Nejlepší péče podle typu vlasů

Jsou vaše vlasy suché, normální nebo mastné? Podle typu vlasů volte správné mytí i následnou péči.

shutterstock_1079633825

Normální vlasy

Normální vlasy jsou často brány jako bezproblémové. Jsou lesklé, pevné, nelámou se a nijak netřepí. Pokud se o ně dobře staráte, dokonce se ani necuchají. Zpravidla se jedná o vlasy nebarvené. Ovšem opravdu silné vlasy neohrozí ani chemická barva nebo občasný melír. Může se stát pouze to, že se trochu vysuší a nepůjdou dobře rozčesat bez použití kondicionéru.

Normální vlasy není třeba umývat každý den. Bohatě stačí mytí 2x týdně, maximálně po 3 – 5 dnech. Při mytí klasickými komerčními šampony můžete mít pocit mastných vlasů a potřebu mýt vlasy častěji. Důvodem je obsah až příliš účinných tenzidů, které vlasy nadměrně odmašťují.

Normální vlasy jsou nenáročné a při přechodu na no poo metodu vše skvěle funguje. Ať už sáhnete po čemkoliv, většinou vše dopadne podle očekávání.

Naše doporučení pro normální vlasy

Low poo

Vaše vlasy nejsou mastné, proto si nekupujte šampony pro mastné vlasy. Zároveň je nezahlcujte přílišnou péčí, kterou vyžadují spíše vlasy suché. Ideální je vybírat si neutrální produkty, které jsou často označované jako péče pro normální vlasy. Doporučujeme například tuhý šampon henna a skořice nebo tuhý šampon s ořechem a marockým jílem a doplnit ho vhodným kondicionérem, který můžete sem tam prostřídat s kyselým oplachem.

Jestliže ale máte vlasy delší, péči se nebraňte. Skvěle fungují low poo masky a arganový olej vtíraný do délek vlhkých vlasů.

No poo

Umývání samotnou reethou, moukou či marockým jílem by mohlo vaše vlasy vysušit. Normální vlasy budou milovat těstíčka z mixu žitné mouky, žloutků a medu. Užijí si také péči ajurvédských bylin. Směs Reeshi je výborná na vlasy, které se myjí každé 3 dny i na rychlé mytí. Cashi se hodí na velmi dlouhé vlasy se suššími konci. Ve všech případech vám budou sedět bylinky od Indian Natural Hair Care.

Vlasy nepotřebují péči v podobě olejových zábalů, často si vystačí s hydratačními oplachy z bezu nebo divizny. Pokud se vám nechce zalévat čaj, pořiďte si květovou vodu, například růžovou. V zimním a suchém období vyzkoušejte masku z avokáda nebo tučného jogurtu či tvarohu.

Mastné vlasy

O příčinách mastných vlasů jsme se rozpovídaly v článku Vlasové trápení: mastící se vlasy. Jestliže nemáte žádný zdravotní problém, nejste ve velkém stresu, jíte zdravě a vyhýbáte se komerčním šamponům, nejspíš jste zvolili no poo či low poo jako poslední záchranu. Obě metody ve většině případů boj s mastnými pomohou vyhrát. Pokud tedy nejste nucené umývat vlasy každý druhý den, ale stačí vám vlasy mýt až po 3 – 5 dnech, máte vyhráno.

Může se však stát, že ačkoliv jste zdravé tělesně i psychicky a na talíř si denně dáváte jen vhodné potraviny, mastné vlasy vás trápí i nadále. Rychlé maštění vlasů může být totiž dané také geneticky. Pokud jste z mastných vlasů nešťastné, myslete i na jejich benefity. Mastné vlasy jsou totiž zároveň lesklé, pevné a při vhodné péči se nelámou ani netřepí.   

Mastné vlasy by měly při správné péči vypadat co nejdéle svěže. Zkuste bylinkové oplachy, a to i v případě, že používáte low poo šampony a kondicionéry. Každý půlden, o který se vám maštění podaří oddálit, se počítá. Vhodné je dát si občas oddech a naučit se používat suchý šampon. Ten jednoduše vyrobíte podle svého odstínu ze škrobu, kakaa, karobu či z podobných ingrediencí.

Naše doporučení pro mastné vlasy

Low poo

Vybírejte si šampony, které jsou určené pro masné vlasy, případně pro normální. Neobsahují tolik pečujících látek a vlasy tak nebudou rychle plihnout. Dobře funguje šampon Lesk citronu i tuhý šampon Garden.

Kondicionér dávejte hlavně do délek vlasů. Před nanesením kondicionéru zkuste vlasy a pokožku hlavy oplachovat bylinkami vhodnými pro mastné vlasy. Vyberte si buď už namíchanou směs, nebo sáhněte po mátě, kopřivě či levanduli.

No poo

Při no poo metodě využijete všechny bylinky a přípravky, které více čistí a přitom myjí šetrně. Jsou to hlavně žloutky, reetha, marocký jíl, bylinky Reeshi, žitná a cizrnová mouka. Aby se vlasy umyly správně, je důležité dodržovat správnou techniku mytí. Pokud s no poo právě začínáte, bude se vám hodit startovací balíček, který jsme představily v samostatném článku.

Nezapomínejte na bylinkové oplachy, které mohou ulevit od nadměrného maštění. Z bylinkového oplachu můžete udělat i kyselý oplach přidáním citronové šťávy nebo jablečného octa.

Suché vlasy

Suché vlasy se nezamastí často ani týden po posledním mytí. Problém je v tom, že jsou mnohdy vysušené v celé délce a majitelky je myjí pouze proto, aby je zbavily nečistot a hydratovaly. Neexistuje žádná univerzální rada, co se týče frekvence umývání, ale právě kvůli nečistotám je vhodné mýt vlasy cca 1x týdně.

Cílem péče o suché vlasy a pokožku hlavy je také hydratace a zabránění lámání a třepení vlasů.

Naše doporučení pro suché vlasy

Low poo

Vybírejte šampony, které obsahují šetrné tenzidy. Protože nepotřebujete vlasy odmašťovat, vyhýbejte se šamponům s obsahem sodium coco sulfát, který je sice šetrný, ale pro suché vlasy až zbytečně moc silný. Vhodný je tuhý šampon Amla a vanilka, tuhý šampon Kombo Herb i šampon Regenerace. Máte-li vlasy kudrnaté, sáhněte po tuhém šamponu Svěží rosa.

Používejte dostatečné množství kondicionéru a nechte ho vždy chvíli působit. Jistě si oblíbíte přírodní kondicionér na vlasy. Nevyhýbejte se ani pečujícím maskám. Vaše vlasy ocení i arganový olej bez následného oplachu.

No poo

Už při výběru mycí směsi dbejte na to, abyste vlasy zbytečně nevysušovali. Při experimentech z kuchyně nezapomínejte na med, obzvlášť při vysoké vlhkosti vzduchu. Lněná mouka a prášek fenugreek vám vlasy nevysuší. Vyzkoušejte ajurvédské bylinky Cashi, které jsou umíchané přímo pro vás.

K přirozené suchosti mají sklony i kudrnaté vlasy. Ať už máte hřívu kudrnatou či rovnou, mrkněte na doporučovanou péči o kudrnaté vlasy. Tato péče bude sedět všem suchým vlasům. Dopřejte si zábaly z olejů a másel. Vyzkoušejte třeba bambucké máslo a pro oživení a hydrataci mezi mytími používejte květové vody.

 

Pomohl vám článek? Napište nám.