Vlasové trápení: lupy

Nevzhledné lupy padající na ramena jsou noční můrou každé z nás. Nevhodné mytí hlavy, které přispívá k vysoušení vlasové pokožky, však problém neřeší. Jak se tedy lupů zbavit?

Kde se lupy berou?

Lupy jsou následkem odlupování a výměny epiteliálních buněk. Jedná se o přirozený proces, kterému se nikdo z nás nevyhne. Pokud je pokožka hlavy zdravá, ničeho si nevšimnete. Avšak v případě, že se naruší určitá rovnováha nebo se zblázní produkce mazu, odumřelé buňky se slepí a rázem jsou viditelné. Nejčastějšími viníky jsou záněty a infekce kůže, mykózy nebo nesprávné mytí vlasů, hlavně špatná technika a nevhodně zvolené přípravky.

Suché versus mastné lupy

Suché lupy

Vyskytují se nejčastěji a mnohem snadněji se s nimi popasujete. U suchých lupů je produkce mazu nižší, proto se buňky odlupují rychleji a následně se objevují lupy. Suché lupy jsou většinou spojené se zimou, kdy se často přechází z tepla do zimy, a pokožka hlavy zažívá šok. Tomu můžete předejít už tím, že budete v chladném počasí nosit čepici.

Mastné lupy

Mastné lupy jsou spojené se seboroickou dermatitidou, která se vyznačuje lupy žluté barvy přilepenými k pokožce hlavy a vlasům. Mastnými lupy trpí hlavně muži, starší lidé, malé děti a dospívající. Mezi nejčastější příčiny patří stres, zvýšená hladina testosteronu, genetika, kvasinky, potíže s trávením, nervové poruchy, klimatické změny, nadbytek vitaminu A a naopak nedostatek vitaminů skupiny B. U mladších problémy většinou samy odezní, dospělí však musí seboreu léčit.

Lupy řešte co nejdříve

Vyberte si šampon, který bude ideální pro váš aktuální stav vlasové pokožky. Případně zkuste no poo metodu, bez jakékoli chemie. Snažte se kůži pořádně hydratovat a zároveň vlasy příliš často neumývat. Svůj jídelníček doplňky o vitaminy skupiny B.

Tipy na vlasovou péči

Kyselý oplach

Zvítězit nad lupy můžete s pomocí kyselého oplachu. Po umytí si vlasy opláchněte jablečným octem zředěným 1:1 s vodou. Vlasy už poté neoplachujte a správně je vyfoukejte, aby na pokožce nezůstávaly zárodky plísní a kvasinek.

Prášek neem

S lupy vám může pomoci neem prášek, který má úctyhodné antibakteriální a anbibiotické účinky. Obsahuje kolem 140 účinných látek a má široké využití. Používá se k léčbě plísní, infekcí, zánětů a onemocnění dásní. Zkusit ho můžete i v boji s akné, vyrážkami, ekzémem nebo lupénkou. Prášek neem můžete přidat do mycí směsi, smíchat ho s vodou nebo ho nechat macerovat v oleji, který pak použijete k masírování pokožky.

Aloe vera

Extrakt z aloe vera má zklidňující, hojivé a omlazující účinky. Je skvělým pomocníkem v boji s lupy i dalšími problémy s pokožkou. Prášek z aloe lze smíchat s vodou na kaši nebo z něj udělat tekutinu. Výborně funguje v kombinaci s práškem neem.