No poo startovací balíček: Živá péče o suché vlasy

Suché vlasy a přesušená pokožka dokážou pořádně potrápit. Se startovacím balíčkem však tyto potíže snadno zvládnete. Směs bylin je sestavená tak, aby vaše vlasy umyla a zároveň nevysušila. Získáte tak možnost experimentovat s různými druhy hydratačních bylinek a zároveň se naučíte pečovat o vlasy s pomocí oleje a bambuckého másla.

Balíček obsahuje: bylinnou mouku pro suché vlasy 200 g, směs bylinek Cashi 200 g, shikakai 200 g, řezaný kořen mydlice 200 g, směs bylinek na suché vlasy 100 g, Arganový olej 10 ml, růžovou vodu 100 ml, a bambucké máslo 20 ml.

Co a jak použít na mytí suchých vlasů?

Na mytí vlasů v balíčku najdete směs ajurvédských bylin s názvem Cashi, dále pak shikakai, mydlici a bylinnou mouku určenou pro suché vlasy a pokožku hlavy.

Shikakai

Jemnému prášku se díky kyselejšímu pH přezdívá „ocet na vlasy“. Jemně umyje, ale nevysuší. Vyzkoušejte jej samotný, ale také v kombinaci s dalšími bylinkami.

Použití:

  • 3-4 PL nebo 30-40 g prášku shikakai smíchejte s horkou (ne vřelou) vodou.
  • Vzniklou kašičku nechte chvíli odstát a poté naneste na mokrou pokožku a vlasy u hlavy.
  • Nechte působit alespoň 10-20 minut pod igelitem a ručníkem či plenou.
  • Následně přidejte trochu vody, pokožku promasírujte a lehce promněte vlasy.
  • Důkladně opláchněte a před dalším krokem si pročešte mokré vlasy kartáčem.

 

Mydlice lékařská

Kořen této bylinky obsahuje saponiny, ne však v takové míře jako například reetha. Mydlice myje nejšetrněji a stejně jako shikakai vlasy nevysušuje. Obě bylinky se hodí na suchou či ekzematickou pokožku. Pokud máte kudrnaté nebo vlnité vlasy, přidejte k mydlici během vaření 2 lžíce lněného semínka. Šampon získá hustší konzistenci a bude se vám lépe používat. Vlasy navíc budou lesklejší a více hydratované. Samotná mydlice se příliš nehodí pro mastné vlasy.

Použití:

  • 3-5 PL kořene mydlice vařte cca 20 minut v 0,5 l vody. Můžete přidat i 1 PL lněného semínka.
  • Nechte louhovat minimálně do zchladnutí, lépe do dalšího dne. Poté přeceďte.
  • Umývejte nejlépe fázovitě. To znamená, že na mokré vlasy nalijete část prostředku, promasírujete pokožku, spláchnete a několikrát tento proces zopakujete. Mydlice pravděpodobně nebude při mytí pěnit, nebo jen velmi jemně.

 

Bylinná mouka

Po bylinné mouce jsou vlasy krásně lesklé a silné. Mycí směs hydratuje a zvláčňuje vlasy bez velkého zatížení. Účinně myje a vyhovuje především lehce sušším vlasům a normálně se mastící pokožce.

Použití:

  • 2-3 PL mouky smíchejte s teplou vodou, aby vám vznikla kaše konzistencí podobná těstu na lívance (ne řídká). Nejlépe uděláte, pokud směs rozmixujete tyčovým mixérem.
  • Směs naneste na mokrou pokožku hlavy i na vlasy. Promasírujte pokožku a promněte vlasy. Bylinky po vlasech příjemně kloužou a bobtnají.
  • Spláchněte a opakujte, poté směs důkladně vypláchněte z vlasů. Velmi důležité je vlasy ještě ve sprše opláchnout a vyčesat z nich zbytky mouky, poté znovu opláchnout. Tímto způsobem se zbavíte i posledních miniaturních zrnek mouky, které mohou ve vlasech zůstávat.

 

TIP: Pokud chcete, před umytím můžete bylinnou mouku nechat na pokožce působit cca 30-45 minut.

Ajurvédské bylinky Cashi

Speciálně namíchaná směs 9 ajurvédských bylin vlasy myjí a zároveň ošetřují. Bylinky zanechávají vlasy lesklé, opečované a posílené. Ve směsi účinně myje shikakai a fenugreek. Cassia vlasy posiluje stejně jako henna, ale na rozdíl od ní nebarví. Alo vera, brahmi, bhringraj a neem působí skvěle na pokožku hlavy, zklidňují a podporují růst nových vlasů. Amla a hibiscus udržují kyselé pH.

Použití:

  • Ajurvédské bylinky smíchejte s teplou vodou (50-60 °C) na kaši.
  • Naneste na vlhkou pokožku hlavy a nechte působit alespoň 20 minut. Delší doba působení zesiluje účinky bylinek.
  • Zbytek směsi, který vám v misce zůstane, můžete smíchat s horkou vodou a zředit cca 0,5 litrem vody. Ve sprše pak trochu této tekutiny přilijte na pokožku a důkladně ji „vydrbejte“. Vlasy ale nedrhněte, spíše masírujte samotnou pokožku hlavy.
  • Jemně vlasy promněte a opravdu důkladně je opláchněte.
  • Další oplach ani přírodní „kondicionér“ není nutný.

 

Co použít místo kondicionéru?

Kondicionér se používá k podpoře hydratace a ke snadnějšímu rozčesání. Nahradíte ho bylinkovým oplachem s trochou jablečného octa, ibišku, amly nebo citronu. Na suché vlasy nejlépe funguje jablečný ocet.

Směs bylinek na suché vlasy a pokožku

Tato směs je navržená tak, aby byly vlasy lesklé, zdravé a hydratované. Pomáhá k lepšímu rozčesávání, a to hlavně díky bylinkám s vysokým obsahem sliznatých látek. Obsahuje kostival lékařský, přesličku rolní, lopuch větší, heřmánek pravý, pampelišku lékařskou, bez černý, chmel, proskurník lékařský, diviznu velkokvětou, lékořici lysou, kopřivu dvoudomou a levanduli.

Použití:

  • 2-3 PL směsi zalijte horkou vodou. Případně dejte do hrnce 2 PL lněného semínka, přiveďte k varu a 3-4 minuty povařte. Následně přihoďte 2 PL bylinek, nechte vychladnout a sceďte.
  • Samotné bylinky můžete rovněž zalít studenou vodou a nechat louhovat několik hodin, nejlépe do druhého dne. Tento způsob zachová nejlépe obsah sliznatých látek a je také nejúčinnější.
  • Přeceďte a podle potřeby přidejte trochu jablečného octa, abyste získali kyselý oplach. Tímto čajem vyrovnáte pH pokožky a krásně vlasy uzavřete.
  • Oplach už nevymývejte a na mokré vlasy rovnou naneste pár kapek avokádového oleje nebo trochu bambuckého másla.
  • Vyfoukejte vlasy do sucha.

 

Růžový hydrolát

Růžový hydrolát použijte po umytí. Pokožka se díky němu zklidní a vlasy vám půjdou lépe rozčesat. Růžová voda je perfektní i k osvěžení kdykoliv během dne. Krásně voní po růži, zklidňuje a pečuje o suchou pokožku.

ARGANOVÝ OLEJ

Po mytí vlasů a použití humektantů (len, med) je dobré vlas ochránit před ztrátou vlhkosti. Pokud máte hodně suché vlasy, použijte arganový olej či bambucké máslo. Jestliže jsou vaše vlasy jen lehce sušší, použijte arganový olej. Kápněte si do mokrých dlaní 3-5 kapek a rozetřete. Vmačkejte olej do délek vlasů, ale neaplikujte ho přímo k hlavě. Pokud máte spíše sušší, porézní a tzv. hladové vlasy (všechnu mastnotu hned vpijí), vyšlehejte olej s rozehřátým bambuckým máslem do pěnové konzistence a tu naneste do délek vlasů.

Jak na no poo styling?

Nejoblíbenějším no poo stylingem je gel z lněného semínka. Můžete do něj přidat trochu bambuckého másla a vyšlehat. Vznikne příjemná emulze, která vlasy více nakrmí a zatíží. Je proto vhodná na hodně suché vlasy.

Lněné semínko

Lněné semínko sice v balíčku nemáte, ale můžete si ho kdykoliv dokoupit, pokud chcete zkusit přírodní styling. Len patří mezi humektanty, proto ho můžete přidat do vařeného no poo šamponu nebo si z něj vyrobit gel.

Recept na gel z lněného semínka:

  • Budete potřebovat 2-3 PL lněného semínka a 200 ml vody (nejvíce se nám osvědčil poměr 1:6, 1 malý espresso hrneček semínek a 6 hrnečků vody. Toto množství na cca 3-4 použití).
  • Vařte 3-5 minut, aby se vytvořila pěna. Směs nesmí příliš zhoustnout, aby šla semínka oddělit od vzniklého gelu.
  • Po scezení nezapomeňte umýt hrnec, jinak z něj vzniklý gel se semínky už nikdy nedostanete.
  • Přeceďte gel přes sítko nebo ještě lépe přes ponožku. Vzniklá hmota vypadá jako gel, ale chová se spíše jako sliz.
  • Můžete přidat i trochu bambuckého másla, a to nejlépe do ještě horkého gelu na konci vaření.
  • Nanášejte na vlhké vlasy, které jste lehce vysušili ručníkem z mikrovlákna.

 

Bambucké máslo

Bambucké máslo svědčí jak kůži, tak vlasů. Používá do vlasových masek se samotné i v kombinaci s dalšími surovinami. Ženy s kudrnatými a hodně suchými vlasy ho mohou použít na styling/leave-in.

Použití:

  • Do vlasové masky dejte libovolné množství rozehřátého bambuckého másla.
  • Naneste na mokré vlasy lehce vysušené ručníkem.
  • Zabalte a nechte působit.

 

TIP: Pokud chcete použít bambucké máslo jako leave-in, rozehřejte ho jen ve vlhkých dlaních a použijte jako vlasový krém na definování vln.

Kombinace s dalšími bylinkami

Vlasová sada je sestavená tak, aby vaše vlasy nestrádaly. Přesto si k ní můžete vybrat také další bylinky a přípravky. Možná vás zaujmou květové vody, které můžete kdykoliv použít na osvěžení účesu. Ženy se suchými vlasy ocení na mytí i samotný fenugreek. Bylinkový oplach můžete prostřídat se samotnou diviznou či bezem. Určitě do oplachu přidávejte i jablečný ocet. Všechny sušené bylinky najdete v sekci No poo sušené byliny.

Balíček najdete zde.