Co je a co není henna?

Často se setkávám s tím, že je jako henna označována každá rostlinná barva, což je značně matoucí a zavádějící. Co tedy doopravdy je a co není henna?

Henna, lawsonia inermis, je rostlina. Jedná se o velký keř nebo malý strom, který roste v horkém suchém klimatu. Existují důkazy, že hena byla pravidelně používána k barvení vlasů v Egyptě už před pěti tisíci lety a podle některých zdrojů mohla být používána již před osmi tisíci lety v Jerichu. Henna udržovala vlasy zdravé a barvila je, používala se i na barvení/krytí bílých vlasů.

Listy Henny jsou sklizeny, usušeny a pomlety na prášek. Při smíchání s mírně kyselou kapalinou barví henna kůži, vlasy a nehty do měděno-červeno-hnědé barvy v závislosti na barvě vlasů.

Listy henny mají červeno-oranžovou molekulu barviva lawsonie. Jsou obsaženy v mladých listech, v centrální žíle listu. Listy Henny obsahují 1% až 4% barviva v závislosti na klimatických a půdních podmínkách. Listy s nižším podílem barviv jsou sklizeny, nahrubo namlety, prosívány a následně prodávány do průmyslu, který se zabývá barvením vlasů.

Rostliny s nejvyšším obsahem barviva, nejlepších pět procent plodiny, jsou jemně rozemlety a prosety. Tato henna je pak nejčastěji používána k aplikaci vzorů na kůži, které se používají k oslavám v severní Africe, na Středním východě a v jižní Asii. Toto je nejkvalitnější, tzv. Body art quality (BAQ) henna. BAQ henna je také skvělá na vlasy, protože tento jemný prášek se snadněji vyplachuje a barví vlasy bohatší a sytější barvou.

Henna byla nejvíce pěstována a používána v oblastech Egypta, Asie a Indie. Henna byla používána a milována ženami v těchto oblastech po tisíce let. Henna neroste v Evropě ani v Americe a nikdy zde nebyla široce používaná.


Ačkoli henna roste ve více zemích a vždy je pouze v jedné barvě, existuje řada odstínů barvy založené na klimatu a půdě, kde se pěstuje. Některé henny mají vyšší obsah barviva než jiné. Nejvyšší obsah barviva obsahuje henna z nejhorších, suchých klimatických podmínek.

Některé komerčně vyráběné „henny“ jsou nabízeny v řadě barev jako například „brown henna“, „Strawbery blond henna“, „black henna“ a tak dále. Rozsah barev se dříve často vytvářel přidáním syntetického barviva, metalické soli a dalšího rostlinného barviva. Někdy byly přidávány k maskování nekvalitní henny. Kvalitní hennová směs v sobě neobsahuje žádné tyto chemikálie. Kvalitní henna je čistá, 100% a s nejvyšším obsahem barviva ze sklizně.

Společnosti, které tvrdí, že vytváří širokou škálu hennových barev se 100% hennou a to jen s použitím henny z různých zemí nebo pomocí kořenů, kůry nebo jiných částí henny, aby dosáhly svých barev, často lžou. Henna má pouze jednu molekulu barviva, bez ohledu na to, z jaké země pochází. Lawsonie se vyrábí pouze ve velkých množstvích z listů henny. Neexistují absolutně žádné rostliny jako „černá henna“, „červená henna“ a „neutrální henna“ a žádné části rostliny henny „černá“ nebo „neutrální“. Rozličných barev lze dosáhnout pouze mícháním henny s dalšími barvícími či pečujícími složkami typu indigo, cassia a další bylinky.


Proč je důležité znát tyto informace? Protože pokud chceme dosáhnou těch nejlepších výsledků, mícháme rozdílně hennu a indigo, musíme tedy vědět, že henna je henna/Lawsonia intermis a indigo je indigo/Indigofera tinctoria.

Přečtěte si více informací o míchání henny, pokud se rozhodnete si koupit a používat rostlinnou barvu, vaše vlasy budou krásné, lesklé a zdravé!