Vlasové trápení: Barvené vlasy

K docílení žádoucího odstínu si spousta z nás své vlasy barví, a to buď doma svépomocí, nebo u kadeřníka v salónu. V každém případě je žádoucí se o kštici správně starat a dodat jí potřebnou výživu. Jen tak se budete těšit nejen z krásné barvy, ale také z lesklých a zdravých vlasů.

Co dělá barvení s našimi vlasy?

Obarvení nám dokáže dát pocit, že tzv. napravuje vlasy. Každá barva obsahuje pigmenty, které částečně vyplňují a látky, které "obalují" vlas. Barvy umí zakrýt šediny, zesvětlit či ztmavit vlasy a také jim dodat krásný lesk. Tato krátkodobá radost je však u některých lidí vykoupená dlouhodobým problémem. Tím je ztráta hydratace a proteinu, což může vlasy viditelně narušovat. Dochází k tomu zejména tehdy, pokud se barvíte doma nešetrnou barvou z drogerie, aplikujete stejnou pastu na celou délku vlasů.

Kadeřnice barvu obvykle nanáší na dvakrát, tedy pokud se nejedná o první aplikaci. Na vlasy u hlavy (odrost) se obvykle používá krém se silnějším vyvíječem (3, 6, 9 %), aby se vlasy obarvily, případně i trochu zesvětlily. Do délek se pak aplikuje slabší směs (obsahuje jen 1,5 % nebo 3% vyvíječ). Každá ženy by měla vědět, že všechny barvy v prvním kroku vlasy zesvětlují a teprve poté je barví. Proto je důležité dodržovat doporučenou délku působení. Tento fakt samozřejmě hned vysvětluje, proč se barvy vymývají. 

Nevýhody barvení

Barvy obsahují spoustu chemických látek a některé z nich, zejména PPD (alergen, nejvíce obsažen ve tmavých barvách), mohou být velmi nebezpečné a způsobit alergickou reakci, která může v nejhorším případě vést až k úmrtí. Velkou nevýhodou barev z drogerie je fakt, že obsahuje silný vyvíječ, který zaručuje, aby barva chytla opravdu každému. Ten však bohužel poškozuje vlasy a to hlavně ty jemné.

Barvy z drogerie obsahují větší množství PPD, než šetrné profesionální barvy, což ještě zvyšuje riziko vzniku alergické reakce. Navíc jsou pigmenty v těchto barvách předimenzované a vlasy tak zbytečně zatěžují a ztmavují. Po delší době barvení tmavou barvou tak můžete mít velký problém vlasy zesvětlit.

Pokud se rozhodnete do barvení vlasů pustit, počítejte s tím, že bude třeba je alespoň každých 6 týdnů znovu dobarvovat. Po této době totiž vlasy odrostou a z konců se barva částečně vymyje. Dobarvovat ale s klidem můžete jen odrost u hlavy. Často totiž vypadá moc hezky, když se délky ponechají světlejší.

10 nejčastějších problémů žen s barvenými vlasy

  1. suché vlasy
  2. lámavost
  3. cuchání vlasů
  4. lupy
  5. pálení a svědění vlasové pokožky
  6. vypadávání vlasů
  7. rychlé vymývání barvy
  8. jemné vlasy
  9. suché konce a mastné kořínky
  10. vřídky na vlasové pokožce

 

Pečujte o barvené vlasy

Šampon a kondicionér

Prvním krokem je používání šetrného šamponu, který z vlasů nebude vymývat pigment. Druhým krokem je kondicionér, který vlas uzavře. Vhodně zvolenými pečujícími produkty zabráníte suchosti a lámavost vlasů a vaše hříva půjde také mnohem snadněji rozčesat.

Kyselé oplachy

Barveným vlasům dělají dobře také kyselé oplachy. Díky nim můžete dát sbohem nenáviděným lupům. K jejich výrobě použijte třeba výluh nebo macerát z ibiškových květů, čaj z amly nebo vodu smíchanou s jablečným octem či citrónovou šťávou. Kyselé pH má také karkade, ze kterého si můžete vyrobit domácí šampon.

Foukání

Po umytí vlasů šamponem nebo kyselém oplachu vlasy správně vyfoukejte. Díky fénování vlasy rychle proschnou a nedají žádnou šanci plísním a kvasinkám, které se projevují svěděním vlasové pokožky, hnisavými hrbolky a často i vypadáváním vlasů.