Proč přejít z chemie na hennu a rostlinné barvení 

Nechcete se už dál barvit chemií, ale bojíte se změny? Prozradíme vám, zda henna je, nebo není lepší než chemická barva. A dozvíte se také, jaké jsou plusy a minusy henny oproti konvenčním barvám.  

Henna je ideální pro brunetky

Chcete své vlasy pouze ztmavovat, nebo vám sluší teplé odstíny hnědé? Pak máte vyhráno, protože henna a hennové barvy jsou pro vás skvělou volbou. Jestliže toužíte vlasy zesvětlovat, případně máte zálusk na světlý a zároveň chladný odstín, na rostlinné barvy můžete rovnou zapomenout. Bohužel žádná rostlinná barva vlasy nezesvětlí a vytvořit světle popelavou barvu s hennou je prakticky nemožné.

Existuje však mnoho originálních odstínů, kterých můžete kombinací henny, indiga, cassie a dalších bylinek dosáhnout. Nečekejte ovšem, že vaše vlasy získají totožný odstín, jaký uvidíte na krabičce s rostlinnou barvu.

Rostlinné barvy reagují na podkladovou barvu vlasů

Protože všechny rostlinné barvy reagují na původní barvu vlasů, každý vlas se obarví trochu jinak. Nejlépe se zásady chytání rostlinných barev vysvětlují na konkrétním příkladu. Představte si zeď se třemi pruhy různých barev. Jeden pruh je bílý (šedivý vlas), druhý má barvu skořice a třetí je tmavě hnědý. Nyní dostanete do ruky kbelík s barvou podobnou skořici, jen o trochu tmavší. Co se stane, když ji natřete přes všechny tři pruhy? Zesvětlí se, nebo naopak ztmaví se některý z nich? Může být výsledkem jednolitá barva?

Ani jeden z pruhů se nezesvětlí. Tmavý nebude nijak výrazně ovlivněný, možná získá teplejší nádech (pocitově může vypadat světlejší, protože teplé odstíny vždy působí světlejší než ty studené). Střední barva se lehce ztmaví a zvýrazní. Nejsvětlejší pruh bílé barvy bude lehce natónovaný, přepigmentovaný. Pokud však zeď byla původně špinavá či mastná, zaprášená nebo jinak narušená, na výslednou barvu nebude mít barva v kbelíku žádný vliv. A na stejném principu funguje i henna a ostatní hennové barvy.

Výhody henny a rostlinných barev

  • Uzdravuje a podporuje vlasy.
  • Dodává lesk a výživu.
  • Působí příznivě na pokožku hlavy.
  • Při dlouhodobém používání zklidňuje pokožku, snižuje frekvenci maštění, posiluje vlasy a podporuje rychlejší růst vlasů bez chemie.
  • Působí příznivě na celkové zdraví, nenarušuje hormonální ani imunitní systém.

 

Nevýhody henny a rostlinných barev

  • Nedokáže zesvětlit ani krýt šediny v jednom kroku.
  • Nesjednotí barvu v jednom kroku.

 

Výhody chemických barev

  • Umí zesvětlit vlasy.
  • Dokážou zakrýt šediny.
  • Sjednocují barvu v jednom kroku.

 

Nevýhody chemických barev

  • Obsahují mnoho nepříznivých a alergenních látek.
  • Pronikají do krve a z dlouhodobého hlediska mohou vyvolávat alergické reakce. U citlivých jedinců může dojít až k vyvolání onemocnění (zbytky složek z barvení vlasů se našly především u karcinogenních nádorů prsu).
  • Amoniak, který se používá v mnoha barvicích systémech, je toxický plyn. Mnoho konvenčních barev obsahuje také silně alergenní látku PPD, která se vyrábí z ropy.

 

Kombinace chemických a rostlinných barev. Jde to vůbec?

Chemie a rostlinné barvy je možné společně dokonce kombinovat, nejlépe však rukama odborníka. Krásně vypadá třeba balayage, kterou lze vytvořit kombinací melíru (nenanáší se na pokožku, proto tělo nezatěžuje) a rostlinných barev. Díky této technice lze docílit světlejších jakoby vyšisovaných konců. Tento efekt je tak zcela přirozený a velmi zajímavý. Melírovat bez problémů můžete i nahennované vlasy (platí pro hennu bez indiga) a naopak na melírované i barevné vlasy je možné nanést hennu.  

Kterou barvu si máte vybrat?

Zvažte výhody i nevýhody rostlinných a chemických barev, a rozhodněte se podle svého uvážení. Henna a rostlinné barvy se používají už po tisíciletí. Jejich účinky jsou tedy spolehlivě prověřené. Oproti tomu syntetické barvy vznikaly na přelomu 19. a 20. století, a uplynulých cca 120 let je v porovnání s tisíci lety používání rostlinných barev jako mžik oka.

Pokud jste se rozhodli přejít z chemie na rostlinné barvy, budete potřebovat trpělivost, odborné vedení, možná i profesionální pomoc a kvalitní přípravky. S tím vším vám rádi pomůžeme, jsme tu pro vás. Podívejte se na další články o henně nebo nás kontaktujte v chatu a domluvte si konzultaci.