila jste si její sílu? Nebo se bojíte „přiznat barvu“? Co doopravdy schováváte za blond odstínem? Není to pocit nedostatečnosti? Nebo pocit nepřitažlivost? Chuť vyniknout? Možná toužíte být jako Marylin Monroe a posílit tím svoji sexualitu a přitažlivost. Nebo chcete naopak zvýraznit symbol nevinnosti, jemnosti a zranitelnosti. Nemusíte to hned přiznávat nahlas, ale zkuste začít s upřímností sama k sobě.

Můžete vyniknout krásným střihem vlasů. Zářit budete i díky zdravé pleti a úsměvu. Pozornost můžete přitáhnout například výraznými náušnicemi, šperky a brýlemi. Sexy podtón navodíte narovnáním těla, pomalejší kočičí chůzí, neviditelným, ale dobře padnoucím spodním prádlem, a třeba i rudou rtěnkou. Lidé vám rádi pomohou a poskytnou vám útěchu i jako brunetce. Zbavte se klišé a získejte svobodu.

Šedivá žena je stará, ošklivá a nestará se o sebe

Pokud si opravdu tohle myslíte, pak vás asi teď nic nepřesvědčí o opaku. Máte-li ale pocit, že i šedivá žena může být sexy, přitažlivá a krásná, pak jste na dobré cestě. A to i přesto, že si myslíte, že se to týká jen některých žen a rozhodně ne vás.

První šediny lze krásně tónovat směsí rostlinných barev a nemusí to být nutně hned oranžová nebo tmavě hnědá. Přirozeně vypadající melír ze šedin natónovaný do lehce teplého odstínu v barvě zralých klasů při západu slunce je velmi krásný. Pokud ale máte více než 60 % bílých vlasů, je na čase začít opravdu přiznávat barvu. Hezky upravená prošedivělá žena, která umí svoje šediny nosit, nestydí se za ně, vyzařuje sebejistotu a vyrovnanost, je vždy krásnější, než žena obarvená do tmavého odstínu se stále přítomným bílým odrostem.

Sluší vám měděné odstíny? Řešením je henna. Cítíte se dobře v oříškové? I tu umí na šedinách vykouzlit směs rostlinných barev. Jste jako Sněhurka a potřebujete studený odstín? Nechte si svoje šediny a maximálně je natónujte do modra s pomocí indiga, pokud máte odvahu na trochu punku.

Vždy se ale nejdříve poraďte, jsme tu pro vás. Rostlinná barva se nevymývá a při nesprávné volbě může natropit více škody, než užitku. Ne na vlasech, ty vždycky kvalitativně zlepší, ale na vzhledu, lépe řečeno barevnosti.

Krásné vlasy jsou dar, ale také výsledek zdravé péče

Přiznejte barvu

  • Zahoďte syntetické barvy. Přiznejte svoji barvu, nebo použijte barvu rostlinnou. Hrajte si, ale přemýšlejte o smyslu své volby.
  • Když už musíte zesvětlovat, volte raději šetrný melír tón v tónu, třeba jen kolem obličeje, než blond barvu na celé vlasy.
  • K tomu, abyste byla sexy, jemná a krásná, nepotřebujete zesvětlené vlasy. Hledejte jiné cesty.
  • Dovolte zářit šedinám. Ohromně se vám uleví, budete přirozenější a po čase si každý svůj bílý vlas zamilujete.

 

PEČUJTE O SVÉ VLASY PŘÍRODNĚ

  • Zkuste na rok vysadit veškeré šampony a pečujete o vlasy bylinkami. Zamilujte si živou péči.
  • Pokud máte chemicky narušené vlasy (barva, melír), používejte po nějakou dobu kondicionér.
  • Přidejte do péče oplachy z bylin s kapkou jablečného octa.
  • Foukejte si vlasy, nenoste po mytí dlouho turban a nechoďte spát s mokrou hlavou.

 

DOPŘEJTE SI TO NEJLEPŠÍ

  • Mějte se ráda, ať máte jakékoliv vlasy. Jsou vaše a při dobré péči budou zase zářit.
  • Jezte více vitaminů, oříšků a tepelně neupravené stravy.
  • Více spěte, méně se stresujte.
  • Pijte dostatečné množství vody.

 

Uvolněte se

  • Dovolte si být taková, jaká jste. Krása vychází často zevnitř ven a uvolněním svých požadavků na sebe sama uvolníte i energii ke změně.
  • Uvolněte také svou pokožku. Dvakrát denně si promasíruje svůj skalp a uvolněte pokožku od lebeční kosti.
  • Dostaňte do svého života i do své pokožky více kyslíku. Choďte na procházky, vědomě dýchejte a dovolte dýchat i své pokožce (nepoužívejte nic s obsahem silikonů).

 

Co je to živá péče_