No poo startovací balíček: Živá péče o problematickou pokožku

Problematická pokožka patří mezi časté problémy, které dokážou pořádně potrápit. Se startovacím balíčkem ji ale hravě zvládnete. Směs bylin je složená tak, aby vaše vlasy byly dokonale umyté, ale ne vysušené. Budete moci experimentovat s hydratačními bylinkami a naučíte se pečovat o vlasy a pokožku s pomocí zklidňujících bylinek a jemného heřmánkového hydrolátu.

Balíček obsahuje: směs ajurvédských bylin AMSHA 200 g, bylinnou mouku na problematickou pokožku 200 g, ajurvédskou směs bylin na mytí vlasů Reeshi 200 g, marocký jíl 200 g, směs bylin proti cuchání vlasů 100 g, heřmánkovou vodu 100 ml, ibišek celý květ 100 g, řezanou nať meduňky 70 g a okvětní plátky růže 70 g.

Co a jak použít na mytí vlasů, když vás trápí problematická pokožka?

Na běžné mytí v balíčku najdete směs ajurvédských bylinek Reeshi, na vymytí mastných masek a případně k hloubkovému mytí využijete bylinky Amsha. K čistícímu mytí využijete také Marocký jíl. K šetrné mycí masce se skvěle hodí bylinná mouka na problematickou pokožku.

AMSHA

Speciálně namíchaná směs tří ajurvédských bylin vaše vlasy umyje, ošetří a ochrání před nadměrným vypadáváním. Amla funguje jako přírodní kondicionér. Pravidelné používání pomáhá k regeneraci vlasů i pokožky. Shikakai čistí, vyživuje a předchází třepení konečků. Reetha účinně myje a vlasům dodává přirozený objem, lehkost a krásný lesk. Působí antibakteriálně. Díky této kombinaci se budete radovat ze zdravých, objemných, lesklých a silných vlasů.

Použití:

3 PL (cca 30 – 40 g) bylinek smíchejte s teplou vodou (cca 50 °C) do kašičky (na konzistenci vhodnou k masce). Naneste na vlhkou vlasovou pokožku jako zábal a nechte působit 10 – 40 minut. Delší doba působení posiluje účinky bylin.

Zbytek směsi z misky můžete smíchat s horkou vodou a zředit s cca 0,5 litrem vody. Ve sprše pak část tekutiny nalijte na vlasy a důkladně pokožku „vydrbejte“. Vlasy ale nedrhněte, zaměřte se spíš na vlasovou pokožku. Bylinky začnou trochu pěnit. Jemně vlasy promněte vlasy a opravdu důkladně je opláchněte. Další oplach ani přírodní „kondicionér“ není nutný.

Bylinky Amsha se dají použít také na rychlé mytí. Bylinky zalijete 2 dcl teplé vody a vyšleháte v pěnu, kterou použijete na mytí. Umyté vlasy poznáte tak, že vám tato pěna vytvoří na vlasech pěnu bohatou. Takto připravené bylinky můžete použít i na vymytí olejových zábalů a mastných masek v případě, že nemáte samotnou reethu nebo žloutky. Je pravděpodobné, že množství bylin budete muset na vymývání mastných věcí navýšit.

Ajurvédské bylinky Reeshi

Speciálně namíchaná směs ajurvédských bylin účinně myje a zároveň ošetřuje. Obsažená reetha dodává vlasům objem, lehkost a krásný lesk. Shikakai působí proti třepení konečků a regeneruje suchou pokožku hlavy. Díky kombinaci 9 různých bylin budou vaše vlasy po umytí čisté, vyživené, posílené a zdravé.

Použití:

  • Ajurvédské byliny smíchejte s teplou vodou (30-50 °C) na kaši.
  • Směs naneste na vlhkou vlasovou pokožku a nechte působit alespoň 10-20 minut. Delší doba působení jen zesílí účinky bylinné směsi.
  • Zbytek směsi z misky můžete smíchat s horkou vodou a zředit s cca 0,5 l vody. Ve sprše pak část tekutiny nalijte na vlasy a důkladně pokožku „vydrbejte“. Vlasy ale nedrhněte, zaměřte se spíš na vlasovou pokožku.
  • Bylinky začnou trochu pěnit. Jemné vlasy promněte a opravdu důkladně je opláchněte.
  • Před dalším krokem si pročešte mokré vlasy kartáčem. Další oplach ani přírodní „kondicionér“ není nutný.

 

TIP: Podrobnější návod najdete v článku Proč zrovna ajurvédské bylinky aneb slunce ve vašich vlasech.

Marocký jíl

Po mnoho staletí se marocký jíl používá k mytí vlasů, pleti a celého těla. Protože má detoxikační účinky, je oblíbený při léčbě vyrážek, ekzémů, seborei a dalších onemocnění pokožky.

Použití:

  • Obvyklé dávkování je cca 1:3, např. 10 g marockého jílu smíchejte s 30 ml vody.
  • Jednoduše do misky nasypte potřebné množství jílu (odpočívá asi 2 polévkovým lžícím) a zalijte vodou pokojové teploty.
  • Smíchejte do konzistence bláta a kašičku naneste na důkladně opláchnutou a namočenou vlasovou pokožku. Nedávejte příliš mnoho pasty do délek vlasů.
  • Promasírujte pokožku hlavy a jíl nechte chvíli působit.
  • Poté vlasy důkladně opláchněte vodou.
  • Po umytí jílem doporučujeme kyselý oplach. K němu můžete využít výluh nebo macerát z ibiškových květů, čaj z amly, případně vodu s jablečným octem nebo citronovou šťávou. 
  • Jíl nemíchejte s olejem. Vždy je lepší obě složky používat zvlášť. Nejdřív vlasy umyjte, následně použijte kyselý oplach a až teprve poté vmačkejte do vlhkých vlasů pár kapek arganového oleje. Díky tomu budou vlasy umyté, ošetřené a následně hydratované.

 

TIP: Zkusit můžete i mytí „jílovým čajem“. Smíchejte cca 2 čajové lžičky s asi 6 dcl vody. Důkladně protřepejte a touto tekutinou fázovitě umývejte vlasy. Nanášejte tekutinu postupně na vlasovou pokožku i vlasy. I v tomto případě použijte kyselý oplach a následně hydratujte arganovým olejem.

Vyzkoušejte oba dva způsoby, každému totiž může vyhovovat něco jiného.

Bylinná mouka

Po bylinné mouce jsou vlasy nádherně lesklé a působí silněji. Vybrané bylinky jsou obzvlášť vhodné k péči o problematickou pokožku. Spolu s ovesnou moukou, kterou dobře snáší i ekzematici, vytváří nedráždivou mycí směs.

Použití:

  • Na 1 mycí/pečující zábal smíchejte minimálně 3 PL mouky. Zalijte horkou vodou z kohoutku (cca 60 °C) do hustoty lívancového těsta tak, aby se směs dobře nanášela, ale zároveň netekla.
  • Důkladně promíchejte a nechte odpočinout alespoň do vychladnutí, lépe hodinu.
  • Namočte si hlavu i vlasy. Vyždímejte přebytečnou vodu a naneste směs hlavně ke kořínkům. Do délek směs nenanášejte, po čase byste mohli mít pocit vysušených vlasů.
  • Vlasy stočte, zakryjte igelitovou čepicí a ručníkem. Nechte působit cca 30-45 minut. Dobu působení si upravte podle potřeby. Nikdy však mouku nenechávejte na hlavě více než hodinu kvůli možné iritaci pokožky.
  • Poté přidejte trochu vody, pokožku promasírujte a mouku důkladně opláchněte. Ještě ve sprše vlasy pročešte a znovu je propláchněte.

 

Co použít místo kondicionéru?

Kondicionér se používá k podpoře hydratace a ke snadnějšímu rozčesání. Nahradíte ho bylinkovým oplachem s trochou jablečného octa, ibišku, amly nebo citronu.

Směs bylinek proti cuchání vlasů

Bylinná směs je navržená tak, aby po ní vlasy byly lesklé, zdravé a hydratované. Pomáhá k lepšímu rozčesávání, a to především díky bylinkám s vysokým obsahem sliznatých látek. Obsahuje šalvěj, diviznu, kostival lékařský, přesličku rolní, řebříček, lopuch, heřmánek, chmel, bazalku pravou, kopřivu, lékořici, měsíček a sléz. Směs 13 bylinek zároveň pomáhá bojovat proti vypadávání a ztenčování vlasů.

Použití:

  • 2-3 PL směsi zalijte horkou vodou. Případně dejte do hrnce 2 PL lněného semínka, přiveďte k varu a 3-4 minuty povařte. Následně přihoďte 2 PL bylinek, nechte vychladnout a sceďte. Samotné bylinky také můžete zalít studenou vodou a nechat louhovat několik hodin, nejlépe do druhého dne. Tento způsob přípravy zachová největší množství sliznatých látek a je tedy nejúčinnější.
  • Poté směs přeceďte. Přidat můžete i trochu jablečného octa, díky kterému získáte kyselý oplach. Tímto čajem vyrovnáte pH pokožky a krásně si uzavřete vlasy. Oplach už nemusíte vymývat.

 

Ibišek

Ibišek má antibakteriální účinky a kyselé pH. Proto ho v péči o vlasy využijete hlavně k přípravě kyselého (neutralizačního) oplachu po mytí zásaditým mycím prostředkem, jako je např. marocký jíl. Avšak v případě problematické pokožky by měl být poslední oplach vždy mírně kyselý s pH podobným pokožce hlavy (4,5-5,5). Ibišek můžete libovolně přidávat k bylinkám určeným na oplach vlasů. Hodí se třeba do směsi bylin proti cuchání vlasů nebo k oplachu z meduňky či okvětních plátků růže.

Použití:

  • 1-2 lžíce ibišku přidejte do vody pokojové teploty a nechte macerovat až 12 hodin.
  • Ibišek můžete přidat také do už zchladlého bylinkového nálevu a nechat macerovat společně.

 

Meduňka

Oplach z meduňky je antibakteriální a zklidňující. Zároveň se hodí k péči o pokožku se sklonem k nadměrnému maštění.

Použití:

  • 2-3 lžíce meduňky zalijte 400 ml horké vody a nechte louhovat do zchladnutí, nejlépe však přes noc.
  • Nálev použijte jako vlasový oplach.

 

Okvětní plátky růže

Růže má silné antibakteriální, antimikrobiální a antimykotické účinky. Léčivé jsou okvětní plátky (především ty s tmavočerveným zabarvením). Obsahují totiž velké množství flavonoidů, vonných silic, vosků a tříslovin. Zároveň v sobě ukrývají sliznaté látky, díky kterým se vám vlasy budou lépe rozčesávat.

Použití:

  • 1-2 PL růžových plátků zalijte horkou vodou a nechte louhovat.
  • Použijte jako voňavou vlasovou vodu umytí a místo kondicionéru společně s ostatními vhodnými bylinkami, např. s mátou, chmelem či břízou. Všechny tyto bylinky se používají na léčbu lupů a dalších kožních onemocnění. Výluh z okvětních plátků růží můžete přidat i do mycí směsi.

 

Bio heřmánková voda

Heřmákový hydrolát použijte po umytí. Pokožka se zklidní a vlasy půjdou lépe rozčesat. Vodu z heřmánku můžete použít i kdykoliv během dne na osvěžení. Má příjemnou medovou vůni, zklidňuje, pečuje a hodí se i na problematickou pokožku.

Kombinace s dalšími bylinkami

Vlasová sada je sestavená tak, aby vlasy nestrádaly. Přesto si k ní můžete vybrat i další bylinky a přípravky. Na mytí vlasů můžete použít odvar z mydlice lékařské, která je vhodná i na velmi podrážděnou pokožku. V případě, že máte mastné vlasy, můžete mydlici smíchat s mýdlovými ořechy, případně ji jimi zcela nahradit.

Bylinkový oplach lze prostřídat se samotnou diviznou či bezem. Určitě do oplachu přidávejte jablečný ocet. Všechna sušené bylinky najdete v sekci No poo sušené byliny. Pokud máte suché konečky, vetřete po umytí do ještě vlhkých vlasů pár kapek arganového oleje.

Po umytí nenechávejte pokožku hlavy schnout volně. U problematické pokožky je velmi důležité pokožku hlavy i vlasy vysušit fénem. Nechte se inspirovat článkem Vlasové trápení: Problematická pokožka a zjistěte, zda neděláte základní chybu v péči o své vlasy.

 

No poo startovací balíček najdete zde.