Péče o vlasy za časů pandemie

Přemýšleli jste už nad tím, jak by měla vypadat správná hygiena vlasů v době rozšířené nákazy? Hanka Moneam toto téma do detailu probrala a nabízí vám hned několik tipů a nápadů k zamyšlení. 

Zakrývání vlasů je šetrnější než každodenní umývání

V tomto článku se chci dotknout tématu pandemie a dezinfekce ve vztahu k vlasům. Je to něco, co asi hned každého nenapadne, ale nad čím bychom mohli a také měli trochu přemýšlet. Když přijdeme z venku, ihned si umyjeme ruce. Jak to ale udělat s obličejem a vlasy? Trošku se obávám, že není v našich možnostech si několikrát denně mýt vlasy a tvář mýdlem, protože bychom všichni za chvíli vypadaly dost děsivě. Ale co je v našich silách a co můžeme snadno ovlivnit, je zakrytí obličeje i vlasů.

Jak dlouho zůstává vir na lidském těle? A jak dlouho se udrží ve vlasech, které se nám pohybují kolem tváře? 

"Vědecké bádání podle BBC ukázalo, že koronaviry lze deaktivovat do jedné minuty, když se povrchy dezinfikují 62 až 71procentním alkoholem nebo čisticími prostředky s peroxidem vodíku či chlornanem sodným. Zároveň prý není jasné, jak dlouho může být nový koronavirus nebezpečný poté, co se zachytí na oblečení nebo jiných površích, které nelze tak snadno očistit."


microbiologist-1332292_1920Zdroj obrázku: Pixabay

Všimli jste si, že lékaři si obvykle také zakrývají vlasy? Důvodem je především ochrana pacientů, avšak v této době tím chrání i sami sebe. Zdravotníci si nenechávají dlouhé vlasy volně rozpuštěné na zádech ani rukách. Proto bych dlouhovláskám určitou opatrnost rozhodně doporučila.

Zabraňte nevědomému cucání vlasů a dalším zlozvykům

V žádném případě nechci vyvolávat paniku, ale podle mého názoru stojí za zamyšlení, jestli si domů nepřineseme nějaký ten vir i na vlasech. Zatím to sice není možné potvrdit ani vyvrátit, avšak jedná se o dobrý podmět k zamyšlení. Nevím jak vy, ale já si občas nevědomky dávám vlasy do úst či k ústům. Časté jsou i takové nešvary, jako je čichání k vlasům nebo strkání si pramínku vlasů do pusy, když je člověk nervózní nebo se nudí. Dělali jsme to jako děti a občas se u toho můžeme přistihnout i dnes. 

A jaký je názor vědkyně?

Zjišťovala jsem informace u vysokoškolsky vzdělané vědkyně Kataríny Hrivňákové a ta mě ubezpečila, že není potřeba podléhat panice. Vir se nejčastěji do těla dostane z rukou, kterými si sáhneme na ústa, oči nebo nos. "Jde hlavně o sliznice", říká Katarína. Pro vir je totiž ideální a nutná lidská kůže. Na té dokáže nejen přežít, ale proteiny a mastné kyseliny v mrtvých buňkách na povrchu kůže s virem dále interagují. Je prokázáno, že většina lidí se dotkne obličeje jednou za 2 - 5 minut.

Co tedy dělat a čím si vlasy a pleť umývat?

Ochranné pomůcky

Pokud máte dlouhé vlasy, doporučila bych opatrnost. Vlasy noste venku svázané, aby se co nejméně dotýkaly povrchů, které mohou být kontaminované. Řešením je i nějaká slušivá čepice a samozřejmostí (vlastně už nutností) je rouška. Volte vše nejlépe v pratelné formě, ať se neutopíme v jednorázových pomůckách. Na ruce si navlékněte gumové rukavice, které můžete po návratu dom umýt mýdlem, vydezinfikovat a používat opakovaně. 

Mýdlo na vlasy

Víme jistě, že vir zabijí alkohol a mýdlo. Stříkat si na vlasy alkohol není dobrý nápad, umývat je dlouhodobě mýdlem také ne. I když, pokud jste se pohybovali dlouho v prostředí, kde je vyšší koncentrace virů, mýdlo na vlasy rozhodně použít můžete. V tomto případě ale nezapomeňte nakonec použít kyselý oplach a následnou péči s pomocí kondicionéru

Mytí a vlasová péče

V ostatních případech bude pravděpodobně stačit jakýkoli tenzid, který obsahuje každý šampon. Není tedy nutné nějak extrémně měnit svoje zvyky a návyky. Pro ty z nás, kdo jsou na no poo, doporučuji pokračovat ve své obvyklé rutině. Zavedla bych však zejména mytí reethou a žloutky (pokud je umíte rozpěnit). Jde o to na sebe navázat tuk a spláchnout ho dolů. Čímž zlikvidujete i nebezpečné viry. 

Péče o obličej

Obličej můžete umývat mýdlem, které je k tomu vyrobené. Následně nezapomínejte pleť ošetřit a hlavně namazat. Pro zklidnění pleti a vyladění pH můžete po mýdle použít například nálev z bylinek, hydrolát. K ošetření pleti po vysušení mýdlem následně použijte kvalitní olej. Ten si můžete i za tepla rozšlehat například s bambuckým máslem, aby byl více výživný a ochranný. 

Mýdlo jako účinná ochrana proti virům

Všem doporučuji pořídit si jedno z přírodních mýdel na ruce, nejlépe ve vyšší kvalitě, které nebude vaši pokožku příliš vysušovat a zatěžovat. Mýdlo totiž dokáže spolehlivě vir zabít, respektive deaktivovat ho. Jedná se o velmi účinnou a jedinečnou ochranu proti šíření virů. Doslova rozloží jeho ochrannou lipidovou (tukovou) membránu a vir se rozpadne jako domeček z karet. 

 

Přeji vám i vašim nejbližším hlavně zdraví, vzájemnou lásku a klid v duši. Věřte, že nad koronavirem nakonec zvítězíme a svět kolem nás bude možná ještě lepší, než dříve.

Vaše Hanka