Využijte kupón na dopravu zdarma: LMVANOCE, který platí do 18. 12. při nákupu nad 1000 Kč. Pokud je zboží skladem, doručení do Vánoc vám můžeme slíbit při objednání do 18. 12.
Momentálně nemáme skladem některé varianty ajurvédských bylin, čekáme na čerstvou dodávku z Indie – své oblíbené bylinky si ale můžete objednávat už teď navíc s 10% slevou! Odesílat je budeme přibližně od 19. 12.
Moc děkujeme za vaši trpělivost a pochopení. 💚

Jedna blbost za druhou: Opravdu se výluh nezkazí?

Plíseň? Tu fakt na pokožce nechcete!

Maceráty, výluhy, odvary z bylin, ale třeba i jednoduché recepty na výrobu tekutého mýdla, nejspíš vyzkoušely už mnohé z nás.

 

Proč to děláme?

 

Chceme pro svoji pokožku a vlasy to nejlepší, chceme se hýčkat.

 

Vzpomínám si, jak jsem si před deseti lety chtěla pořídit něco doopravdy přírodního a rozhodla jsem se vyrobit si sama “šampon” na vlasy bez obsahu konzervantů. A víte, co jsem udělala? Nastrouhala jsem tuhé mýdlo značky Jelen, zalila ho heřmánkovým nálevem a přelila do lahvičky. Přesně podle návodu na internetu. Hmm, prý “přírodní šampon”. Nedovedete si představit, jak děsně to za pár dnů smrdělo. Tímto pokusem moje experimenty na čas skončily a já jsem začala objevovat kouzlo testované přírodní kosmetiky. Díky této cestě se dodnes učím, co a jak funguje, objevuji souvislosti a víc a víc chápu složení kosmetiky. To mě ale přirozeně přivedlo zpátky na začátek k no poo a dalším experimentům.

 

Je bezpečné řídit se recepty z internetu nebo je to jen další blbost?

 

Už asi víte, že nastrouhané mýdlo rozpuštěné v bylinkovém nálevu není no poo. Koho by ale nelákalo mít šampon (resp. vlasové mýdlo) za pár kaček? Za těch pár let se recepty na internetu zlepšily, takže na šampon z Jelena už jsem naštěstí nenarazila. Dnešní recepty radí zkusit přírodní mýdlo (většinou olivové), nenutí nás ho strouhat a často doporučují mýdlo tekuté. Výsledek ale bývá obdobný, protože mýdlo, ať už tekuté nebo tuhé, je pořád zásadité. V našem případě jen s tím rozdílem, že je naředěné. Pouze v jednom receptu pisatel doporučuje pro delší uchování přidat konzervant. Většinou je všude uvedena trvanlivost od jednoho týdne až po jeden měsíc při uchování v lednici.

 

Zkusila jsem tedy tento recept:

  • 4 lžíce nastrouhaného mýdla zalít ještě teplým výluhem z kopřivy. Míchat až do úplného rozpuštění mýdla. Druhý den scedit a dát do lednice. Jak šampon vypadal po 4 dnech vidíte na fotkách. Přesto, že nemáme mikroskop, jasně vidíme výsledek. Nic moc, viďte?

 

 20190502_183124

 

A ještě jedna fotka

 

20190502_183652

 

 

Recept na výluh z okvětních lístků růže

Dalším oblíbeným receptem, u kterého je třeba dát pozor na plísně, je výluh z růžových okvětních lístků, často nesprávně nazývaný růžová voda. O tomto výluhu jsme psaly podrobně v článku o růžové vodě. Teď se ale zaměříme na to, jak dlouho má údajně výrobek vydržet. V receptech se uvádí, že v lednici vydrží až 14 dní. Selský rozum nám napovídá, že nálev je vlastně čaj a ten opravdu nebude za 14 dní vhodný ke konzumaci. Tím pádem se nehodí ani k použití na vlasy či pleť. Čaj si přece také nejraději vypijete hned. Co udělá s růžovou vodou pár dní v lednici? Podívejte se na fotky.

 

20190502_184426

 

Po čtyřech dnech byla barva nálevu trošičku tmavší, vůně už nebyla vůně. Na fotce to nevyniklo, další fotka je po osmi dnech v lednici.

 

20190502_184838

 

Co mají oba výrobky společného?

 

Vodu. Životodárnou vodu, která se ale kazí! Po několika hodinách/dnech se v ní začnou množit bakterie a v této chvíli už není vhodná ke konzumaci ani k ošetření pleti.

 

Doporučujeme vše, co si sami vyrobíte a obsahuje vodu, skladovat v lednici nejdéle 2 - 3 dny. A to jen v případě, že používáte vyvařené a zcela čisté nádobí. Tohle platí pro všechny bylinkové maceráty, nálevy a odvary, ale i pro no poo směsi z ajurvédských prášků. Pokud jste si toho připravily více, dejte vše do mrazničky.

 

Co se děje s výrobky po pár hodinách/dnech?

 

Množí se v nich mikroorganismy stejně jako v jídle. Mezi mikroorganismy patří například bakterie a plísně. Bakterie jsou ve vodě běžně, a pokud nepoužijete destilovanou vodu, budou se množit velmi rychle. Plíseň potřebuje k životu vodu a vlhkost. Pamatujte na to, že ve chvíli, kdy už je plíseň vidět na povrchu, je prolezlá celým výrobkem (ano, i tu marmeládu musíte vyhodit!).

 

Proč jsou plísně nebezpečné?

 

Plísně produkují toxiny (mykotoxiny), které do těla dostanete vdechováním nebo dotykem, přes pokožku. To znamená, že i výrobek, na kterém ještě není plíseň vidět, může být nebezpečný. Moje pokusy berte s rezervou. Každý má při výrobě jiné hygienické podmínky, a tak se doba než plíseň naroste, může lišit. Podstatné ale je, že takový produkt je stejně nebezpečný a toxický jako extrémně syntetické produkty. Může způsobit vyrážky, ekzémy, onemocnění jater a dokonce i rakovinu.

 

Čtrnáctidenní výdrž našich domácích výrobků je tedy opravdu blbost. Vzpomeňte si, proč jsme se vydaly na tuto cestu. Byla to touha po zdravějších výrobcích. Pečujme o sebe, hýčkejme se a používejme nejraději vše čerstvé.