Kdy a jak může henna zezelenat?

Zezelenání vlasů po použití henny patří mezi nejrozšířenější fámy, které o této rostlince kolují. Čtěte, jak to skutečně s hennou a zelenými odstíny vlasů po barvení je.

Pravda o zelených vlasech po henně

Vlasy po henně nemohou zezelenat. Nemají totiž jak, čím a proč se zbarvit právě do zeleného odstínu. Prášek, který je určený pro míchání s vodou, je sice zelený, ale pokud si k nanášení barvy nevezmete rukavice, kůže na rukou se vám zbarví do oranžova, nikoliv do zelena.

Zelená barva může na vlasech ulpět jen tehdy, pokud nebarvíte čistou hennou, ale směsí henny a indiga – tzv. hendigem, případně čistým indigem. Indigo je totiž modré, a proto může vytvořit zelený odstín. Z oranžové zelená nikdy vzniknout nemůže. Je tedy naprosto jedno, zda se pro barvení hennou rozhodnete týden, měsíc, nebo půl roku po posledním chemickém barvení. Rozhodující je v tomto případě barva vašich vlasů před barvením, nikoliv čas od posledního barvení. Důležité je samozřejmě také to, zda barvíte čistou hennou, nebo směsí rostlinných barev.

Odpovědí je princip barevného kruhu

Barevný kruh je složený z několika barev. Existují však pouze 3 primární barvy, které nikdy a nijak nemůžete namíchat: červená, modrá a žlutá. Proto není možné vytvořit červenou hennu. Ta může vzniknout pouze vrstvením oranžové s přimícháním indiga a červeného barviva. Oranžová patří mezi sekundární barvy, a vzniká kombinací červené a žluté. Příroda hennu vytvořila s oranžovým barvivem a záleží jen na ní, jakou sytost a barevnost vlasům dodá. Někdy se může henna zbarvit více do červena, jindy spíše do oranžova, případně (v kombinaci s hnědými vlasy) až do kaštanova. Pokud by byla henna skutečně červená, z kombinace henny a indiga by tak se logicky stala fialová.

Proč tedy z henny a indiga vznikne hnědá? Pokud se smíchají všechny 3 základní barvy dohromady ve stejném poměru, vždy vznikne hnědá. Dokonce i během malování vodovkami se při použití celého spektra barev nakonec vytvoří hnědá. A právě takto fungují i barvy na vlasy. Princip je stejný u barvení chemií, barvení rostlinnými barvami i při malování obrázků.

Zezelenat může jen kombinace modré a žluté – tedy indiga (modrá) a cassie (světle žlutá), případně žluté na blond vlasech. Pokud tedy máte blond vlasy, po nanesení hnědé barvy (kombinace indiga a henny) vám vlasy automaticky chytnou odstín do zelena.

Stejně je to i se zesvětlováním. Pokud chemicky zesvětlujete hennu, vznikne barva od oranžové po žlutou. Pokud zesvětlujete hendigo nebo indigo, vznikne odstín od zeleného, přes modrý, až k šedému. Vždy ale záleží na tom, zda v rostlinné barvě převažuje indigo, nebo nikoliv.

Co dělat se zelenými vlasy?

Zůstaly vám po barvení zelené či modré vlasy a nevíte, co s tím? Napravit tuto situaci není jednoduché a budete potřebovat kromě naší rady i ruce odborníka. Zachovejte klid, vše se dá nějakým způsobem řešit. Přečtěte si náš článek Vlasové trápení s hennou, kde najdete vhodné východisko.

Jste blond, případně šedivá, ráda byste získala hnědý odstín a váháte, jak na to? Budete potřebovat dvoufázové barvení, o kterém píšeme v našem dalším článku. Nenechte se odradit, ale hlavně se před barvením dobře informujte. Tady opravdu zvlášť platí dvakrát měř a jednou řež. Rostlinná barva se nevymyje, musí odrůst, proto si barvení dobře rozmyslete.