No poo startovací balíček: Živá péče na podporu vlasů a pokožky

Vypadávání vlasů patří mezi časté problémy a dokáže pořádně potrápit. Díky balíčku pečlivě sestavených produktů se s padáním vlasů hravě vypořádáte. Budete mít krásně umyté vlasy, které zároveň nebudou vysušené. Užijete si experimentování s bylinkami, které vám pomohou vlasy hydratovat. Naučíte se o svou kštici správně pečovat s pomocí bylinek a ricinového oleje.

Balíček obsahuje: směs ajurvédských bylin AMSHA 200 g, bylinnou mouku na podporu růstu vlasů 200 g, ajurvédské bylinky na mytí vlasů Cashi 200 g, ajurvédské bylinky na mytí vlasů Reeshi 200 g, směs bylin proti cuchání vlasů 100 g, heřmánkovou vodu 100 ml a kopřivu nať 70g.

Co a jak použít na mytí a péči, když chcete podpořit růst vlasů?

Na běžné mytí v balíčku najdete směs ajurvédských bylinek Reeshi, na vymytí mastných masek a případně k hloubkovému mytí využijete bylinky Amsha. K šetrné mycí masce se skvěle hodí směs ajurvédských bylin s názvem Cashi a bylinná mouka na podporu růstu vlasů.

AMSHA

Speciálně namíchaná směs tří ajurvédských bylin vaše vlasy umyje, ošetří a ochrání před nadměrným vypadáváním. Amla funguje jako přírodní kondicionér. Pravidelné používání pomáhá k regeneraci vlasů i pokožky. Shikakai čistí, vyživuje a předchází třepení konečků. Reetha účinně myje a vlasům dodává přirozený objem, lehkost a krásný lesk. Působí antibakteriálně. Díky této kombinaci se budete radovat ze zdravých, objemných, lesklých a silných vlasů.

Použití:

3 PL (cca 30 – 40 g) bylinek smíchejte s teplou vodou (cca 50 °C) do kašičky (na konzistenci vhodnou k masce). Naneste na vlhkou vlasovou pokožku jako zábal a nechte působit 10 – 40 minut. Delší doba působení posiluje účinky bylin.

Zbytek směsi z misky můžete smíchat s horkou vodou a zředit s cca 0,5 litrem vody. Ve sprše pak část tekutiny nalijte na vlasy a důkladně pokožku „vydrbejte“. Vlasy ale nedrhněte, zaměřte se spíš na vlasovou pokožku. Bylinky začnou trochu pěnit. Jemně vlasy promněte vlasy a opravdu důkladně je opláchněte. Další oplach ani přírodní „kondicionér“ není nutný.

Bylinky Amsha se dají použít také na rychlé mytí. Bylinky zalijete 2 dcl teplé vody a vyšleháte v pěnu, kterou použijete na mytí. Umyté vlasy poznáte tak, že vám tato pěna vytvoří na vlasech pěnu bohatou. Takto připravené bylinky můžete použít i na vymytí olejových zábalů a mastných masek v případě, že nemáte samotnou reethu nebo žloutky. Je pravděpodobné, že množství bylin budete muset na vymývání mastných věcí navýšit.

Bylinná mouka

Bylinná mouka podporuje růst nových vlasů a dodává jim vitalitu. Působí blahodárně proti cuchání, vypadávání a ztenčování vlasů. Vyhovuje všem typům vlasů.

Použití:

  • Na 1 mycí zábal smíchejte minimálně 3 PL mouky a zalijte je horkou vodou z kohoutku (cca 60 °C) do hustoty lívancového těsta. Je důležité, aby se směs dobře nanášela, ale netekla.
  • Důkladně promíchejte a nechte odpočinout alespoň do vychladnutí, lépe hodinu.
  • Namočte si hlavu i vlasy. Vyždímejte přebytečnou vodu a naneste směs hlavně ke kořínkům. Do délek nenanášejte, po čase byste mohli mít pocit vysušených vlasů.
  • Vlasy stočte, zakryjte je igelitovou čepicí a ručníkem. Nechte působit cca 30-45 minut. Dobu působení si upravte podle potřeby. Nikdy však mouku nenechávejte na hlavě více než hodinu kvůli možné iritaci pokožky.
  • Poté přidejte trochu vody, pokožku promasírujte a mouku důkladně opláchněte. Ještě ve sprše vlasy pročešte a znovu propláchněte.

 

Směs ajurvédských bylin Cashi

Speciálně namíchaná směs 12 ajurvédských bylin vlasy myje a zároveň ošetřuje. Bylinky zanechávají vlasy nádherně lesklé, opečované a posílené. Ve směsi myje shikakai a fenugreek. Cassia posiluje vlasy stejně jako henna, ale na rozdíl od ní nebarví. Aloe Vera, brahmi, bhringraj a neem působí skvěle na pokožku, zklidňují a podporují růst nových vlasů. Amla a hibiscus pomáhají udržovat kyselé pH. 

Použití:

  • Ajurvédské bylinky smíchejte s teplou vodou (50-60 °C) na kaši.
  • Naneste na vlhkou vlasovou pokožku a nechte působit alespoň 20 minut. Delší doba působení zesiluje účinky bylinek.
  • Zbytek směsi, která vám zůstane v misce, můžete smíchat s horkou vodou a zředit cca 0,5 litrem vody. Ve sprše pak tuto tekutinu přilijte na pokožku a důkladně ji „vydrbejte“. Vlasy nedrhněte, spíše promasírujte samotnou pokožku hlavy.
  • Jemně promněte vlasy a důkladně je poté opláchněte. Další oplach ani přírodní „kondicionér“ není nutný.

 

Směs ajurvédských bylin Reeshi

Ve směsi Reeshi najdete reethu, shikakai, amlu, brahmi, bhringraj, aloe vera, neem, hibiscus a fenugreek. Perfektní kombinace bylin vlasy i pokožku hlavy jemně myje a zároveň o ně pečuje. Reetha, fenugreek a shikakai má šetrné a přitom důkladné mycí schopnosti. Amla s ibiškem dodávají vitamin C, zklidňují pokožku a okyselují, takže má směs vyvážené pH. Aloe vera zvlhčuje a neem přináší antibakteriální účinky. Brahmi s bhringraj působí preventivně proti padání vlasů, lupům a ekzémům. Zároveň pokožku zklidňují a dodávají jí potřebné živiny.

Použití:

  • Ajurvédské byliny smíchejte s teplou vodou (cca 50 °C) na kaši.
  • Naneste na vlhkou vlasovou pokožku a nechte působit alespoň 10-20 minut. Delší doba působení zesiluje účinky bylinek.
  • Zbytek směsi z misky můžete smíchat s horkou vodu a zředit cca 0,5 litrem vody. Ve sprše pak tuto tekutinu vylijte na pokožku a důkladně ji „vydrbejte“. Nedrhněte vlasy, ale jen pokožku. Bylinky začnou lehce pěnit.
  • Jemně vlasy promněte a opravdu důkladně je opláchněte.
  • Další oplach ani přírodní „kondicionér“ není nutný.

 

TIP: Podrobnější popis najdete v článku Jak nejlépe využít ajurvédské bylinky.

Co použít místo kondicionéru?

Kondicionér se v péči o vlasy používá k vyrovnání pH, podpoře vláčnosti vlasů a ke snadnějšímu rozčesávání. Nahradíte ho bylinkovým oplachem s trochou octa, ibišku, amly nebo citronu. Na suché vlasy nejlépe funguje jablečný ocet.

Směs bylinek proti cuchání vlasů

Směs bylin je navržená tak, aby po ní vlasy byly lesklé, zdravé, hydratované a necuchaly se. Obsahuje šalvěj lékařskou, diviznu, kostival lékařský, přesličku rolní, řebříček obecný, lopuch větší, heřmánek pravý, chmel, bazalku pravou, kopřivu dvoudomou, lékořici lysou, měsíček lékařský a sléz maurský.

Použití:

  • 2-3 PL směsi zalijte horkou vodou. Případně dejte směs do hrnce, přidejte 2 PL lněného semínka, přiveďte k varu a 3-4 minuty povařte. Nechte vychladnout a sceďte.
  • Samotné bylinky můžete také zalít studenou vodou a nechat louhovat několik hodin, nejlépe do druhého dne. Poté stačí scedit a v případě, že chcete kyselý oplach, přidat trochu jablečného octa. Tímto čajem vyrovnáte pH pokožky a uzavřete vlasy.
  • Oplach už nevymývejte, a pokud dodržujete metodu curly girl, použijte oplach stejně jako kondicionér metodou squish to condish. Místo kondicionéru vmačkávejte do vlasů čaj z bylin a spojujte vlasy do velkých pramenů. Pokud nechcete použít ocet, přidejte k bylinkám po uvaření trochu amly.
  • Z této bylinné směsi můžete vytvořit i bylinný olej/macerát, který pak společně s ricinovým olejem využijete k masírování a stimulaci pokožky. Olej vytvoříte tak, že do lahve nasypete ½ bylinek (navíc můžete přidat lopuch) a zalijete např. mandlovým olejem tak, aby byly bylinky úplně potopené. Olej dejte na okenní parapet, protože maceraci prospívají sluneční paprsky (zajistí teplo). Po cca 14 dnech až měsíci je macerát hotový. Sceďte ho přes jemné sítko a používejte smíchaný s ricinovým olejem.

 

Kopřiva nať

Kopřiva slouží k detoxikaci, působí proti padání vlasů a podporuje jejich růst. Pokožku hlavy udržuje bez lupů.

Použití:

  • Kopřiva je vhodná po umytí vlasů jako oplach. Vytvoříte ho z 2 – 3 vrchovatých lžic kopřivy zalitých 400 – 500 ml horké vody. Po zalití nechte louhovat minimálně do zchladnutí.

 

Bio heřmánková voda

Po umytí použijte heřmánkový hydrolát, který zklidní pokožku a usnadní rozčesávání vlasů. Heřmánková voda je skvělá i na osvěžení během dne. Má příjemnou medovou vůni, zklidňuje a pečuje o pokožku, i tu problematickou.

Jak na no poo styling?

Nejoblíbenějším no poo stylingem je gel z lněného semínka. Můžete do něj přidat i trochu bambuckého másla a směs vyšlehat. Vznikne příjemná emulze, která vlasy vyživí a zatíží. Je proto vhodná na velmi suché vlasy.

Lněné semínko

Lněné semínko balíček sice neobsahuje, ale můžete si ho kdykoliv dokoupit, pokud zatoužíte po přírodním stylingu. Len je humektant a hodí se tedy do vařeného no poo šamponu i k výrobě gelu.

Recept na gel z lněného semínka:

  • Smíchejte 2-3 PL lněného semínka s 200 ml vody (nejvíce se nám osvědčil poměr 1:6, 1 malý espresso hrneček semínek a 6 hrnečků vody, toto množství vystačí na cca 3-4 použití).
  • Vařte po dobu 3-5 minut, aby se vytvořila pěna. Směs ale nesmí příliš zhoustnout, jinak by nešla oddělit semínka od vzniklého gelu.
  • Nezapomeňte ihned po scezení umýt hrnec, jinak z něj gel se semínky už nikdy nedostanete.
  • Přeceďte gel přes sítko nebo ještě lépe přes ponožku.
  • Vzniklá hmota vypadá jako gel, ale chová se spíše jako sliz. Můžete k ní ještě přidat trochu bambuckého másla, nejlépe do ještě horkého gelu na konci vaření.
  • Nanášejte na vlhké vlasy, které jste lehce vysušili ručníkem z mikrovlákna.

 

Chcete mít krásné a zdravé vlasy? Balíček najdete zde.