Používání šamponu a kondicionéru: Odpovědi na nejčastější otázky

V tomto článku vám přínášíme časté otázky ohledně šamponu a kondicionéru. Přesto, že se toto téma jeví jako jednoduché, spousta žen dělá při použití šamponu a kondicionéru základní chyby, které jim pak přináší různé nepříjemnosti. Vypsali jsme si otázky, co se objevují v FB skupině a přinášíme vám odpovědi. 

Jak mám správně postupovat u mytí vlasů?

Pamatujte, že lepší je umýt vlasy jednou dobře než dvakrát špatně! 

Správný postup při mytí vlasů je následující: 

  1. Rozčešte si vlasy šetrným kartáčem.
  2. Důkladně namočte vlasy a pokožku teplou vodou.
  3. Pokud máte tekutý šampon, dejte si do dlaně cca 1 - 2 polévkové lžíce (cca 7 ml) šamponu a rozetřete ho v rukách jako krém.
  4. Šampon naneste na několik míst na hlavě. Poté přidejte na pokožku trošku vody (cca 1 dcl) a rovnoměrně ji naneste po celé hlavě.
  5. Začněte masírovat pokožku, ale “nemuchlejte” si vlasy.
  6. Pokud šampon nepění, přidejte nejdříve vodu.
  7. Jestliže šampon stále nepění, promasírujte ještě krátce pokožku a důkladně vlasy i pokožku opláchněte teplou vodou.
  8. Naneste stejným způsobem (bodově) opět to samé množství šamponu. Znovu přidejte trochu vody a promasírujte pokožku,
  9. Jakmile se vytvoří pěna, můžete ji jemně vmačkat i do délek vlasů.
  10. Vlasy a pokožku hlavy opravdu důkladně opláchněte. 

 

Pokud máte vlasy umyté a použili jste “správný” šampon, měly by vlasy trochu “vrzat”. Vrzání je důkazem, že jsou vlasy čisté a bez nánosů silikonu, nadbytečné péče a zbytečné chemie. Šampon má primárně vlasy a pokožku umývat, nikoliv o ně zásadně pečovat. K cílené péči o vlasy je určený kondicionér a maska. 

Jaký je rozdíl mezi tekutým a tuhým šamponem?  

Většinou hlavně v poměru vody. Tekutý šampon obsahuje až 70 % vody, tuhý šampon téměř žádnou. Mycí složky jsou často velmi podobné, navíc do tuhého šamponu lze přidat i práškové složky (marocký jíl, ajurvédské bylinky), bylinkové extrakty a nálevy, másla a oleje. Tuhý šampon je koncentrovanější a nepotřebuje plastový obal. Cca 55 g tuhého šamponu odpovídá 350 - 400 ml tekutého šamponu. Tuhý šampon však rozhodně není mýdlo!

Jak v případě použití tuhého šamponu poznám, že už jsou vlasy umyté? A pokud šampon nepění, mám umývat vlasy dvakrát?

Pro tuhý šampon platí stejná pravidla jako pro tekutou variantu. Důležité je důkladně umýt pokožku. Pěna, která se mezitím vytvoří, vám pomůže k důkladnému umytí. Pokud budete potřebovat, můžete vlasy šamponovat nadvakrát. Mezi prvním a druhým šamponováním vlasy nezapomeňte důkladně opláchnout vodou.

Pokud šampon umí udělat pěnu (což je většina šamponů), tak je určitě nutné umýt v případě, že nepění, vlasy dvakrát.

Jak rozeznám šampon od mýdla? 

Poznáte to několika způsoby.

  • Jednak podle složení (mýdlo je složené téměř výhradně z olejů),
  • dále pak podle omaku (mýdlo je více hladké)
  • a v neposlední řadě podle kvality vlasů po umytí.

 

Po mýdle bývají vlasy často těžké, jakoby voskové. Navíc velmi dlouho a pomalu schnou. Po uschnutí můžete mít pocit, že jsou vaše vlasy lehce natužené. Více na toto téma najdete v článku Tuhý šampon není mýdlo

 

Musím po šamponu použít kondicionér nebo stačí kyselý oplach?

DŮLEŽITÉ! Doporučujeme vždy použít nějakou “uzavírací” složku, abyste si vlasy dlouhodobě chránili před vysokým pH a vnějšími vlivy. Když používáte šampon, použijte i kondicionér (nebo kyselý oplach).

Řiďte se typem svých vlasů a jejich aktuální kondicí. Pokud jsou suché, barvené či odbarvené, kyselý oplach pravděpodobně stačit nebude. Kondicionér vám pomůže s hydratací, měkkostí a vláčností vlasů, které se pak budou mnohem lépe rozčesávat. Jestliže máte vlasy se sklonem k maštění, můžete použít jen kyselý oplach a kondicionér vynechat.

Mají se šampony střídat?

Pokud vám šampon dlouhodobě vyhovuje, není důvod ho měnit. Na druhou stranu, doporučujeme “naslouchat” pokožce a uvědomovat si změny, které s sebou přináší váš zdravotní stav, počasí, hormony, pH vody apod.

Může se každý kondicionér nanášet přímo na kůži? A jaké množství kondicionéru je tak akorát? 

Kondicionér plní v zásadě dvě funkce. První je uhlazení a péče o vlas, lepší rozčesávání a dodání proteinu, hydratace i různých pečujících látek. Druhou je uzavření vlasu s pomocí kyselosti a vyrovnání pH po použití šamponu. Pokud si vyberete správný kondicionér, můžete ho použít cíleně i na pokožku.

Na sušší pokožku a vlasy použijte regenerační kondicionér. Na jemné a snadno se mastící vlasy spíše objemový. Kondicionér nemusí (a neměl by) vlasy ani pokožku mastit. Jestliže toto splňuje, pak je vhodným doplňkem k šamponu. Objemový kondicionér obsahuje lehčí složky než ten regenerační. Často v něm najdete více proteinu a méně zatěžující péče typu oleje a másla. 

Vybírejte kondicionéry bez obsahu ve vodě nerozpustných silikonů. A to i přesto, že kondicionér nadupaný silikony může vytvářet krásný lesk. Wow efekt je bohužel vždy jen krátkodobý a nevyplatí se vám. Vlas se pod nánosem silikonu uzavře, dehydratuje se, zkřehne a po čase se začne lámat.

Podobný následek mohou mít i různé “plexy”, které staví proteinové můstky ve vlasu. Pokud nepoužijete dostatečnou hydrataci, vlas bude sice pevný, ale zároveň velmi křehký (jako skleněné vlákno) a velmi snadno se ulomí. Také neustálé používání proteinových kondicionérů, zvlášť na suché vlasy, způsobí ještě větší suchost až lámání vlasů.

Zdravá pokožka = zdravé vlasy. A to platí i pro kondicionér!