Jedna blbost za druhou : Co se dočtete o no poo na internetu

Co se dočtete o no poo na internetu

 

“Stoprocentní vyznavačky no poo péče používají na mytí svých vlasů pouze vodu. Pečují o ně kokosovým olejem a barví hennou.”

 

Tak tohle je opravdu blbost. Samozřejmě se najde pár lidí, kteří umývají vlasy jen vodou. V tom případě ale musí mít velký problém vymýt kokosový olej. Ten máme také rády, je vhodný do masek, pomáhá hydratovat, dostává se až do hloubky vlasu a pomáhá ho regenerovat. Samotná voda vám ale vlasy neodmastí a nevymyje z nich všechnu nečistotu. U někoho vlasy sice mohou působit jako umyté, ale spousta lidí se po mytí jen vodou (metoda water only) trápí s voskovými a těžkými vlasy, které nehezky pramínkovatí.

 

No poo metoda totiž není o tom, že si myjeme vlasy jen vodou. Pokud chcete mít čisté vlasy a hlavně pokožku hlavy, tak potřebujete něco, co vám vlasy opravdu umyje. A tady se dostáváme k dalším blbostem.

 

“No poo je mytí vodou, jedlou sodou a octem.” Občas někdo zmíní žitnou mouku.

 

Jedlá soda je fajn na první detoxikaci od komerčních přípravků. Je zásaditá, takže po ní následuje oplach naředěným nejlépe jablečným octem. Ten dočišťuje, vyrovná pH, ale samotný vlasy opravdu umýt nedokáže. Žitná mouka vlasy umyje a je právem oblíbená, nicméně u těchto tří ingrediencí nezůstávejte. Vlasy můžete umývat také například žloutkem, marockým jílem, mydlicí nebo kaštany. My máme rády ajurvédské bylinky, ať už předem namíchané, nebo ty, co si namícháme samy. Z indických bylin myje reetha a shikakai. Tohle ale pořád není všechno. Je spousta bylinek, které dokážou s vašimi vlasy zázraky a pokožku hlavy nebudou iritovat, ale naopak o ni budou pečovat. Takže tohle je také blbost, no poo není jen o jedlé sodě a mouce.

 

Články zmiňují přechodné období, prodlužování intervalu mytí a smrad vlasů.

 

Spousta článků zmiňuje přechodné období, kdy se vlasy budou mastit více, dokonce budou prý i smrdět. Většinou nesprávně čtenáře směřují k tomu, aby si myli vlasy jen vodou a když už tu mastnotu nemohou vydržet, mají použít jedlou sodu.

 

Jak to tedy je?

 

Vlasy vám rozhodně smrdět nebudou, přece si je něčím budete umývat a jak jsme psaly výše, nebudete se spoléhat jen na sodu. Pro ty co začínají doporučujeme přečíst článek o začátcích s no poo metodou. Když vlasy budete umývat správnou technikou a budete mít dostatečné množství směsi, rozhodně nebudete muset chodit venku kanálama nebo s čepicí. :) Neslibujeme, že to bude jednoduché. Někdy se vám stane, že budete experimentovat a nepovede se vám to. Může se vám také stát, že no poo ukáže skutečný stav vašich vlasů a to nemusí být úplná hitparáda. Ani tak to nevzdávejte, když vydržíte, narostou vám krásné vlasy, které nebudete muset schovávat pod silikony z komerčních prostředků. Komerční šampony myjí moc agresivně a přechodem na no poo se většině interval mezi mytím automaticky prodlouží. Pokud ne, tak to také není k zoufání. Myjete vlasy v souladu s přírodou, neškodíte si a i to je moc fajn.

 

“Jedna lžíce mouky vám skvěle umyje vlasy.”

 

Jedna lžíce mouky je opravdu málo. Aby byly vlasy lesklé a zdravé, tak potřebujete mít čistou pokožku hlavy. Jednu lžíci mouky rozmíchanou ve vodě nezvládnete rozprostřít po celé hlavě. Takže další blbost.

 

Existuje no poo šampon? Nebo to je další blbost?

Ano i ne. No poo šamponem se dá nazvat sypká směs prášků z bylinek určených na mytí vlasů. Třeba směs Karkade nebo Ajurvédské bylinky od Indian Natural hair care jsou opravdu no poo šampony.

 

No poo šampon ale nemůže být žádná forma mýdla ani žádný šampon či šampuk. Všechny tyto přípravky spadají do kategorie low poo a to jen pokud mají dobré složení. I kdyby je přece jen některý prodejce vložil do kategorie no poo, tak no poo to opravdu není.

 

“Pokud člověk nežije v přírodě daleko od civilizace, jí běžně zeleninu s pesticidy a pohybuje se ve znečistěném ovzduší, šampon mu nemůže ublížit. V běžné vlasové kosmetice není tolik chemických látek, použití třikrát týdně nemůže ohrozit vaše zdraví.”

 

To je jedna z dalších blbostí, které jsme našly. V komerčních prostředcích jsou někdy i dost nebezpečné látky. Příznivci mohou oponovat tím, že výrobky jsou testované a že nebezpečné látky nepřesahují limity, které by vám mohly ublížit. Ano, ale nejspíš se jednalo o test jen jednoho výrobku. Kolik přípravků si člověk během dne na sebe nanese? Každá troška těch škodlivých věcí se sčítá. Udělejte krok správným směrem a i když třeba zatím nejíte vše v biokvalitě, neznamená to, že nemůžete začít od hlavy. Ulehčete vlasům a pokožce. Škodliviny a toxiny se do těla nedostávají jen trávicím traktem, ale i naším největším orgánem - kůží.

 

Blbostí a mýtů bude okolo no poo kolovat daleko více, nenechte se odradit špatnými návody a sledujte nás. No poo je přirozená cesta, jak se starat o vlasy a my vám rády povíme vše, co o ní víme.