Jedna blbost za druhou: Opravdu se výluh nezkazí?

Plíseň? Tu fakt na pokožce nechcete!

Maceráty, výluhy, odvary z bylin, ale třeba i jednoduché recepty na výrobu tekutého mýdla, nejspíš vyzkoušely už mnohé z nás.

 

Proč to děláme?

 

Chceme pro svoji pokožku a vlasy to nejlepší, chceme se hýčkat.

 

Vzpomínám si, jak jsem si před deseti lety chtěla pořídit něco doopravdy přírodního a rozhodla jsem se vyrobit si sama “šampon” na vlasy bez obsahu konzervantů. A víte, co jsem udělala? Nastrouhala jsem tuhé mýdlo značky Jelen, zalila ho heřmánkovým nálevem a přelila do lahvičky. Přesně podle návodu na internetu. Hmm, prý “přírodní šampon”. Nedovedete si představit, jak děsně to za pár dnů smrdělo. Tímto pokusem moje experimenty na čas skončily a já jsem začala objevovat kouzlo testované přírodní kosmetiky. Díky této cestě se dodnes učím, co a jak funguje, objevuji souvislosti a víc a víc chápu složení kosmetiky. To mě ale přirozeně přivedlo zpátky na začátek k no poo a dalším experimentům.

 

Je bezpečné řídit se recepty z internetu nebo je to jen další blbost?

 

Už asi víte, že nastrouhané mýdlo rozpuštěné v bylinkovém nálevu není no poo. Koho by ale nelákalo mít šampon (resp. vlasové mýdlo) za pár kaček? Za těch pár let se recepty na internetu zlepšily, takže na šampon z Jelena už jsem naštěstí nenarazila. Dnešní recepty radí zkusit přírodní mýdlo (většinou olivové), nenutí nás ho strouhat a často doporučují mýdlo tekuté. Výsledek ale bývá obdobný, protože mýdlo, ať už tekuté nebo tuhé, je pořád zásadité. V našem případě jen s tím rozdílem, že je naředěné. Pouze v jednom receptu pisatel doporučuje pro delší uchování přidat konzervant. Většinou je všude uvedena trvanlivost od jednoho týdne až po jeden měsíc při uchování v lednici.

 

Zkusila jsem tedy tento recept:

  • 4 lžíce nastrouhaného mýdla zalít ještě teplým výluhem z kopřivy. Míchat až do úplného rozpuštění mýdla. Druhý den scedit a dát do lednice. Jak šampon vypadal po 4 dnech vidíte na fotkách. Přesto, že nemáme mikroskop, jasně vidíme výsledek. Nic moc, viďte?

 

 20190502_183124

 

A ještě jedna fotka

 

20190502_183652

 

 

Recept na výluh z okvětních lístků růže

Dalším oblíbeným receptem, u kterého je třeba dát pozor na plísně, je výluh z růžových okvětních lístků, často nesprávně nazývaný růžová voda. O tomto výluhu jsme psaly podrobně v článku o růžové vodě. Teď se ale zaměříme na to, jak dlouho má údajně výrobek vydržet. V receptech se uvádí, že v lednici vydrží až 14 dní. Selský rozum nám napovídá, že nálev je vlastně čaj a ten opravdu nebude za 14 dní vhodný ke konzumaci. Tím pádem se nehodí ani k použití na vlasy či pleť. Čaj si přece také nejraději vypijete hned. Co udělá s růžovou vodou pár dní v lednici? Podívejte se na fotky.

 

20190502_184426

 

Po čtyřech dnech byla barva nálevu trošičku tmavší, vůně už nebyla vůně. Na fotce to nevyniklo, další fotka je po osmi dnech v lednici.

 

20190502_184838

 

Co mají oba výrobky společného?

 

Vodu. Životodárnou vodu, která se ale kazí! Po několika hodinách/dnech se v ní začnou množit bakterie a v této chvíli už není vhodná ke konzumaci ani k ošetření pleti.

 

Doporučujeme vše, co si sami vyrobíte a obsahuje vodu, skladovat v lednici nejdéle 2 - 3 dny. A to jen v případě, že používáte vyvařené a zcela čisté nádobí. Tohle platí pro všechny bylinkové maceráty, nálevy a odvary, ale i pro no poo směsi z ajurvédských prášků. Pokud jste si toho připravily více, dejte vše do mrazničky.

 

Co se děje s výrobky po pár hodinách/dnech?

 

Množí se v nich mikroorganismy stejně jako v jídle. Mezi mikroorganismy patří například bakterie a plísně. Bakterie jsou ve vodě běžně, a pokud nepoužijete destilovanou vodu, budou se množit velmi rychle. Plíseň potřebuje k životu vodu a vlhkost. Pamatujte na to, že ve chvíli, kdy už je plíseň vidět na povrchu, je prolezlá celým výrobkem (ano, i tu marmeládu musíte vyhodit!).

 

Proč jsou plísně nebezpečné?

 

Plísně produkují toxiny (mykotoxiny), které do těla dostanete vdechováním nebo dotykem, přes pokožku. To znamená, že i výrobek, na kterém ještě není plíseň vidět, může být nebezpečný. Moje pokusy berte s rezervou. Každý má při výrobě jiné hygienické podmínky, a tak se doba než plíseň naroste, může lišit. Podstatné ale je, že takový produkt je stejně nebezpečný a toxický jako extrémně syntetické produkty. Může způsobit vyrážky, ekzémy, onemocnění jater a dokonce i rakovinu.

 

Čtrnáctidenní výdrž našich domácích výrobků je tedy opravdu blbost. Vzpomeňte si, proč jsme se vydaly na tuto cestu. Byla to touha po zdravějších výrobcích. Pečujme o sebe, hýčkejme se a používejme nejraději vše čerstvé.