OBJEVTE KOUZLO VOŇAVÝCH ESENCIÁLNÍCH OLEJŮ

S esenciálními oleji se většina z vás už asi setkala. Jsou to skvělí všestranní pomocníci. K čemu se dají použít? Jak se vyrábí? Jak vybrat ten správný olej? V našem článku najdete vše, co potřebujete o éterických olejích vědět.

Éterické oleje se používají v mnoha kulturách (indická, čínská, perská) doslova tisíce let. Nejdříve doplňovaly některé náboženské obřady, meditace, později byly objeveny jejich úžasné účinky na zdraví člověka a v neposlední řadě se přidávaly do parfémů (dnes je můžeme najít v celé řadě kosmetických produktů).

CO JSOU ESENCIÁLNÍ OLEJE

Esenciální oleje jsou silně koncentrované výtažky ze siličnatých rostlin a bylin. Siličnatých proto, že základ všech těchto olejů tvoří silice - intenzivně vonící látky.Ty se nacházejí v různých částech rostliny. Kurkuma a zázvor obsahují silice ve svých kořenech. Naopak taková růže nebo levandule je skrývají ve svých okvětních lístcích.

NENÍ OLEJ JAKO OLEJ

Pokud se rozhodnete esenciální oleje vyzkoušet, měla byste vědět, že ne každý takový produkt je přírodní a bezpečný. Aby takové vlastnosti měl, na jeho lahvičku určitě nepatří pojmy jako “vonný olej”, “aroma” nebo “vonná kompozice”. Tyto produkty nejsou přírodního původu. Naopak když na lahvičce najdete označení “esenciální” nebo “éterický” olej a ve složení pouze bylinky a rostliny, je to ta správná volba.

Věděla jste, že dokonce kůry plodů a stromů mohou obsahovat voňavé silice? Typickým příkladem je santalové dřevo, které se používá k provonění domova, vykuřování, meditacím a dokonce podporuje dobrou náladu a má afrodiziakální účinky.

JAK SE EO VYRÁBĚJÍ

Možná vás zajímá, jak se vlastně bylinky a rostliny dostanou přímo k vám v podobě voňavých olejíčků. K výrobě EO je zapotřebí nasbírat opravdu velké množství materiálu, které se ovšem u různých druhů rostlin liší. U takového hřebíčku stačí “jen” 7 kg poupat na 1 litr oleje, u jemných, lehounkých lístků růže nebo máty to však může být až několik tun. S oleji bychom tedy rozhodně měli nakládat s rozvahou.

Zajímá vás i technický postup? Nejčastější způsob, jak rostlinku přetvořit v esenciální olej, je destilace vodní párou, u které navíc vzniká skvělý vedlejší produkt - hydrolát (mezi nejčastěji používané patří levandulový, růžový nebo heřmánkový). Nejstarší postup výroby éterických olejů byla tzv. enfleuráž - extrakce tukem. Takto zpracované silici se říká absolue.

Můžete se nechat inspirovat a doma si jednoduše vyrobit třeba levandulový nebo třezalkový olej. Nebude to sice už esenciální olej, ale udělá vám jistě radost. Nejjednodušší výrobou takového domácího vonného oleje, macerace, která spočívá v namáčení rostliny do oleje nebo jiného tuku v pokojové teplotě. 

ESENCIÁLNÍ OLEJ NA VLASY? PROČ NE, ALE S ROZVAHOU

Jelikož esenciální oleje obsahují velké množství rostlin a jsou tedy velmi silné. S tím souvisí i to, že málokterý olej se smí použít na kůži či vlasy v nezředěné formě (z běžně dostupných jen geranium, tea tree a levandulový).

Pokud se rozhodnete použít EO na vlasy, nejspíš to bude ze dvou důvodů:

  • Provonění vlasů - v tomto případě je nejlepší způsob použití smíchání daného éterického oleje s nosným olejem, jelikož samotné éterické oleje se nerozpustí ve vodě, nýbrž jen v tuku (na tělo se dá místo tuku použít například mléko, žloutek nebo smetana). Takovou směs by mělo tvořit pár kapek vašeho oblíbeného oleje (např. arganový, ricinový, avokádový, šípkový, hroznový atd.) s jednou, maximálně dvěma kapkami esenciálního oleje.

 

U aplikace olejů na vlasy platí jedna důležitá zásada - olej se vždy nanáší na mokré/vlhké vlasy. V opačném případě by mohl vlasy naopak vysušit.

Masáž vlasové pokožky - některé druhy olejů mají skvělou schopnost prokrvit a nabudit vlasovou pokožku. Například olejíček z levandule, máty, tymiánu nebo rozmarýnu pokožku nejen prokrvují, ale také mají protizánětlivé účinky a pomáhají v boji s padáním vlasů.

Zaujalo vás téma esenciálních olejů? Pokud byste se do kouzlení s olejíčky chtěla pořádně ponořit, doporučujeme vám setkání s odborníkem - aromaterapeutem. Poradí vám, co, s čím a jak ředit a míchat, aby používání bylo bezpečné a plnilo svůj účel.